Az európai rangsorban 22. helyezett magyarok a selejtező nyitányán 3-0-ra nyertek Portugáliában, és határozott céljuk volt, hogy győzelemmel zárják a sorozatot.
A válogatott hét év elteltével lépett újra pályára Békéscsabán, a hazai szurkolóknak pedig már a kezdőcsapatok bemutatása során is volt okuk az örömre: két, a következő idényben a Békéscsabai RSE-t erősítő játékos, Bagyinka Fanni és Pintér Andrea is a kezdőhatosban kapott helyet.
A mérkőzés portugál pontokkal indult, de a magyar csapat Szakmáry Gréta és Németh Anett bombáival hamar fordított, majd a szett közepére egyre magabiztosabb előnyt épített ki. Kiválóan működött a hazaiak sánca, csak ebből hét pontot szereztek a magyarok a nyitófelvonásban, amelyet végül alig húsz perc alatt, rendkívül magabiztosan nyertek meg.
Röplabda
Eldőlt: Kijutott az Eb-re női röplabda-válogatottunk!
04/09/2022 - 18:40
A második játszmában tovább tartották a lépést a portugálok a házigazdával, de Szakmáryék jó mezőnyvédekezésüknek és pontos támadásbefejezéseiknek köszönhetően a szett derekára ismét megnyugtató előnyt építettek ki. A vendégeket edző Hugo Silva időkérésekkel és cserével is próbált frissíteni együttesén, de játékosai sokat rontottak, így nem tudtak méltó ellenfelei lenni az összetett előnyüket megduplázó, a hajrában több cserejátékosukat is bevető magyaroknak.
A harmadik felvonásban három Vasas-játékos, Fábián Fanny, Török Kata és Juhár Dalma is lehetőséget kapott, és bár az elején ez okozott némi meg nem értést a pályán, az újak hamar felvették a találkozó ritmusát és 14-9-nél már ötpontos előnyben voltak. A játszma második fele izgalommentes magyar örömjátékot hozott, így 80 perc után a közönség felállva, vastapssal ünnepelte a győzelmet.
A mérkőzés legeredményesebb játékosa Szakmáry volt 13 ponttal: a nyáron az olasz élvonalba szerződött ütőjátékos a találkozó után elmondta, régen játszott Békéscsabán, de "még mindig fantasztikus élmény" pályára lépni a Városi Sportcsarnokban.
"A lényeg a siker és a továbbjutás, jó érzés volt ismét csapatkapitánynak lenni. Tavaly és idén is én voltam a legidősebb játékos, sok a fiatal és néha rájuk fér egy kis noszogatás, de persze mindig megtiszteltetés ez a pozíció. Most egy kicsit pihenek, aztán irány Olaszország és az új csapat" - tette hozzá a Cuneo 30 éves röplabdázója.
Andreas Vollmer szövetségi kapitány kiemelte, csapata idegesen kezdett, de a fantasztikus hangulatú mérkőzés így is méltó lezárása volt a selejtezősorozatnak.
"Örülök, hogy győzelemmel búcsúztunk a magyar közönségtől, és ismét ott lehet a válogatott az Eb-n" - értékelt röviden a német tréner.

Európa-bajnoki selejtező, 6. (utolsó) forduló, C csoport:
Magyarország-Portugália 3-0 (16, 17, 17)
a legeredményesebb játékosok: Szakmáry 13, Németh A. 8, illetve Maia 8
MTI
Röplabda
Idegenbeli győzelmükkel közel kerültek az Eb-kijutáshoz a röpis lányok
03/09/2022 - 18:52
Röplabda
Sima magyar siker Ciprus ellen az Eb-selejtezőben
27/08/2022 - 18:03