Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kína még nem örülhet a Shaolintól elvett aranyéremnek, újabb nemzet lázad

Nagy Benjámin

Frissítve 08/02/2022 - 17:02 GMT+1

A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók óvását ugyan elutasította az ügyet vizsgáló bizottság, a MOB és az MOKSZ azonban tovább küzd a férfi 1000 méter bírói döntése és Liu Shaolin Sándor kizárása ellen. Közben Dél-Korea is hivatalos fellebbezést nyújtott be a botrányos verseny miatt.

Kína még nem örülhet a Shaolintól elvett aranyéremnek, újabb nemzet lázad

Fotó: AFP

Kína és Ren Ziwei 99,9%-ban biztos lehet az olimpiai bajnoki címben, de…
… de ott az a 0,1%. A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség ugyanis hivatalos közleményt adott ki, amit most változtatás nélkül idézünk:
A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség egységesen kiáll a magyar sportolók mellett.
A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség – a vonatkozó szabályok keretein belül, a sportolók jogainak, a magyar olimpiai csapat és a Fair Play védelme érdekében – egységesen kiállnak a jogszerű és a tisztességes játék mentén történő olimpiai részvétel és versenyzés mellett, illetve mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a 127 éves olimpiai mozgalom és a 115 éves korcsolya sport jóhírét megvédjék, nemzetközi elismertségét fenntartsák.
Az olimpiai alapelvekkel ellentétes, elfogult bíráskodást a MOB és a MOKSZ elutasítják, egyben felhívják a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetőit, hogy biztosítsák a tisztességes és az olimpiai mozgalomhoz méltó, elfogulatlan bíráskodást. Célunk a mindenkire vonatkozó szabályok betartatása, valamint a tiszta verseny biztosítása, azzal a céllal, hogy a verseny az indulók között a pályán dőljön el.
Az olimpiai alapelvek és a szabályok érvényesülése érdekében a MOB és MOKSZ vezetői hivatalosan kezdeményezték a férfi 1000m versenyszám bíráskodásának felülvizsgálatát, továbbá felhívták a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy kezdeményezzen etikai vizsgálatot a versenyszámban eljáró főbíróval szemben.”
picture

Li Wenlong, Ren Ziwei és Liu Shaoang

Fotó: AFP

Közben elindult egy másik szál is, hiszen ahogy az várható volt, a dél-koreaiak sem hagyják annyiban a történteket. A koreai bizottság (KSOC) ugyanis megerősítette, hogy fellebbezést nyújt be, ráadásul a magyarokéhoz hasonlóan elutasított óvás után egyből a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) kopogtatnak.
Hwang Dae-heont és Lee June-seót tegnap úgy zárták ki az elődöntőből, hogy Lee egyértelműen hibás volt a Liu Shaoanggal szemben elkövetett szabálytalanságnál, az olimpiai ezüstérmes Hwangot azonban futamgyőztesként büntették, a kínai Li Wenlonggal történt kontaktja pedig eléggé megkérdőjelezhető volt.
Yoon Hong-geun, a dél-koreai küldöttség vezetője találkozót kért Thomas Bachtól, a NOB elnökétől, hogy megelőzzék a bíráskodással kapcsolatos további problémákat.
"A sportban garantálni kell a fair playt. A tegnapi futamok befejezése után óvást nyújtottunk be a nemzetközi tisztségviselőkön keresztül. Minden szükséges intézkedést megteszünk annak érdekében, hogy ilyen igazságtalanságok soha többé ne fordulhassanak elő a nemzetközi sportban. Figyelembe vesszük a közhangulatot, így az a döntésünk, hogy a CAS elé visszük az ügyet. Azt is el akarjuk érni, hogy végre fény derüljön az egyes szövetségek és a bírók közötti kapcsolatokra is.”
Forrás: részben insidethegames.biz
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés