Szóba került az idei egyéni világbajnoki cím, a pekingi lehetőségek és persze a testvérével, Liu Shaolin Sándorral való kapcsolata is.

Sikeres éven van túl a kisebbik Liu testvér. Liu Shaoang, becenevén Ádó az idei márciusi világbajnokságon utolérte testvérét, Liu Shaolin Sándort, miután a dordrechti tornán 500 m-en és összetettben is világbajnoki címet szerzett. Az idősebb Liu ugyanis már 2016-ban is világbajnok volt, ehhez tett hozzá még egy elsőséget 1000 m-en, így már mindketten kétszeres világbajnokok.
„Igen, megnyertem első világbajnoki címemet” – nyilatkozta örömmel az oldalon. „A pyeongchangi olimpia után szerettem volna vb-t is nyerni. Nagy álmom volt, mert ez még nem hiányzott. Örülök, hogy még a pekingi olimpia előtt sikerült. Voltak ugyan országok, amelyek hiányoztak, de ettől nekem még jó emlék marad, hogy meg tudtam tenni.”
Peking 2022
Nem láthatjuk a Liu testvéreket az Eb-n - a short trackesek olimpiai főpróbáját is törölték
07/12/2021 17:45
Az interjú apropója azonban természetesen nem a márciusi világbajnokság, hanem a frissen lezárult világkupa-sorozat, és az előttünk álló olimpiai felkészülés. A február 4-20. között zajló pekingi téli olimpián az 5000 m férfi váltó címvédője ugyanis a Liu Shaoang – Liu Shaolin Sándor – Knoch Viktor Burján Csaba alkotta négyes. Knoch időközben visszavonult, helyére a négy éve még kanadai színekben induló John-Henry Krueger érkezésre tűnik biztosnak. A negyedik tag kiléte egyelőre kérdéses. Ádó ennek fényében beszélt a felkészülésről, és a világkupa-állomásokról, amelyek alatt eleinte úgy érezte, friss világbajnokként nagyobb rajta a nyomás.
„Azt hiszem, a nyári felkészülés jól telt, én mindent megtettem. Próbáltam a lehető legjobbat nyújtani a jeges és a szárazföldi edzéseken egyaránt. (...) Az első két világkupa-forduló alapján úgy tűnt, nem térült meg a nyári befektetés. Egy kicsit többet vártam magunktól ezeken az alkalmakon, de tudom, nem most kell érmeket nyerni. Az első néhány futam alatt éreztem egy kis nyomást, de aztán megszoktam, és próbáltam felvenni a ritmust.”
Ádó szerint sokat számíthat majd Pekingben, hogy négy évvel korábban már megvolt az olimpiai tapasztalat. Egyszerre lehet koncentrálni a teljesítményre, és érezni azt az örömöt, a lehetőséget, ami egy olimpiával jár. Az előző játékokon több volt a stressz, mint az öröm. Csak az utolsó nap érezte meg, mekkora lehetőség volt ez. Idén máshogy lesz neki és valószínűleg bátyjának is.

Liu Shaoang

Fotó: AFP

Kiegészítik egymást

Az interjú természetesen kitér arra is, hogy a két Liu testvér együtt érte el legnagyobb sikereit.
„Nagyon izgalmas pillanat volt” – válaszolta a kérdésre: milyen volt testvére mellett olimpiai bajnoki címet szerezni? „Akárhányszor visszanézem a felvételt, mindig libabőrös leszek. Nagyon jó volt utána hazajönni Magyarországra is. Persze az életünk is megváltozott. Nem mondanám, hogy szupersztárok vagy különösen híresek lennénk, de azért ott a nevünk az emberek fejében. A legmagasabb polcra tettük a rövidpályás gyorskorcsolyát Magyarországon.”

Liu Shaoang

Fotó: MTI

Kettőjük viszonyát jónak tartja, ahogy mondja, mindig kiegészítik egymást. „Amikor én vagyok fáradt a jégen, mindig jön és azt mondja: «Gyerünk, csináljuk! Van még egy adag az edzésből, aztán végeztünk. Utána mehetünk haza pihenni.» És az a legjobb dolog a világon, ha a végén első és második helyen érünk a célba. Kicsit mindig kiegészítjük egymást. Amikor nekem van rossz kedvem, ő van jó passzban. Ha én vagyok jóban, neki lehet rossz napja, így mindig felvidítjuk egymást. Mi vagyunk Jin és Jang. Két teljesen különböző személyiség.
Az olimpiai játékok rövidpályás gyorskorcsolya számait február 5-16. között tartják. Az 500 m döntőjét 13-án vasárnap, az 5000 m-es férfi váltóét pedig a zárónapon rendezik. Reményeink szerint mindkettőben érdekeltek leszünk.
R.P.Gyorskorcsolya
Női vonalon lehet hiányérzetünk az olimpiai kvalifikáció végén
29/11/2021 19:55
Peking 2022
Két férfi és egy női kvóta sorsa kérdéses olimpiai csapatunkban
29/11/2021 18:14