Három magyar, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Jászapáti Petra 500 és 1500 méteren is sikerrel vette csütörtökön a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatának selejtezőjét a negyedik, dordrechti állomáson.

A verseny a leghosszabb egyéni táv küzdelmeivel rajtolt, mindkét nemnél két fordulót kellett sikerrel teljesíteni az elődöntőbe jutáshoz. A váltóval egyaránt olimpiai bajnok Liu Shaoangnak és Liu Shaolinnak nem okozott gondot egyik futam sem, ám meglepetésre a három és fél éve még amerikai színekben ötkarikás ezüstérmes Krueger kiesett a második körben. A nőknél szintén két magyar jutott a legjobb 18 közé, Jászapáti mellett ez Sziliczei-Német Rebekának jött össze - az ő elődöntőbe jutása 1500-on jó eséllyel olimpiai kvótát ér, így a nők közül ketten is indulhatnának majd Pekingben -, Kónya Zsófia viszont a negyeddöntőben búcsúzott.
A legrövidebb távon szintén két fordulót kellett teljesíteniük a résztvevőknek a negyeddöntőbe jutáshoz. A férfiaknál a Liu fivérek rajt-cél győzelmekkel meneteltek a legjobb húsz közé, viszont meglepetésre Krueger ebben a számban is búcsúzott, miután egy szabálytalanság miatt kizárták a második fordulóban. A nőknél Sziliczei-Német már az első körben kiesett, míg a másodikban Kónya jutott erre a sorsra, így a szombati negyeddöntőben már csak Jászapáti lesz érdekelt.
R.P.Gyorskorcsolya
Liu Shaoang: „Olyanok vagyunk, mint Jin és Jang”
14 ÓRÁJA
Az első versenynap az olimpiai programban jövőre debütáló 2000 méteres vegyesváltó negyeddöntőjével zárult. A magyar négyes Liu Shaoang, Nógrádi Bence, Kónya, Sziliczei-Német összeállításban lépett jégre és a dél-koreaiak mögött futammásodikként került a legjobb nyolc közé.
Pénteken 10.45-től az 1000 méter selejtezőjét, valamint a 3000 méteres női és az 5000 méteres férfi váltó negyeddöntőjét rendezik.
A jövő évi, pekingi ötkarikás játékokra 1500 méteren 36 férfi és női versenyző jut ki, 500-on és 1000 méteren 32-32, a váltókban pedig nyolc-nyolc. A négy vk-versenyből a három legjobb eredményt számolják. Újdonság lesz, hogy az eddig csak vk-viadalokon szereplő, a magyaroknak két vk-aranyérmet hozó vegyesváltó bemutatkozik az olimpia műsorán. Az indulási jog kivívásához nem elég a legjobb 12 között zárni a számban, az is kell, hogy az adott ország mindkét nemnél legalább két egyéni kvótát szerezzen.
Peking és Nagoja után a harmadik állomásnak Debrecen adott otthont, a vk-sorozat pedig most hétvégén zárul a hollandiai Dordrechtben.
R.P.Gyorskorcsolya
Női vonalon lehet hiányérzetünk az olimpiai kvalifikáció végén
29/11/2021 19:55
Peking 2022
Két férfi és egy női kvóta sorsa kérdéses olimpiai csapatunkban
29/11/2021 18:14