Debrecenben majdnem minden eldőlt, de még maradtak kérdések Dordrechtre.

A két októberi ázsiai forduló után novemberben Európába költözött a rövidpályás gyorskorcsolyázók világkupa-szezonja. A két novemberi hétvége közül az elsőt Debrecenben, a következőt pedig a hollandiai Dordrechtben rendezték, illetve rendezik. A négy állomásból álló sorozat végén dől el, mely válogatottak kapnak nemenként 3, 2, 1 egyéni kvótát. A három váltó számban (férfi, női, vegyes) pedig a négy világkupa eredmények összesítése után – egész pontosan mindenkinek a három legjobb eredményét számítva – szereznek újabb indulási jogot a nemzetek.
Debrecenben női versenyzőink visszafogottabban, a férfi csapat viszont érmeket hozva szerepelt. Egy olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatban persze sosem annyira az érmek, mint a megfelelő, már olimpiára kvalifikáló helyezések számítanak. Ha pedig azt nézzük, hogy 500 és 1000 m-en 32, 1500 m-en 36 versenyző kvalifikál, akkor az elért eredmények még mindig jónak számítanak az olimpiai részvétel szempontjából. A leggyorsabb távon Kónya Zsófia negyeddöntős helye volt a legjobb eredmény, 1000 m-en pedig Kónya Zsófia és Jászapáti Petra jutott el eddig a szintig. (4 fős mezőnyökkel számolva ez az első 20 helyet jelenti.) 1500 m-en Jászapáti Petra a B döntőig jutott, ahol különös taktikát választott. Egy szökési kísérlettel a futam közepén elhúzott a mezőnytől, bízva abban, hogy az előny kitart a végéig. A végig egymást váltó ellenfelek azonban két körrel a vége előtt utolérték, így végül az utolsó helyen végzett, összesítésben tizennegyedikként.
R.P.Gyorskorcsolya
Liu Shaoang: „Olyanok vagyunk, mint Jin és Jang”
14 ÓRÁJA
„Tudtam, hogy 14.-nél rosszabb nem lehetek, ami már biztosan jó világkupa pontot ér, ezért «miért ne» alapon megpróbáltam” – nyilatkozta Jászapáti Petra a futam után az M4 Sportnak. „De láttam, hogy a holland lány (Selma Poutsma) nem rajtolt el, mondom: akkor így már 13, ami nagyon jó. Amikor elkezdtük a sorozatot, 1500 m-en nem számítottam 13. helyre. Nagyjából hét körrel a vége előtt még azt éreztem, ez menni fog. Kinéztem Linára (Lina Zhang ,a magyar válogatott vezetőedzőjére – a szerk.), láttam, hogy a holland edző is engem néz, majd a kivetítőn láttam, hogy a holland lány (Xandra Velzeboer) elindul. Nyilván nem akarták, hogy hátulról utolérjem őket, az nekem nagy segítség. Onnan nem értek volna utol. Az utolsó 4-5 körben már éreztem, hogy nem lesz meg. Valószínűleg, ha nem itthon lett volna a verseny, nem próbáltam volna ki. Adott azért némi tapasztalatot ez is.”
A nőknél egyébként teljes volt a hollandok tarolása. A korábban inkább a hosszabb távokon brillírozó Suzanne Schulting Debrecenben megnyerte mindhárom egyéni számot, és aranyéremhez vezette a 3000 m női váltót is. Ez utóbbiban lehet leginkább hiányérzetünk. A három női kvóta valószínűleg meglehet, a váltó indulás jogát viszont egy negyedik egyéni kvótát is hozhat a női csapatnak. Mivel azonban a női váltó Debrecenben az első körben kiesett, a mieink az összetett 9. helyről visszaestek a tizedikre. Az olimpiára 8 váltó jut ki, így Dordrechtben nagyot kell dobbantani ebben a számban.

Jászapáti Petra- világkupa, Debrecen (Fotó: Derencsényi István / Hunskate)

Fotó: From Official Website

A férfiaknál viszont jobban állunk összesítésben. Az aktuális világkupa rangsorban valószínűsíthető három egyéni kvótás versenyzőnk közül a leggyengébbnek számító 1000 m-es távon is Liu Shaolin Sándor a 6., John Henry-Krueger a 14., Liu Shaoang pedig a 26. helyen áll. (Összehasonlításképpen 500 m-en mindhárman az első ötben vannak.) 5000 m-es váltónk, ami Pyeongchangban olimpiai bajnoki címet is nyert, vezeti a világkupa rangsort.
A fiúk Debrecenben is hozták az átlagot. 1000 m-en senki nem jutott még az elődöntőbe se, 1500-on az idősebbik Liu a fenéken és háttal csúszott be a döntőben 5. helyen, mint arról korábban beszámoltunk, 500 m-en pedig kettős magyar győzelem született, Krueger pedig a B döntőben futott.
De nem akármilyen győzelem! Shaolin Sándor már eleve egy szoros elődöntőben mindössze négy századdal előzte meg a koreai Kwak Yoon-Gyotot, a döntőben pedig honfitársa, Hwang Daeheon, illetve két kínai, Ren Ziwei és Wu Dajing indult a két magyarral együtt.
A csata felénél azonban egy Hwang által okozott baleset miatt a két kínai korcsolyázó és ő maga is kiesett a küzdelemből.
A magyar testvérpár maradt egyedül állva, és ellenfél nélkül köröztek a pályán, mielőtt végül úgy döntöttek, hogy a végén versenyt futnak. Shaolin Sándor egy tizedmásodperccel előnnyel szerezte meg az aranyat. Ziwei végül felállt, és a bronzért hajtott.
„Csak a képernyőn láttam a zuhanást, és nem tudtam, hányan estek el, így nyugodt maradtam" – mondta Shaolin a Nemzetközi Korcsolya Szövetség (ISU) weboldalán nyilatkozva. „Megpróbáltam a maximumot kihozni belőle."
„Én és az öcsém bátyám mindig megpróbálunk versenyezni egymással, de ő kedves volt, nekem adta az aranyérmet. Nagyon boldog és nagyon büszke vagyok. Nagyon szép ajándék volt.”

5000 m váltó- világkupa, Debrecen (Fotó: Derencsényi István / Hunskate)

Fotó: From Official Website

Ja, mert hogy a lényeg lemaradt. Liu Shaolin Sándor 26. születésnapján szerezte a debreceni világkupa aranyérmet. A jégről lelépve, még a lihegőben csak annyit mondott: „Azt hiszem, megérdemlek egy szelet tortát.”
R.P.Gyorskorcsolya
Női vonalon lehet hiányérzetünk az olimpiai kvalifikáció végén
29/11/2021 19:55
Peking 2022
Két férfi és egy női kvóta sorsa kérdéses olimpiai csapatunkban
29/11/2021 18:14