A feladat adott volt mind az iráni, mind az orosz válogatott számára az elődöntőbe jutáshoz: három pontot érő győzelmet aratni csütörtöki ellenfelük felett (sőt, az irániaknak 3:0 kellett mindehhez). Nos, a két későbbi elődöntőbe jutó csapat szurkolóinak (Lengyelország és Franciaország) sokáig nem kellett rágniuk a körmüket, hiszen kedvenceik gyorsan megnyerték a szükséges szetteket, így a 3:2-re végződő találkozók utolsó másfél órája az örömröplabdáról szólt. De haladjunk szép sorjában.
A G csoportban a franciáknak egyetlen játszma megnyerésére volt szüksége ahhoz, hogy a németekkel kéz a kézben bejussanak a katowicei elődöntőbe. Nos, a gallok nem sokat pepecseltek, rögtön a nyitó játszmát behúzták, hogy aztán vezetőedzőjük, Laurent Tillie komplett sort cseréljen, és azoknak is megadja a lehetőséget, akik eddig jobbára a cseresarokból nézték a világbajnokságot. Az azért látszott, hogy a cserék más szintet képviselnek, hiszen ugyan a meccset – nagy nehézségek árán, de végül – velük is megnyerték, kevésbé keltette stabil csapat benyomását az együttes. Igaz, a sikerhez az is kellett, hogy az elvesztett első játszma után az iráni kapitány, Slobodan Kovac is pihentette szinte az összes stabil kezdőjét, mivel ők a vb-ről egyből mennek tovább az Ázsiai Játékokra.
„Nagyon örülök a győzelemnek, kicsit féltünk az irániaktól, hiszen a firenzei Világliga-döntőben is láthattuk, hogy nagyon gyors röplabdára képesek. Két éve még az Európa-bajnokságra sem jutottunk ki, így óriási ez a siker, amit most elértünk! A balul sikerült Világliga után három hét szünetet adtam a játékosoknak, azt követően viszont megállás nélkül hét hétig dolgoztunk együtt. Meg is lett az eredménye”
– nyilatkozott a találkozó után
Laurent Tillie
francia kapitány.
Röplabda
Visszavonult az egyik legeredményesebb olasz röplabdázó
21/07/2020 11:09
A mérkőzés legeredményesebb játékosának az iráni Shahram Mahmoudi bizonyult 22 ponttal, a franciáknál Paris Volley szélsője, Mory Sidibe vitte a prímet 17 pontjával.

lengyel_szurkolok

Fotó: Eurosport

Fotó: fivb.org
A játéknap másik meccsén az oroszok egy esetleges 3:1-es győzelemmel is csatlakoztak volna az elődöntőbe már bejutott brazilokhoz, ám Andrej Voronkov olimpiai bajnok tanítványai ezúttal nem voltak életük legjobb formájában. „Nehéz most bármit is mondani, a mélyebb elemzésnek egyelőre nincs értelme – kezdte a gyenge vb szereplés magyarázatát az orosz kapitány. – Nyitásfogadásban és blokkban messze az elvárásaink alatt teljesítettünk, noha korábban épp ezek voltak a legerősebb pontjaink. Már a felkészülésünket is sérülések nehezítették, és itt, Lengyelországban is elvesztettük az egyik legfontosabb emberünket. Ilyen veszteségeket minden csapat megérezne. A jövőben arra kell törekednünk, hogy ezeket megelőzzük. Éremért jöttünk ide, de most csak az ötödik helyért játszhatunk, mivel a játékosaim ma nem tudtak megbirkózni a nyomással miszerint három pontot kell szereznünk. Amikor már elszálltak az esélyeink, elkezdtünk sokkal jobban röplabdázni – a mentális felkészülésre sokkal nagyobb hangsúlyt kell helyezni.” Nagy pénzt azért nem tennénk rá, hogy a következő felkészülést is Voronkovval kezdi meg az orosz csapat.
A túloldalon ezzel szemben érthetően nagy volt az öröm: a vb-n zsinórban negyedik öt szettes meccsüket játszó, olimpiai ötödik házigazdák legutóbb 2006-os világbajnokságon voltak érdekeltek az éremcsatákban (akkor a braziloktól kaptak ki a fináléban), és bár 2012-ben megnyerték a Világligát, a tavalyi Eb-n csak a kilencedik helyen végeztek. Hatalmas siker tehát ez a vb-elődöntő a lengyel röplabdának, ám természetesen nem érnék be ennyivel.

mariusz_wlazly

Fotó: Eurosport

A lengyel csapat legjobbja, Mariusz Wlazly. Fotó: fivb.org
„Egész nap nagyon izgatottak voltunk, most pedig nagyon boldogok vagyunk! Nagy volt a nyomás rajtunk, mert nem csak a szurkolók vártak el sokat tőlünk, hanem mi is magunktól. Egy álmunk vált valóra azzal, hogy pályára léphetünk Katowicében! A németek egy nappal többet pihenhetnek, ráadásul ők már eddig is a Spodekben játszottak, így ismerik a helyszínt. Ideges meccsre számítok, de természetesen célunk a döntőbe jutás” – mondta a lengyelek csapatkapitánya, Michal Winiarski, aki már a 2006-os ezüstérmes csapatban is ott volt.
Érdekesség, hogy Stephane Antiga, a lengyelek francia kapitánya a két megnyert szett után is csak Winiarskinak adott pihenőt a kulcsjátékosai közül, a 28 ponttal messze a mezőny legeredményesebbjének bizonyuló Mariusz Wlazly végigjátszotta a találkozót. A túloldalon Dmitriy Ilinykh 22 pontig jutott.
A szombati elődöntőben – vélhetően telt ház, azaz 11 ezer ember előtt – a címvédő brazilok a franciákkal, míg a lengyelek a németekkel mérkőznek. Előbbi meccsen a két talán legstabilabb, leginkább a csapatjátékra építő együttes találkozik egymással, míg utóbbin Wlazly és Grózer György ütőpárbajára van kilátás.
A világbajnokság csütörtöki eredményei:
G-csoport: Franciaország – Irán 3:2 (20, 23, -22, -19, 9). A csoport végeredménye: 1. Franciaország 5 pont, 2. Németország 3, 3. Irán 1
H-csoport: Lengyelország – Oroszország 3:2 (22, 22, -21, -22, 11). A csoport végeredménye: 1. Lengyelország 4 (2-0), 2. Brazília 4 (1-1), 3. Oroszország 1
A szombati program
Az 5. helyért: Irán – Oroszország 13.40 (Lódz)
Elődöntő: Franciaország – Brazília 16.40, Németország – Lengyelország 20.25 (Katowice)
Röplabda
Hatodszor is kikapott a Vasas a BL-ben
18/02/2020 16:56
Röplabda
A Vasas nyerte a Magyar Kupát
13/02/2020 20:59