Koch Róbert válogatottjába édesapja halála után visszatért a csapatkapitány Szabó Alpár, aki először játszott az Eb-selejtezőkön, a mérkőzés az ő tiszteletére egyperces gyászszünettel kezdődött. A szövetségi kapitány ugyancsak számíthatott a betegség után visszatérő Blázsovics Péterre, aki a nyitrai összecsapást volt kénytelen kihagyni.
Koch változtatott kezdőjén, amibe a két visszatérőn kívül Kovács Zoltán is bekerült: a Pénzügyőr rutinos feladóátlója a spanyolok ellen remek játékkal hálálta meg a bizalmat.
A 2001 óta első Eb-szereplésükre vágyó magyarok az első szettben hamar négypontos hátrányba kerültek az európai rangsorban 23. rivális ellen, és bár több szép támadást is bemutattak, a három nappal ezelőtti találkozóhoz képest más taktikával játszó szlovákok uralták a mérkőzést. A rivális többet támadott centerből és héttel is vezetett, a házigazda azonban nem adta fel és a csereként beállt Gergye Roland ászaival a hajrára öt pontot ledolgozott tetemes hátrányából. Ez azonban csak arra volt elég, hogy kozmetikázza az eredményt.
Röplabda
Sima győzelemmel zártak a magyarok az Eb-selejtezőben
10/09/2022 - 19:29
A második felvonás első harmadát is sok magyar hiba jellemezte, ráadásul a szlovákok több esetben a szerencsével sem álltak hadilábon, így 10-4-re elhúztak. A korábbi kazincbarcikai edző, Marek Kardos edzette rivális pontosabban röplabdázott, mint a magyarok, így Koch időkérésekkel és cserékkel is próbálta megtörni az ellenfél lendületét, de a szlovákok könnyedén duplázták meg összetett fórjukat.
A harmadik játszmára úgy tűnt, Koch megtalálta azt a felállást, amiben eredményes tud lenni csapata, ugyanis a magyar tartotta a lépést ellenfelével, amit a szép számú közönség hatalmas vastapssal díjazott. Horváth Kristóf és Pesti Marcell húzta ekkor a hazaiak szekerét, akik a végjátékhoz közeledve két ponttal vezettek, sőt hárommal is megléphettek volna, de kulcsfontosságú helyzetben hibáztak, a szlovákok pedig ezt kihasználva 19-nél egyenlítettek. Pesti azonban egymás után kétszer pontosan támadott, majd a szlovákok rontottak kettőt, így szépített a magyar csapat.
A negyedik etapban is harciasan és jól játszott a házigazda, amelynek nyitóteljesítménye is alaposan feljavult az összecsapás elejéhez képest. Ennek ellenére a szlovákok vezettek, de a játékrész derekáig nem tudtak egy pontnál nagyobb előnyt kialakítani. A vendégeknél a szerdai meccs legjobbja, a feladóátló Peter Michalovic mellett ezúttal az ütő Tomas Krisko is jól teljesített, vezérletükkel a szlovákok a hajrá előtt 21-18-ra megléptek, és jó blokkjaiknak köszönhetően előnyüket már nem is engedték ki a kezükből.
Koch Róbert a mérkőzés után az MTI-nek elmondta, nagy taktikai csata volt a pályán, mindkét együttes remekül felkészült a másikból a szerdai találkozó után: ott a szlovákok "egyszemélyes hadseregként" győztek, most azonban a magyarok megfogták a feladóátlójukat, akinek a szerepét azonban azonnal átvette egy másik rutinos játékos.
"A meccs elején a támadásunkat nem tudtuk a jó védekezés mellé tenni, hiába kezdtünk mi is egy rutinosabb sorral. A cserék után gyorsult a játékunk, ez jobban működött, és a feladócsere is segített, mert Keen Cameront nem ismerte annyira az ellenfél" - értékelt a tréner.
Hozzátette, a közönségnek nagyon sokat köszönhetnek, sikerült őket "behúzniuk" a mérkőzésbe, és annak is örült, hogy látta csapatában a dinamikát, a sebességet.
"A rutin még hiányzik, sok a fent és lent, ebben a meccsben ennyi volt ma. Örülök, hogy a srácok haladnak az úton, ezen megyünk tovább" - emelte ki a szövetség kapitány.
Koch Róbert Szabó Alpárral kapcsolatban úgy fogalmazott, a rutinos center jelenléte sokat számított, sok szlovák támadást meg tudott szűrni, nagyon kellett ahhoz, hogy szoros meccsre kényszerítse csapata a riválist.
"A fiatalokban még nincs meg a sebesség, de ez nem baj, itt vannak velünk és dolgoznak rajta. Szerdán a georgiaiak ellen nyerni szeretnénk, a spanyolok azonban kemény diók lesznek" - tekintett előre az edző a jövő heti találkozókra. Megjegyezte: az európai szövetség jelenlegi rendszere szerinte nem megfelelő, ugyanis a négycsapatos csoportokból szinte lehetetlen kijutni, mivel a negyedikek elleni eredmények kiesnek az összevetésnél, ez pedig nagy hátrányt jelent.
Európa-bajnoki selejtező, F csoport, 4. forduló:
  • Magyarország-Szlovákia 1-3 (-21, -16, 22, -20)
a legeredményesebb játékosok: Horváth K. 16, Pesti 14, Gergye 10, illetve Krisko 21, Michalovic 17, Ondrovic 13, Kovac 10
A csoport másik mérkőzésén:
Georgia-Spanyolország 0-3 (-9, -10, -17)
Az állás:
  • 1. Spanyolország 11 pont
  • 2. Szlovákia 9
  • 3. Magyarország 4
  • 4. Georgia 0
A selejtezőből a csoportelsők mellett a négy legjobb második jut ki a jövő őszi olasz, bolgár, északmacedón és izraeli közös rendezésű kontinenstornára.
MTI
Röplabda
Eldőlt: Kijutott az Eb-re női röplabda-válogatottunk!
04/09/2022 - 18:40
Röplabda
Idegenbeli győzelmükkel közel kerültek az Eb-kijutáshoz a röpis lányok
03/09/2022 - 18:52