Anna Muzychuk kétszeres sakkvilágbajnok úgy döntött, nem védi meg címeit a hétfőn elkezdődött villámsakk-világbajnokságon. Az ukrán sakkozó azért határozott így, mert a verseny helyszínéül szolgáló Szaúd-Arábiában nem kezelik egyenlő módon a nőket a férfiakkal.

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) novemberben jelentette be, hogy a 2017-es világbajnokságot Szaúd-Arábiában fogják megrendezni. A döntés a kezdetektől fogva megosztó volt, a szakág korábbi világelsője, Hikaru Nakamura például azt mondta, "az a tény, miszerint nem mindenki vehet részt ezen a versenyen, azt jelenti, egyáltalán nem szabadna világbajnokságnak nevezni."
A FIDE válaszul közleményt adott ki, melyben azt írták, a szövetség elutasít mindenféle nemzeti, politikai, származásbeli, társadalmi, vallási vagy nemi diszkriminációt, egyúttal ígéretet tettek arra, hogy a szövetség által megrendezett eseményen mindenki részt vehet, aki kvalifikálta magát. A helyszínt a közleménytől függetlenül nem változtatták meg.
Sakk
Polgár Judittal tárgyalta ki az év egyik legjobb, sakkos sorozatának főszereplője 'A vezércsel'
27/12/2020 16:15
Két éve még iszlámellenes volt a sakk Szaúd-Arábiában

Bal oldalon a koronaherceg, jobbján a szaúdi mufti

Fotó: Eurosport

A helyszínválasztás már önmagában azért is érdekes volt, mert két évvel ezelőtt Abdul Aziz bin-Abdullah, az egyik legfőbb szaúdi vallási vezető azt mondta, az iszlám vallás tiltja a sakkozást.
Azt is hozzátette, a sakk időpocsékolás, és rivalizáláshoz vezet a játékosok között. Álláspontját más egyházi személyek is megerősítették, az érvek között még az is felmerült, hogy a sakk szerencsejátékhoz vezet, ami szintén tiltott az iszlám szerint.
Mohammed bin Salman koronaherceg azóta több területen is reformokat indított el, többek között a nők is nagyobb szabadságot kaptak, jövő nyártól például vezethetnek autót. Szintén a reformok közé sorolandó, hogy újra engedélyezik a koncerteket, és a nyolcvanas évek óta először, externalmozikat is lehet nyitni az országban.https://www.vg.hu/mozaik/evtizedek-utan-ujra-kinyithatnak-mozik-szaud-arabiaban-708551/None
A nők szegregációja a reformok ellenére mindennapos az országban, sok esetben még mindig csak férfiak kíséretében mehetnek az utcára, és a hagyományos öltözetet, a teljes testet eltakaró abayát is viselniük kell.
Jöhet mindenki, de izraeli azért inkább ne

Fotó: Eurosport

A kritikusoknak abban a tekintetben igazuk lett, hogy az eseményen valóban nem vehet részt mindenki. A versenyt megelőző napokban derült ki, hogy az izraeli sakkozók nem kapták meg a vízumot, vagyis nem utazhatnak be az országba. Nem vesznek részt a versenyen katari és iráni sakkozók sem. A katari szövetség tájékoztatása szerint azt kérték tőlük a szervezők, hogy a saját biztonságuk érdekében a szövetség színeiben versenyezzenek.
A FIDA ezt követően - némiképp cinikus közleményben válaszolt. "Az a tény, hogy Irán és Katar versenyzői nem vesznek részt az eseményen a saját hatóságaikkal való konzultációt követően, teljes mértékben az egyéni döntésük volt." Azt is hozzátették, a politikai konfliktusok ellenére (Katart gazdasági blokád alatt tartja Szaúd-Arábia), megkapták volna a vízumot.
Dominic Lawson, az Angol Sakkszövetség elnöke ezt követően arra kérte a FIDA-t, hogy ne rendezzék meg a tornát, mivel amikor aláírták a szerződést az országgal, azzal az ígérettel tették, hogy a szaúdiak lehetővé teszik az izraeli sakkozók beutazását is. "Mivel ez nem történt meg, a szövetségnek a nagylelkű pénzdíjak ellenére is el kellene utasítania, hogy eseményt rendezzenek a királyságban" - írta közleményében.
A szokásos pénzdíj négyszeresét fizetik

Fotó: Eurosport

A szaúdiak mindent megtettek annak érdekében, hogy vonzóbbá tegyék az eseményt. A mindent alatt elsősorban a pénzt kell érteni, a világbajnokság alatt ugyanis mintegy 2 millió dollárt fognak szétosztani a versenyzők között. Ez épp a négyszerese annak, amit egyébként ki szoktak fizetni a versenyzőknek. Ez részben magyarázza, hogy a legnagyobb nevek, így a férfi világelső Magnus Carlsen is ott vannak a mezőnyben.
A pénzdíjaknak erős a vonzereje, főleg annak ismeretében, hogy a női versenyzőket meglehetősen rosszul fizetik a legtöbb eseményen. Lela Javakhishvili, grúz sakkozó szerint például az Európa-bajnokságon még az ötödik helyért járó pénzdíj sem fedezte az utazás költségeit. "Számomra ez nem kevésbé sértő, mint felvenni a hidzsábot négy napra. Senki nem vitatja, hogy Szaúd-Arábiában az emberi jogi (különösen a nőké) helyzet elfogadhatatlan, és az is igaz, hogy a FIDE-nek nagyobb érzékenységgel kell kiválasztania a rendező országot."
Emellett azt is érdemes hozzátenni, hogy a Nemzetközi Sakkszövetség is részesedést kap Szaúd-Arábiától, a chess.com szerint a pénzdíj 20%-a kerül a FIDE bankszámláira.
Minden a politikáról szól, állítja egy szakértő
James Dorsey, a Szingapúri Egyetem kutatója nemrég a Huffingonpostnak írt egy cikket, melyben azt állítja, Szaúd-Arábia - Katarhoz és az Egyesült Arab Emirátusokhoz hasonlóan - nemzetközi sporteseményekkel próbálja helyreállítani az ország megtépázott hírnevét. Mohammed bin Salman célja, hogy meggyőzze az ország szövetségeseit és a külföldi befektetőket, hogy az ultrakonzervatív ország elindult a 21. század felé.
Kérdés persze, hogy a lassú reformok mennyire segítik ezt a folyamatot elő. A világbajnokság alatt a nőknek például nem kell a hagyományos öltözetet viselniük, elegendő csupán, ha kék vagy fekete nadrágot, és magas nyakú felsőt viselnek. Más területen ugyanakkor nincsenek engedmények, így a női versenyzők csak férfiak kíséretében mehetnek az utcára.
Ebből nem kér a világbajnok
In a few days I am going to lose two World Champion titles - one by one. Just because I decided not to go to Saudi Arabia. Not to play by someone's rules, not to wear abaya, not to be accompanied...
Anna Muzychuk 2016-ban két világbajnoki címet is bezsebelt a Dohában (Katar) megrendezett tornán, egyet rapid, egyet blitz szakágban. Előbbinél 15, utóbbinál 10 perc áll a játékosok rendelkezésére, hogy végrehajtsák az összes lépésüket. Idén azonban nem lesz ott a világbajnokságon.
"Pár napon belül két világbajnoki címet fogok elveszíteni" - írta Facebook-oldalára. "Azért alakult így, mert úgy döntöttem, nem megyek Szaúd-Arábiába. Nem fogok más szabálya szerint játszani, nem fogok abayát viselni, nem fogok kísérettel kimenni az utcára, és mindenekelőtt, nem akarom másodlagos teremtménynek érezni magam."
"Pontosan egy évvel ezelőtt megnyertem ezt a két címet, és én voltam a sakkvilág legboldogabb embere, ezúttal azonban rosszul érzem magam. Készen állok kiállni a jogaimért, és kihagyni az eseményt, ahol öt nap alatt várhatóan több pénzt kereshettem volna, mint tucatnyi másik eseményen összesen."
Sakk
Polgár Judit kapja elsőként az Európai Sakk Legenda női díját
29/11/2019 09:35
Sakk
Polgár Judit távozik a férfi sakkválogatott éléről
01/01/2017 18:50