Karjakint márciusban függesztette fel a FIDE, s tiltotta el hat hónapra, miután február végén nyílt levélben támogatta Oroszország ukrajnai háborúját.
A büntetés azzal járt, hogy a játékos - jóllehet jogosult volt rá - nem vehetett részt a sakk-világbajnokjelöltek nyári madridi tornáján, amelyet egyébként honfitársa, Ian Nepomniachtchi nyert meg, s vált ezzel a vb-cím védőjének kihívójává.
A szeptemberi FIDE-világrangsorban Karjakin a 16. helyről a 14. helyre lépett előre. A 32 éves orosz - aki korábban gyorssakkban és villámsakkban is nyert vb-t - 2016-ban első lett a jelöltek tornáján, a világbajnoki címért vívott meccsen azonban kikapott a trónját azóta is őrző norvég Magnus Carlsentől.
Sakk
"Valami nem fair, valami furcsa, meglepő, szokatlan" - a legendás sakkozó megszólalt Carlsen-ügyben
08/09/2022 - 08:57

Ian Nepomniachtchi és Magnus Carlsen

Fotó: AFP

A TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva Karjakin elégedetten fogadta a FIDE-engedélyt, ugyanakkor úgy vélte, visszatérésének "lesznek még akadályai".
"Szívesen szerepelnék például a következő gyors- és villámsakk-világbajnokságokon, de szerintem továbbra is adódnak majd problémáim a FIDE-eseményeken való részvételemmel, mivel néhányat Oroszországgal szemben barátságtalan országokban rendeznek. Például Lettországban vagy Litvániában, ahová semmi pénzért nem megyek" - jelentette ki.
Forrás: MTI
Sakk
Román színekben sakkozik tovább Rapport Richárd
04/09/2022 - 15:57
Sakk
Carlsen a vereségtől való félelem miatt nem védi meg világbajnoki címét
01/09/2022 - 10:22