Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Sainz növelte előnyét a Dakar-ralin, de az eddig kómában fekvő motoros halálhíre árnyékolta be a hétfői szakaszt

Eurosport Magyarország

Publikálva 15/01/2024 - 19:07 GMT+1

A svéd Mattias Ekström, Emil Bergkvist duó volt a leggyorsabb az autósok mezőnyében a Szaúd-Arábiában zajló 46. Dakar-rali hétfői, nyolcadik gyorsasági szakaszán, az Audi kettősét pedig az ugyanezzel a márkával versenyző Stéphane Peterhansel, Edouard Boulanger francia kettős követte másodikként a célban. Sajnos azonban nem ez lesz a vezető hír a hétfői nappal kapcsolatban.

Carles Falcón 45 esztendős volt. (Fotó: TwinTrail Racing)

Fotó: Eurosport

Az al-Duvadimi és Hail közötti 458 kilométeres gyorsaságin a 45 éves Ekström majdnem három perccel volt gyorsabb a 14-szeres Dakar-győztes Peterhanselnél, és több mint öt perccel a szakaszt negyedikként záró, az összetettben pedig ezzel az előnyét növelő - szintén Audival versenyző - Carlos Sainz, Lucas Cruz párosnál.
A Sainzcot üldöző Sebastien Loeb majdnem hatpercnyi hátrányt szedett össze hétfőn a spanyol riválissal szemben, így már majdnem 25 perccel marad le az éllovas ellenféltől.
A motorosoknál hétfőn a Benavides-fivérekről szólt a szakasz, a címvédő Kevin ugyanis győzött, mögötte pedig nagyjából félperces lemaradással öccse, Luciano lett a második. Az összetettben ugyanakkor megőrizte az éllovas pozíciót az amerikai Ricky Brabec, előnye viszont csupán 42 másodperc a botswanai Ross Branch előtt, míg a harmadik pozícióban álló chilei José Ignacio Cornejo Florimo már több mint négyperces hátrányban van. A szatmárnémeti születésű Gyenes Emánuel a 27. helyen végzett hétfőn, az összetettben pedig a 21.
A kamionosoknál a Qualisport Racing triója, Kovács Miklós, Czeglédi Péter és Ács László 13. lett a hétfői szakaszon, az összetettben pedig a 14. pozíciót foglalja el.
A hétfői versenynapot ugyanakkor beárnyékolta, hogy a második, január 7-i szakaszon súlyos balesetet szenvedett és azóta mesterséges kómában tartott spanyol motoros, Carles Falcon elhunyt. A 45 esztendős sportoló haláláról csapata, a TwinTrail Racing számolt be az Instagramon. Falcon a Dakar történetének 33. olyan indulója, aki a viadalon vesztette életét, 2022 óta viszont az első.
A mezőny kedden a Hail és al-Ula közötti 417 kilométeres gyorsasági szakaszt teljesíti majd. A Dakar-rali pénteken zárul.

Eredmények, 8. szakasz (al-Duvadimi - Hail, 458 km gyorsasági):

autósok:
1. Mattias Ekström, Emil Bergkvist (svéd, Audi) 3:17:15 óra
2. Stéphane Peterhansel, Edouard Boulanger (francia, Audi) 2:45 perc hátrány
3. Guerlain Chicherit, Alex Winocq (francia, Toyota) 3:10 p h.
4. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Audi) 5:13 p h.
összetettben:
1. Sainz, Cruz 33:29:10 óra
2. Sebastien Loeb, Fabian Lurquin (francia, belga, Prodrive) 24:47 perc hátrány
3. Lucas Moraes, Armand Monleon (brazil, spanyol, Toyota) 1:05:13 óra h.
motorosok:
1. Kevin Benavides (argentin, KTM) 3:35:03 óra
2. Luciano Benavides (argentin, Husqvarna) 31 másodperc hátrány
3. Adrien Van Beveren (francia, Honda) 1:27 perc h.
összetettben:
1. Ricky Brabec (amerikai, Honda) 36:16:31 óra
2. Ross Branch (botswanai, Hero) 42 mp h.
3. José Ignacio Cornejo Florimo (chilei, Honda) 4:21 perc h.
MTI
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés