Getty Images

Csillaghullás a Dakaron

Csillaghullás a Dakaron

The 12/01/2018 at 04:51Updated The 12/01/2018 at 04:55

A szervezők előre megmondták, hogy nehéz lesz. A 40. Dakar Rali a perui végeláthatatlan homokdűne sorokkal bizonyos értelemben visszatért az afrikai gyökerekhez. A sivatag Afrikában is mindig áldozatokat követelt és nincs ez másképp Dél-Amerikában sem.

Ha mérleget vonunk, a perui első öt nap során a következő sztárok estek ki: a quadosoknál a tavalyi győztes orosz karjakin, a korábbi első lengyel Rafal Sonik, a motorosoknál a 2017-es bajnok Sam Sunderland, az autósoknál pedig a kilencszeres rali világbajnok Sebastien Loeb, a korábbi győztes Nani Roma, az amerikai off road sztár Bryce Menzies.

A kamionosoknál kiesett a cseh Ales Loprais, a korábbi győztes orosz Margyejev pedig örül, hogy még nem esett ki.

És ezzel még nincs vége. Versenyben van még, de már nagyon lemaradt Cyril Despres, Mikko Hirvonen, Jazid Al Radzsi, és nincs igazán jó helyzetben Nasszer Al Attijah és Giniel de Villiers sem, ők ketten amúgy háromszoros győztesek.

De sorolhatnánk még más, ismert versenyzőket is, akiken kifogott a sivatag vagy a technika ördöge. Hullanak a magyarok is, a motorosoknál Horváth Lajos „Laller” már a második napon búcsúzott, az autósoknál a Szalay/Bunkóczi kettős négy napig bírta.

Még szerencse, hogy Dési János megy még a motorosoknál és a két külhoni magyar, Gyenes Emánuel a nagyszerű 30. helyen áll, és eljutott Bolíviába a szerbiai Saghmeister Gábor is.

Öt nap sivatagi, homokdűnés küszködés után a megmaradt mezőny felkúszott 4700 méter magasba, és átkeltek az Andokon Bolíviába. Ahol öt napig 3000 méter fölött fognak versenyezni, ami igencsak megviseli a szervezetet és a gépeket is. Mindenesetre lesz egy napjuk regenerálódni, mielőtt nekivágnak az utolsó hétnek, és látva az elcsigázott arcokat, erre nagy szükségük is van.

Kell az erő, mert valójában a kamionokat leszámítva, ahol Eduard Nyikolajev komoly előnnyel vezet a gyári Kamazzal, és a quadosokat, akiknél a chilei Ignacio Casale fölényesen vezet, a többi kategóriában nagyon szoros a verseny. Talán az autósok még kivételek, akiknél Peterhansel előnye közel fél óra Carlos Sainzzal szemben és utánuk jön egy nagyobb űr – bár a Dakaron ez egy pillanat alatt eltűnhet - de a motorosoknál például kilencen esélyesek még a győzelemre.

Izgalmas második hetünk lesz a jelek szerint. Következik Bolívia, végül pedig Argentína – azt hiszem nem fogunk unatkozni.