Bronzérmet nyert a magyar női tőrcsapat vasárnap a tokiói paralimpián, a kerekesszékes vívók utolsó versenynapján.

A mezőnyt nyolc együttes alkotta, mindegyikben két A sérültségi kategóriájú és egy B besorolású, komolyabban sérült vívó szerepelt. A magyaroknál Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna és Madarászné Mező Boglárka vívott a nap elején. A küzdelmek két csoportban kezdődtek el, és az első két-két helyezett jutott az elődöntőbe.
A magyarok - akik Hajmási, Krajnyák, Dani Gyöngyi összeállításban öt éve, Rióban ezüstérmesek voltak, Mező Boglárkával együtt pedig 2019-ben vb-győzelmet arattak - magabiztosan nyertek első mérkőzésükön a georgiaiak ellen, majd tíz tussal kikaptak az egyik nagy esélyestől, a kínai csapattól, harmadjára pedig 15 találatnyi hátrányt ledolgozva győzték le az oroszokat. Ezen a mérkőzésen, menet közben Mezőt Dani váltotta. Az elődöntőben a kínaiak mellett szintén győzelemre esélyesnek tartott olaszok voltak az ellenfelek, akik fokozatosan elhúztak és fölényesen nyertek.
Paralympics
A Tokióban világcsúccsal paralimpiát nyerő magyar távolugrót vízilabdázó öccsei is motiválták
08/10/2021 08:07
A bronzéremért a hongkongiakkal kellett megmérkőzni. Krajnyák és Hajmási nyolctusos előnyt harcolt ki, azután a B kategóriás - vagyis kevésbé dinamikusan mozgó - Dani három találatot tudott adni, így a fordító hongkongiak 15-13-ra vezettek. Ezután 7-0-ra nyert Krajnyák, majd 10-0-ra kapott ki Dani, aztán Hajmási 6-5-re hozta az asszóját. A harmadik kör előtt 26-30 volt az állás. Dani ekkor a szintén B kategóriás Csunggal 7-5-öt vívott, ezzel kettőre csökkent a hátrány. Végül Krajnyák 7-2-re nyert, 40-37-ről pedig Hajmási ellépett 44-40-re, majd a hongkongiak egyenlítettek, de az utolsó tust a magyar vívó adta, amit felszabadult örömmel fogadott a magyar tábor.
A női tőrözők a magyar küldöttség hetedik érmét szerezték. Szerdán Konkoly Zsófia (S9) második lett 400 méteres gyorsúszásban, csütörtökön Veres Amarilla (A) győzött párbajtőrben, szombaton az asztaliteniszező Szvitacs Alexa (S9) harmadik lett, majd Osváth Richárd (A) tőrben ezüsttel zárt, míg vasárnap előbb Pálos Péter megnyerte az asztaliteniszezők S11-es kategóriájának versenyét, azután Illés Fanni (S4) győzött 100 méteres mellúszásban.
Eredmények, női tőr, csapatverseny, bronzmérkőzés:
  • Magyarország-Hongkong 45-44
Forrás: MTI
Paralympics
Pazar magyar teljesítmény: 16 éremmel térnek haza paralimpikonjaink Tokióból
04/09/2021 15:07
Paralympics
Saját világcsúcsán javítva paralimpiai bajnok Ekler Luca, lövészetben bronznak örülhettünk
31/08/2021 13:54