Ekler Luca az ötödik helyen végzett szombaton 400 méteres síkfutásban a tokiói paralimpián.

A T38-as kategória magyar indulója múlt szombaton negyedik lett 100 méteren, majd kedden 5,63 méteres világrekorddal nyerte meg a távolugrást. A 400 méteres távon eleve világcsúcstartóként indult, az 1:00.27 perces eddigi legjobb eredményt a lengyelországi Bydgoszczban rendezett Európa-bajnokságon futotta június elején.
A pénteki előfutamából 1:02.17-tel harmadikként, azaz helyezéssel jutott a fináléba. Ott az előfutamok alapján szoros verseny volt várható. A zuhogó esőben rendezett fináléban hárman is az eddigi rekordon belül értek célba. Ekler a 8-as pályán 1:01.22-vel futott be. Győzött a német Lindy Ave (1:00.00), második lett az orosz Margarita Goncsarova (1:00.14), a harmadik helyen pedig a kolumbiai Darian Faisury Jimenez Sánchez (1:00.17) végzett.
Paralimpia
Pap Bianka: „Ne féljetek a parasporttól!” - 20 kérdés / 20 válasz
12/01/2022 19:30
A magyar atléta úgy fogalmazott a vegyes zónában, hogy nem érte meglepetés, számított rá, hogy szoros lesz a verseny.
"Az előfutamban lehetett látni, hogy nagyjából kiben mennyi van, de nyilván nem teljesen, mert aki okosan taktikázott, az nem futotta ki magát teljesen. Amikor elindultam, azt gondoltam, hogy elsőtől a hatodik helyig bárhol végezhetek" - mondta. Hozzátette, nem igazán zavarta az eső, mert egyrészt nem volt hideg, másrészt szeret esőben futni.
Ekler arról is beszélt, hogy úgy akart lejönni a pályáról, hogy kifutotta magát.
"Ebben most ennyi volt. Ez volt a harmadik számom, nagyon sok új inger ért, elfáradtam a végére, de örülök, hogy sikerült a tegnapi időmön javítani. Ez egy jó futás volt tőlem" - vélekedett.
A korábbi világcsúcson belüli három idővel kapcsolatban megjegyezte: "amikor elmentek mellettem háromszáznál, vagy talán egy kicsikét korábban, éreztem, hogy ez egy baromi erős futás lesz".
Ekler Luca 2009-ben stroke-ot kapott, ennek következtében lebénult a bal oldala, fizioterápiás és gyógytornás kezelés hatására azonban mostanra már csak a bal kézfején maradtak látható tünetek.
Forrás: MTI
Paralympics
A Tokióban világcsúccsal paralimpiát nyerő magyar távolugrót vízilabdázó öccsei is motiválták
08/10/2021 08:07
Paralimpia
Kialudt a láng, véget ért a paralimpia
05/09/2021 14:16