Nem nélkülözte a drámai fordulatokat a lengyelországi férfi röplabda világbajnokság szombati és vasárnapi játéknapja. A torna eddigi legnagyobb meglepetése, hogy a Világliga-győztes amerikaiak nem lesznek ott a legjobb hat között!
A tengerentúliak nem akármilyen körülmények között bukták el a folyatás lehetőségét: azok után, hogy a rosszul sikerült első csoportkör után megverték a lengyeleket, Szerbiát, majd az ausztrálokat, az utolsó körben a már biztos kieső argentinokat kellett volna legyőzniük három pontot érően a legjobb hatért. Nos, amire talán senki nem számított, az megtörtént:a dél-amerikaiak legyőzték a rengeteget hibázó, láthatóan izguló északiakat, akik ezzel saját magukat golyózták ki a folytatásból – és juttatták be Lengyelországot és Iránt.
„Azt kértem a játékosoktól, hogy harcoljanak minden labdáért. Az amerikaiak számunkra mindig is példaképek voltak, nagy tisztelettel nézzük a náluk folyó válogatott munkát, így aztán hatalmas öröm, hogy le tudtuk őket győzni!” – magyarázta az argentinok szövetségi kapitánya, Julio Velasco, aki 1990-ben és 1994-ben is világbajnoki címet nyert az olasz válogatott kispadján.
Tokyo 2020
Az oroszok lesimázták a címvédőket
TEGNAP 17:19
Az amerikai szövetségi kapitány, John Speraw érhetően igen szűkszavúan nyilatkozott a meccs utáni sajtótájékoztatón. „Rettenetesen csalódott vagyok, különösen a második szett miatt, amit nagy előnyünk ellenére is képtelenek voltunk megnyerni. Ebben a szezonban játszottunk már sokkal jobban, épp ezért bíztunk abban, hogy ez a torna jól fog sikerülni. Az ütőink ma nagyon rosszak voltak, de remélem, megtanultuk a leckét.”
Magyar szempontból a legfontosabb hír az, hogy a Grózer György vezette németek hozták a kötelezőt, és az oroszoktól elszenvedett vereség után vasárnap, a Kanada ellen megnyert első két szettel bejutottak a legjobb hatba! A németek még NSZK-ként 1970-ben nyertek világbajnokságot, az utóbbi nyolc évben azonban szisztematikus munkával (és Grózer Györggyel) szenzációs csapatot építettek fel, amely kis szerencsével bejuthat a vb-elődöntőbe – a londoni olimpián szerzett ötödik helyen kívül ez lenne a német röplabdasport elmúlt 40 évének legnagyobb sikere. Külön kiemelendő a „Kalapács”, azaz Grózer György vasárnapi, kanadaiak elleni teljesítménye: a továbbjutásról döntő mérkőzésen két szett alatt 18 pontot kalapált a kiváló feladóátló, majd csapata nélküle is behúzta a találkozót.

roplabda_ffivb_rus_bra1

Fotó: Eurosport

Fotó: fivb.org
Az előrehozott vb-döntőnek kikiáltott orosz-brazil csata egy szettnyi jó európai játékot, és dél-amerikai győzelmet hozott. A háromszoros vb-címvédőnél a padról beszálló Vissotto Neves játszott kiemelkedően (15 pont), míg az olimpiai bajnok oroszoknál leginkább a stabil nyitásfogadás hiányzott a sikerhez. További hír, hogy a második játszma végén megsérült az európaiak feladóátlója, Pavel Moroz, valamint Wallace de Souza is – egyelőre nem tudni, mennyit kell kihagyniuk.
Az E-csoportot egyébként nem kis meglepetésre a franciák nyerték: a világranglista-13. gallokat előzetesen nem sokan várták a legjobb hat közé, ám Laurent Tillie 2002-ben bronzérmes, ám legutóbb csak 11. helyen záró együttese sorra vette a nehezebbnél nehezebb akadályokat (eddig csak az azóta már kiesett olaszoktól, valamint a lengyelektől kaptak ki, mindkétszer 3:2-re), és kíváncsian várhatjuk, mire mennek a végjátékban. Az esélyük mindenesetre megvan az elődöntőbe jutásra is, hiszen a két nagyot elkerülték a következő csoportkör sorsolásnál.
Nem úgy a házigazda lengyelek, akiket Fortuna alaposan cserben hagyott, hiszen a brazilokkal és az oroszokkal mérkőznek a keddtől csütörtökig tartó következő csoportkörben. Egyiküket legalább meg kellene verniük ahhoz, hogy ott legyenek a legjobb négy között. A brazilok és az oroszok négy napon belül másodszor is megmérkőznek egymással (aztán lehet, hogy majd vasárnap a vb-döntőben harmadszorra is), míg a másik csoportban a három csapat teljesen egyforma eséllyel indul neki a végső küzdelmeknek.
A férfi röplabda világbajnokság hétvégi eredményei:
E-csoport:
A csoport végeredménye:1. Franciaország 17, 2. Lengyelország 16, 3. Irán 15, 4. Egyesült Államok 14, 5. Szerbia 9, 6. Argentína 8, 7. Olaszország 5, 8. Ausztrália 0
F-csoport: Brazília–Kanada 3:0 (19, 23, 27), Kína–Finnország 3:2 (–22, 22, 23, –20, 14), Oroszország–Németország 3:0 (17, 18, 24), Kuba–Bulgária 3:0 (23, 18, 28); Brazília – Oroszország 3:1 (21, -24, 19, 19), Finnország – Bulgária 3:0 (18, 21, 18), Németország – Kanada 3:0 (26, 22, 23), Kína – Kuba 3:2 (-19, 20, -18, 20, 9)
A csoport végeredménye:1. Brazília 21, 2. Oroszország 17, 3. Németország 15, 4. Kanada 10, 5. Finnország 6 (2-5), 6. Kuba 6 (1-6), 7. Bulgária 5, 8. Kína 4
A további csoportbeosztás és program (minden mérkőzés 20.25-kor kezdődik)
G-csoport
Kedd:
Szerda: Németország - Irán
Csütörtök: Franciaország - Irán
H-csoport
Kedd:
Szerda: Brazília - Oroszország
Csütörtök: Lengyelország - Oroszország
Tokyo 2020
Tokió 2020 - Russian Olympic Committee - Argentina - Röplabda – Olimpiai főhírek
27/07/2021 05:22
Tokyo 2020
Nagyon jók az argentinok. De a brazilok még jobbak.
26/07/2021 20:07