A német válogatott kedden sima vereséget szenvedett Franciaországtól a lengyelországi férfi röplabda világbajnokság harmadik csoportkörének első fordulójában. Mindez azt jelentette, hogy Irán ellen kötelező volt nyernie a Grózer György vezette németeknek, amennyiben ott szerettek volna lenni a szombati elődöntőben.
Nos, a Vasas-nevelésű feladóátló nem bízta sem a véletlenre, sem másokra a feladat végrehajtását: az egész mérkőzésen extázisban játszva, 64 százalékos támadási hatékonysággal összesen 23 pontot szerezve (ebben benne volt négy ász és egy blokk is) vállán cipelte a német csapatot a vb-n eddig remekül teljesítő ázsiaiak ellen, akiknek egyszerűen nem volt válasza a világ egyik legjobb játékosának röplabdázására. Grózer fölényét mutatja, hogy a meccs második legeredményesebb játékosa a kilenc pontos Amir Ghafour lett...
„Kedden minden katasztrofálisan alakult, szerdán viszont tökéletesen ellentétes arcát mutatta a válogatottam. Jól játszottunk, minden játékelemben jobbak voltunk, de fogalmam sincs, egy nap alatt mi történt a csapatommal. Mindenesetre nagyon jó a győztesek székében ülni”
– mondta a mérkőzés után
Vital Heynen
, a németek szövetségi kapitánya.
Röplabda
Kijutottak az Eb-re a magyarok
14/05/2021 18:48
Grózer György a világbajnokság előtt kijelentette, éremért utaznak Lengyelországba. Akkor kicsit merésznek tűnt a vágyakozása, most azonban a németek karnyújtásnyira kerültek az elődöntőtől – csak akkor nem biztos a bejutásuk, ha az irániak ma 3:0-ra verik a franciákat. Az ebben az esetben kialakuló teljes körbeverés esetén a szerzett pontok fognak dönteni a két továbbjutó személyéről. A franciák és az irániak találkoztak már ezen a vb-n, akkor az európaiak nyertek 3:1-re, szóval a németek joggal reménykedhetnek abban, hogy nem kell számolgatniuk.

roplabda_ffivb_bra_orom

Fotó: Eurosport

Brazil öröm. Fotó: fivb.org
A játéknap másik meccsén a háromszoros címvédő brazilok is abban a tudatban léptek pályára az olimpiai bajnok oroszok ellen, hogy ha nem nyernek legalább két szettet, akkor kiesnek.
A két fő esélyesnek tartott együttes már találkozott ezen a vb-n, akkor a brazilok 3:1-re nyertek – az oroszoknak most még ennyi sikerélményük sem volt. Az előző napi botrányos közjátékok feledtetéséért is játszó dél-amerikaiak végig uralták a meccset, stabilabb volt a nyitásfogadásuk, sokkal jobban nyitottak, a blokkjukat is nehezen tudták átütni az oroszok, így teljesen megérdemelten nyertek ilyen arányban is Bernardo Rezende tanítványai, akik sikerükkel biztosították is helyüket az elődöntőben.
„Önként jelentkeztem a sajtótájékoztatóra, mert nagyon tisztelem a lengyel embereket, ráadásul az ország különleges helyet foglal el a szívemben
– kezdte a meccs után az előző napon történtek magyarázását
Felipe Fonteles
, aki egy szezont eltöltött Lengyelországban, a ZAKSA Kędzierzyn-Koźle együttesében. –
A lengyelek elleni meccs végén valóban volt egy kis tűz a csapatok között, és ezért szeretnék elnézést kérni a szurkolóktól. Nem akartunk tiszteletlenek lenni velük, ki akartuk nyilvánítani a véleményünket arról, mennyire nem értünk egyet a vb lebonyolításával. Az ügyet már lezártuk, nem számít többé. A lengyelek az elmúlt években mutatott játékukhoz képest szenzációsan játszanak, megverhetik az oroszokat is, akkor pedig ismét összefuthatunk velük Katowicében, a helyosztók helyszínén. Kívánom, hogy még egyszer megmérkőzhessünk velük!”

ropi_ffivb_oroszok

Fotó: Eurosport

Fotó: fivb.org
Amint az a brazil ütő szavaiból is egyértelmű, az oroszoknak hatalmas javulásra lesz szükségük a ma esti, lengyelek elleni mérkőzés előtt, ha meg akarják verni az extázisban játszó házigazdát – főleg az után, hogy szerdán szinte semmi nem sikerült nekik. Szergej Grankin feladásai kiszámíthatóak voltak, az ütőik rettenetes százalékkal támadtak, sok nyitást elrontottak, ráadásul a gyenge fogadásuk miatt a csapat legnagyobb sztárját, Dmitrij Muszerszkijt sem tudták kellőképpen megjátszani.
„Gratulálok a brazil csapatnak az elődöntőbe jutáshoz, csütörtökön nekünk is ezt kell elérnünk Lengyelország ellen. Moroz hiánya nagy veszteség, elsősorban a blokkban, de meg kell ezzel birkóznunk”
– mondta a találkozó után az oroszok csapatkapitánya,
Szergej Makarov
. Edzője, Andrej Voronkov annyival egészítette ki szavait, hogy sokkal többet hibáztak ellenfelüknél, amely ráadásul védekezésben sokkal jobb volt náluk, így nem igazán volt esélyük.
A meccs legeredményesebb játékosa Lucarelli volt 15 ponttal, de Wallace is remekül játszott, 14 pontot szerzett.
Ma újabb két meccsel zárul a csoportkör, az irániak és az oroszok vannak igen nehéz helyzetben – előbbinek 3:0-s, utóbbinak 3:0-s vagy 3:1-es győzelem kell az elődöntőbe jutáshoz.
A világbajnokság szerdai eredményei:
G-csoport: Németország – Irán 3:0 (15, 21, 19). Az állás: 1.Franciaország 3 pont/1 mérkőzés, 2. Németország 3/2, 3. Irán 0/1
H-csoport: Brazília – Oroszország 3:0 (22, 20, 21). Az állás:1. Brazília 4/2, 2. Lengyelország 2/1, 3. Oroszország 0/1
A csütörtöki program
G-csoport: Franciaország – Irán 20.25
H-csoport: Lengyelország - Oroszország 20.25
Röplabda
Visszavonult az egyik legeredményesebb olasz röplabdázó
21/07/2020 11:09
Röplabda
Hatodszor is kikapott a Vasas a BL-ben
18/02/2020 16:56