Miközben a magyar biliárdkedvelők nagyon bíznak abban, hogy hamarosan akár profi snookerjátékosa is lehet kis hazánknak, a sportág másik, kevésbé köztudatban lévő válfaja, a pool ért el a napokban egy nem várt, mi több csodaszámba menő sikert. Mindez egy veszprémi fiatalembernek, Szolnoki Olivérnek köszönhető, aki ugyan csak 10 éves korában kezdett el ismerkedni a biliárdsport szépségeivel, 15 esztendősen már felnőtt magyar bajnok volt, ma pedig már a junior kategóriát is beleértve 31 országos bajnoki címnél jár, ha a poolbiliárd összes játéknemét figyelembe vesszük (évente általában három játéknemben, 8-asban, 9-esben és 10-esben rendeznek ob-t).
Nemzetközi színtéren is gyorsan ismertté tette saját nevét, 13 évesen már az U17-es Eb-aranyérmes magyar csapat tagja volt, egyéniben pedig mind az U17- és az U19-esek között is többször közel járt az Európa-bajnoki címhez. Nem egyszer egy bizonyos német, Joshua Filler állította meg, aki azóta világelső lett, valamint világbajnoki és US Open-címet szerzett.
Úgy néz ki, most jöhet el az idő, hogy hosszú idő után újra bebetonozhatja magát a világ elitjébe egy magyar pooljátékos is. Legutóbb Földes Vilmos járt hasonló úton, aki 2007-ben ugyancsak a világbajnoki elődöntőig jutott 9-es poolban (a 9-es pool az, amikor a golyókat számsorrendben kell belökni – a szerk.), aki az előző hétig az egyetlen felnőtt vb-érmese volt a hazai poolbiliárdsportnak. Nem lehetett arra számítani, hogy Olivér élete harmadik felnőtt 9-es világbajnokságán fogja megtörni a jeget.
Pool
Segítsünk Szolnoki Olivérnek kijutni a világbajnokságra
27/02/2020 09:37
De megtörte, méghozzá nem is akármilyen menetelés képében a snooker szerelmeseinek már ismerős helyszínen, a milton keynes-i Marshall Arénában. A 128-as főtáblán az olasz Daniele Corrieri-vel kezdett, akit magabiztosan győzött le 9-4-re. Őt követte a már egyértelműen erősebb ellenfélnek ígérkező spanyol Francisco Sanchez Ruiz, akit végül döntő rack-ben (a poolban frame helyett rack a nemzetközileg használt neve az egyes játékoknak), de ugyancsak legyőzött. A legjobb 64 között egy újabb döntő rack-es drámába szaladt bele a lengyelek egyik kiválósága, Wojciech Szewczyk ellen, akit egyébként már tavaly is legyőzött a vb-n.

Szolnoki Olivér

Fotó: facebook

A következő fordulót már jóval könnyebben oldotta meg a szerb Aleksa Pecelj ellen, így már ott volt a legjobb 16 között, ahol még sosem járt korábban felnőtt vb-n. Ő azonban nem elégedett meg ennyivel, és egy hatalmas skalpot szerzett a sportág egyik legjelesebb alakja, az amerikai Shane van Boening legyőzésével, aki a sportág egyik legnagyobb ékkövének számító US Open-t ötször is meg tudta nyerni. (Érdekesség, hogy a torna előtt éppen ők ketten játszottak egymással edzőmeccset, amit még Olivér ugyan elveszített, de sokat tudott belőle profitálni.)
Így a soron következő meccsén már a biztos érem volt a tét Szolnoki számára, ahol ismét a spanyol Sanchez Ruiz-zal találta szembe magát a speciális, dupla ko-s (legjobb 64-ig vigaszágas) lebonyolításnak köszönhetően. Bár a fiatal magyar játékos már 9-3-ra is vezetett, a játéknem korábbi Európa- és junior világbajnoka nem hagyta magát, és feljött egészen 9-8-ig. Ezután mindkettőjükön érezhető volt a tét súlya, ráadásul mindketten első egyéni vb-érmükre hajtottak a felnőttek között. Végül Olivér volt az, aki jobban bírta idegekkel a végjátékot, és 11-9-es győzelmével már biztos volt, hogy történelmi eredményt szállít az egész magyar biliárdsport számára.
Az elődöntőben hozzá hasonlóan egy meglepetésemberrel, Omar Al Shaheen-nel mérkőzhetett meg, aki ellen ugyan 6-1-re is meglépett, a kuvaiti játékos nagy feltámadással a maga javára fordította a találkozót, és 11-9-el vettet véget az így is tündérmesébe illő magyar menetelésnek. A cikk írójának még inkább különlegessé teszi ezt a sikert, hogy egykori junior harcostársa ért fel majdnem a sportág csúcsára. A tornát egyébként végül az osztrák Albin Ouschan nyerte meg, aki 2016 után másodszor hódította el a 9-es pool világbajnoki trófeáját.
Szinte önerőből kis híján a világ tetejére
Hogy ennek a vb-éremnek mekkora értéke is van valójában, azt a magyar poolbiliárdsport helyzete és Szolnoki Olivér eddig pályafutásának nehézségei mutatják meg igazán. Különösebb hazai médiafigyelem, és bármilyen nagyobb volumenű állami vagy szponzori támogatás híján szinte kilátástalannak tűnik, hogy valaki profi pooljátékossá váljon Magyarországon, a veszprémi születésű játékos mégis már több éve elhatározta, hogy erre az útra lép. Ennek következtében már el sem kezdte egyetemi tanulmányait, pedig előtte kiváló eredményekkel rendelkezdett az iskolapadban is.
Nagyobb szponzori háttér nélkül gyakorlatilag csakis a versenyekből szerzett pénzdíjak képezik a bevételét, amik még a világ legnagyobb poolbiliárd-versenyeken is elenyésző összegek ahhoz képest, mint amennyit például a snooker pontszerzőkön osztanak szét a játékosok között. Egy európai elittornán is akár négy-öt vagy még több mérkőzést kell nyerni ahhoz, hogy valaki egyáltalán ne mínuszba jöjjön ki az anyagiakat tekintve, a megélhetést érő nyereményekhez pedig gyakorlatilag stabilan a legjobb 16-ba vagy 8-ba kell jutni szinte minden versenyen. Ez különösen embert próbáló, és részben a szerencsén is múló feladat egy olyan mezőnyben, ahol a snookerrel ellenétben jóval több, akár 30-40 játékos a végső győzelemre is simán esélyes lehet, és ebben semmi túlzás nincsen.

Olivér kétszer is legyőzte a vb-n a spanyol Sanchez Ruiz-t, ellene aratott negyeddöntős sikere pedig már a bravúros vb-érmet jelentette számára. (Forrás: Matchroom Pool/Facebook)

Fotó: facebook

Ráadásul ott van az a tényező is, hogy Olivér az év nagy részében csapattársak nélkül, valamint edző, sportpszichológus/mentális tréner, erőnléti edző vagy gyúró nélkül utazik a versenyekre, amelyekkel mind rendelkeznek jónéhány más válogatott tagjai, többek közt Európában is. Ezt próbálja kompenzálni azzal, hogy minden nap hat-nyolc órát gyakorol, miközben rendszeres crossfit edzésekkel próbálja fizikálisan is a lehető legjobb formába hozni magát, amit a snookerlegenda Ronnie O’Sullivan példájából is tudhatunk, mennyire nem elhanyagolható tényező a biliárdsportban, különösen egy hosszabb lefolyású tornán.
Mindemellett a 24 éves játékos több éve már biliárdoktatással is foglalkozik, amiből a versenyzés mellett ugyancsak nem tudott több hónapig bevételt szerezni a koronavírus-járvány miatt, amely a 2020-as évben sok más sportághoz hasonlóan a poolbiliárd versenyéletét is jó időre leállította. A kialakult járványhelyzet folytán nem vehetett részt élete első US Open-jén sem, amely verseny a poolbiliárdban egyfajta „Triple Crown-tornának” számít, a sportág berkein belül sokan még nagyobb presztízsűnek tartják, mint magát a világbajnokságot.
Tavaly a vb a US Open-hez hasonlóan elmaradt, idén viszont már sikerült megtartani a szokásos decemberi időpont helyett júniusban, 6. és 10. között. Olivér a közelmúltból is gyűjthetett tapasztalatot a legnagyobb versenyeket illetően, hiszen májusban éppen a korábbi vb-érmesünkkel, Földes Vilmossal képviselték hazánkat a csapat/páros világbajnokságon (World Cup of Pool). Akkor még nem jött ki neki a lépés, az egyéni vb-n viszont egy igazán ütős eredménnyel kamatozódott neki az a sok-sok munka és meghozott áldozat, amely remélhetőleg végleg bebiztosítja a helyét a profik között, egyúttal pedig a magyar biliárdsport pool szakágának is nagyobb figyelmet generálhat a hazai sportmédiában.
Szentimrei Kristóf
Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Pool
A poolbiliárd legjava: Immár 25 éve Európa Amerika ellen
25/11/2019 19:52
Pool
Zseniális 9-es pucolással nyerte meg az egész versenyt a skót biliárdfenomén
04/11/2019 19:32