A magyar szövetség pénteki tájékoztatása szerint a magyar nagymester - aki a jelenleg zajló sakkolimpián szakkommentátorként van jelen az indiai Chennaiban - a 2019-es Európai Sakk Legenda-díj és a 2021-es World Chess Hall of Fame tagság után ezúttal a nemzetközi szövetség FIDE Icon-díját kapta meg "Az év női személyisége a sakkban" című gálán. A FIDE Icon-díjjal a világszövetség Polgár Judit évtizedeken átívelő, milliókat inspiráló munkáját ismerte el.
,,Nagy megtiszteltetés, hogy elsőként vehettem át a FIDE Icon-díjat, mégpedig egy kivételes eseményen, a 44. Sakkolimpián, Indiában. Ez a díj több évtizedes sportolói pályafutásom, valamint a sakk népszerűsítése és a nők sakk orientációjának ösztönzése terén végzett munkám elismerése. A munka folytatódik: napról napra sokat kell tennünk azért, hogy minél több lány tapasztalhassa meg a sakk szépségét, azt az élményt és tudást, amit ez az ősi játék nyújt. Minden lehetséges módon igyekszem eljuttatni ezt az üzenetet a lányoknak és szüleiknek: arra törekedjenek, hogy a legtöbbet hozzák ki a tehetségükből, önmagukból, mert ha nem szorítjuk a lányokat korlátok közé, ha sikerekkel, ösztönzően építik és építjük az önbizalmukat, az élet bármely területén megállják a helyüket!˝ - nyilatkozta Polgár Judit a díj átvételét követően.
Polgár Judit idén márciusban a Dubai 2020 Magyar Pavilonnal együttműködve szervezte meg a "Polgár Judit vs The World" eseményt, a világ első interaktív közösségi sakk szimultánját, amely a FIDE elnöke szerint mérföldkő volt a sakk népszerűsítésében.
Sakk
A kilenc éve regnáló világbajnok, Magnus Carlsen játszott a kihívójával, de ez még nem az a meccs
21/07/2022 - 11:55
MTI
Sakk
Nem akarja megvédeni sakkvilágbajnoki címét Magnus Carlsen
20/07/2022 - 13:13
Sakk
A Radjabov elleni mérkőzéssel véget ért Rapport Richárd szereplése a jelöltek tornáján
04/07/2022 - 17:28