Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az argentin válogatott szenvedélye legyűrte az éremesélyes amerikaiakat

Buzás Gábor

Publikálva 01/08/2021 - 20:22 GMT+2

Az Egyesült Államok férfi röplabdacsapata mindig jobban szerepel, mint Argentína. Többnyire sokkal jobban. Tokióban viszont fordult a kocka.

A negyeddöntős argentin röplabda-válogatott

Fotó: AFP

Ki-ki csatára kényszerült az amerikai válogatott a csoportkör utolsó mérkőzésén, Argentína ellen. Nem követtek el komoly hibát az első négy meccsen Speraw legényei, csak annyit, hogy kikaptak a braziloktól és az oroszoktól is. Ez azért nem kapitális hiba, mással is megesik. Rió és a legutóbbi világbajnokság bronzérmesei ettől még simán továbbjuthattak volna az egyébként aránytalanul erősebb "B" csoportból, ha az utolsó meccsükön legyőzik Argentína legjobbjait.
Talán ők is így gondolták, hogy simán továbbmehetnek, és hogy tovább is fognak menni. Lehet, hogy elbízták magukat, nem tudni, mindenesetre szinte kézzel fogható volt a különbség a két csapat lelkesedését illetően.
És ez gyakorlatilag el is döntötte a csatát. Az argentinok Facundo Conte és Luciano De Cecco vezetésével az elejétől a végéig szenzációsan játszottak, kevés hibával, és több extrával, mint ellenfeleik. A mérkőzés csúcspontja, legalábbis a dél-amerikaiak részéről, az első szett eleje volt, amikor úgy jutottak el 15 pontig, hogy öt ászt ütöttek. Ez egészen elképesztő teljesítmény, ezen a szinten alighanem példátlan.
Az amerikaiak nyitásfogadása ezek után valamelyest feljavult, de folyamatosan akadtak gondjaik ezzel a játékelemmel. És érdekes módon éppen a libero, akinek éppen a nyitások megszelidítése volna az elsőszámú feladata, éppen ő, azaz Erik Shoji nem állt a helyzet magaslatán. És ettől függetlenül is, mintha jéghideg profik játszottak volna az Egyesült Államok csapatában, nagyon kevés volt a valódi érzelem, kevés volt a tűz. Ki is estek. Az argentinok a csoport harmadik helyezettjeként jutottak tovább.
picture

Bombaerős nyitásával kiütötte ellenfelét az argentin röplabdázó

A másik csoportot záró találkozó is a továbbjutásról döntött. Japán és Irán hasonló helyzetben várta a maguk mérkőzését, azaz: aki győz, továbbjut, aki kikap, búcsúzik a tornától. Előzetesen az irániak tűntek picit erősebbnek, és ők is vezettek 2-1-re, de a japánok komoly lelkierővel túltették magukat az igen szorosan (31-29-re) elbukott harmadik játszmán, és fordítottak. Itt nem volt szemmel látható különbség a csapatok között, lelkesedésben egyik oldalon sem volt hiány. Ahogy mondani szokás, nüanszok döntöttek, illetve egy kiugró teljesítmény: Nishida Yuji 30 pontot szerzett, ami a férfi röplabdatornán neki sikerült először Tokióban.
A házigazdák is harmadikként jutottak tovább a csoportból, és "jutalmul" a címvédő brazilokkal játszhatnak a negyeddöntőben. Az argentinok ellenfele Olaszország lesz, kérdés, hogy Contéék le tudnak-e játszani még egy meccset ennyire magas színvonalon, ismét egy olyan csapat ellen, ami náluk (többnyire) jobb. Az oroszok Kanadát kapták, és talán a legizgalmasabb csatát a világbajnok lengyel, és az egyre jobban játszó francia válogatott csatája hozhatja. A negyeddöntőket kedden játsszák.
picture

Továbbjutottak a házigazda japánok

Fotó: AFP

Hétfőn a női torna utolsó csoportmérkőzései következnek. Japán és a Dominikai Köztársaság szintén a továbbjutásért csap össze, és ha szerencsénk van, a meccs végét elcsíphetjük az Eurosport 1-en.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés