Augusztus 30. és szeptember 21. között a világ sportélete Lengyelországra figyel. Ha esetleg nem tudná valaki, miről van szó, annak segítünk: ekkor rendezik a férfi világbajnokságot a világ nagy részén az egyik legnézettebbnek számító sportágban, a röplabdában.
Az előzmények
Ha feltennénk a kérdést, hogy melyik sportág versenyeit követték figyelemmel a legtöbben mondjuk a 2008-as pekingi olimpián, nem valószínű, hogy sokan tippelnének az itthon pár száz néző előtt játszott, már majdnem teljesen elfeledett röplabdára. Pedig így volt: a kínai női válogatott 2004-ben, Athénban felért a csúcsra, ezzel pedig olyan röplabdaőrület alakult ki az ázsiai országban, hogy az olimpia minden meccsét több száz millióan nézték otthon a képernyők előtt. A kínaiak Pekingben bronzérmesek lettek, a röplabda (és a strandröplabda) azonban soha nem látott népszerűségre tett szert. Jó példa erre, hogy Londonban elsőként a strandröplabda-jegyeket kapkodták el az emberek, de szinte az összes, teremben lejátszott találkozó is telt hát előtt zajlott.
Tokyo 2020
Hatalmas ötszettesekben borították a papírformát a franciák és az argentinok
17 ÓRÁJA
Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy az olimpiákon a nők és a férfiak együtt szerepelnek (így itt, ha szigorúan csak a számokat nézzük, nagyobb nézettséget lehet elérni), a vb-iket azonban külön országban, külön időpontban rendezik (a női vb-re majd a férfi után, szeptember 23. és október 12. között, Olaszországban kerül sor). Ennek ellenére az szinte biztosra vehető, hogy a világ öt legnagyobb szabású világbajnoksága között ott találjuk a röplabdát.
Ebből a röplabda-hype-ból Magyarországra sajnos igen kevés jut el. Ami kint százezreket érdekel (a két legnépszerűbb lengyel csapatnak, az Asseco Resovia Rzeszównak és a PGE Skra Bełchatównak nagyjából 125 ezer követője van Facebookon, addig Magyarországon csak a női bajnok Békéscsaba rendelkezik 1000-nél több követővel), az itthon százakat se mindig. Amit a világon több száz millióan néznek a tévében, itthon maximum néhány ezren. Pedig ennél látvány(os)abb sportág nem nagyon van a világon.

Europress/AFP

Fotó: Eurosport

Fotó: Europress/AFP
A hatalmas érdeklődés különösen igaz a világbajnokság mostani házigazdájára, Lengyelországra, mely tavaly Eb-társrendező is volt (Dániával közösen), és a hazai csapat több mint tízezer ember előtt játszotta a meccseit. A sportág a lengyeleknél igazi vallás, a hazai rangadókon is rendre 8-10 ezer ember előtt zajlanak a mérkőzések, ráadásul őrült hangulatban. Mindezek fényében talán nem meglepő, hogy a szervezők húztak egy váratlant, és a nyitómeccset (Lengyelország-Szerbia), valamint a megnyitóünnepséget elvitték a varsói Nemzeti Stadionba, amelynek befogadóképessége több, mint 60 ezer fő!
„Ez lesz a legnagyobb és a legszebb sportesemény a világon, nem csak a röplabdában, hanem minden más sportágat is figyelembe véve. Biztos vagyok abban, hogy Lengyelország igazán különlegessé varázsolja ezt az eseményt”
– ezek a szavak Rubén Acosta, a Nemzetközi Röplabda Szövetség (FIVB) örökös tiszteletbeli elnökének szájából hangzottak el, amikor 2008-ban a lengyeleknek ítélték a rendezési jogot. Ez pontosan két évvel azután történt, hogy férfi válogatottjuk – némi meglepetésre – ezüstérmes lett a 2006-os világbajnokságon, Japánban. Egy évvel később Katowice Világliga-döntőt rendezhetett, amit azóta is a valaha volt egyik legjobb röplabdás tornának tartanak, így aztán nem volt meglepő az FIVB döntése, hogy Lengyelországba viszik a 2014-es seregszemlét.
Az esélyek
2012-ben még több, mint 215 ország reménykedett abban, hogy ott lesz idén szeptemberben Lengyelországban – ez végül 24 csapatnak sikerült. Persze a 24-ből így is rengeteg olyan együttes van, amelynek a tisztes helytálláson kívül nincs nagyon másra esélye, igazi fő esélyesből pedig olyan sokat nem tudunk megnevezni.
Amik a tények: Oroszország a regnáló olimpiai- és Európa-bajnok, Brazília a vb-címvédő (sőt, az elmúlt három vb-t ők nyerték!), az Egyesült Államok pedig idei Világliga-bajnokként várhatja az előttünk álló három hetet. Az ő esetleges hiányuk a legjobb négyből óriási meglepetés és egyben hatalmas blama lenne. A legutóbbi három olimpiai bajnoki címen is ez a három csapat osztozott Brazília (2004), USA (2008), Oroszország (2012) sorrendben – előbbiek a másik két alkalommal is finalisták voltak.
Mögöttük azonban – mint mindig – elképesztően sűrű a mezőny, szinte megtippelhetetlen, hogy ki lehet a negyedik csapat az elődöntőben. A házigazda lengyelek nyilván ide vágynak, de a 2006-os vb-ezüst óta csak egy 2012-es Világliga-címet, és egy 2009-es Eb-ezüstöt tudnak felmutatni – az előző vb-n például csak 13., a tavalyi, hazai Eb-n mindössze a 9. helyen végeztek. Az olaszok világranglista harmadikként ismét feljövőben vannak (jól mutatja ezt a londoni olimpián szerzett bronzérmük), de aranyérmet a 2005-ös Európa-bajnokság óta sehol nem nyertek. A mindig, mindenkire veszélyes bolgárok most is odaérhetnek, de nem szabad megfeledkezni a szerbekről sem, akiknél az elmúlt években véghez vitt fiatalítás után összeállt és összeszokott egy, az éremre is esélyes keret.

Europress/Getty

Fotó: Eurosport

Fotó: Europress/Getty
Vélhetően ez a hét csapat ott lesz a legjobb nyolc között – vagyis hogy nem, mivel a vb-n nem beszélhetünk olyanról, hogy legjobb nyolc. A lebonyolítás ismét egészen kaotikus, az FIVB-nél sajnos bevett szokás, hogy a megrendezés módja őket szinte egyáltalán nem érdekli, rábízzák azt a torna szervezőjére. Éppen ezért fordulhat elő, hogy 1998 óta mindig változott a rendszer – általában természetesen úgy, hogy a hazai csapatnak minél könnyebb útja legyen a legjobbak közé. Idén az első csoportkört (6 csapatos csoportok, négy jut tovább) követi egy második csoportkör (az egymás elleni eredményeket továbbvíve két nyolc csapatos csoport, melyekből a legjobb három megy tovább), majd azt egy harmadik követi, ahol már csak hat csapat lesz érdekelt. A további helyezések vélhetően az első két csoportkörben mutatott eredmények alapján alakulnak ki. Mindez azt jelenti, hogy klasszikus, egyenes kieséses szakasz alig lesz a tornán: csak az elődöntőtől kezdve dönt egy meccs a továbbjutóról. (A lebonyolításról bővebben ide kattintva olvashattok.)
Ide kívánkozik még, hogy az előző vb-n hatalmas meglepetésre a rengeteg fiatallal felálló Kuba játszott a döntőben Brazíliával, de az ismert kubai sporttörvények miatt abból a csapatból csak négy peremember van ott a mostani keretben, így ők vélhetően nem lesznek harcban a legjobbakkal. Ott lehet viszont a végelszámolásnál Irán, mely a mostani Világligában negyedik helyen végzett (megelőzve például a szerbeket és az oroszokat is), és amely a 2007-es, U21-es vb-bronzérmes, valamint az ugyanekkor ifjúsági világbajnok csapat legjobbjaira építve ér el egyre szebb eredményeket. Kis szerencsével meglepetést okozhat még Argentína, míg magyar szemmel nézve Németország lesz a legérdekesebb csapat, hiszen a világ egyik legjobb röplabdázója, Grózer György évek óta őket erősíti, így ha valaki nem szorít egy országért sem, azoknak őket tudjuk ajánlani!
A csoportok (zárójelben az aktuális világranglista-helyezés)
A csoport: Lengyelország (rendező, 5.), Szerbia (6.), Argentína (9.), Ausztrália (12.), Kamerun (22.), Venezuela (35.)
B csoport: Brazília (1.), Kuba (7.), Németország (10.), Tunézia (14.), Dél-Korea (19.), Finnország (26.)
C csoport: Oroszország (2.), Bulgária (8.), Kanada (15.), Egyiptom (17.), Kína (19.), Mexikó (22.)
D csoport: Olaszország (3.), Egyesült Államok (4.), Irán (11.), Franciaország (13.), Puerto Rico (21.), Belgium (24.)
A helyszínek
Varsó (Nemzeti Stadion, 62100 fő, nyitómeccs)
Wroclaw (Centennial Hall, 10000 fő, A és F csoport)
Katowice (Spodek, 15000 fő, B, F, G csoport, és a Final Four)
Gdansk / Sopot (Ergo Arena, 11409 fő, C csoport)
Krakkó (Kraków Arena, 15328 fő, D csoport)
Lodz (Atlas Arena, 13805 fő, E és H csoport, valamint a helyosztó az 5. helyért)
Bydgoszcz (Luczniczka, 8500 fő, E csoport)
Az esemény hivatalos oldala ide kattintva érhető el, a vb Twitter csatornája itt található.
Tokyo 2020
A franciáknál még az edző is vetődött
17 ÓRÁJA
Tokyo 2020
Tartja-e a jó formát a francia és az argentin csapat?
TEGNAP 20:20