Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Sztárparádéval indul az új bringás versenysorozat

Szabó Bence

Frissítve 29/10/2021 - 20:24 GMT+2

Jövő héten startol a Pályakerékpáros Bajnokok Ligája, nem is akármilyen névsorral.

Sztárparádéval indul az új bringás versenysorozat

Ismerős a vicc, amiben 29 olimpiai érem és 63 világbajnoki arany tulajdonosa besétál egy velodrome-ba? Ha nem, az nem véletlen, ugyanis ilyen illusztris mezőny korábban aligha jött össze pályakerékpáros versenyen, mint most, a jövő hétévégén startoló Pályakerékpáros Bajnokok Ligája keretében.
Az öt állomásból álló új sorozat november 6-i, mallorcai kezdéséig már csak egy bő hét van hátra, így épp ideje volt, hogy megismerjük a résztvevők teljes névsorát. Azt persze eddig is lehetett tudni, hogy nem lesz rossz mezőny, hiszen 22 induló személye már korábban biztossá vált, köztük olyan, a sportágban meghatározó sztároké, mint Harrie Lavreysen, Katie Archibald, Kirsten Wild vagy Ed Clancy.
Hozzájuk csatlakozott most további 50 fő, hogy teljessé tegyék a bemutatkozó sorozat első, 72 fős mezőnyét. Ezeknek a versenyzőknek a túlnyomó többsége a múlt héten lezajló, általunk is közvetített roubaix-i világbajnokságon harcolta ki a részvételt, így garantálható, hogy remek formában várják a kezdést. A német Lea Friedrich például 3 aranyat gyűjtött be a vb-n, de az összesen 30 különböző nemzetiségből összeálló mezőnyből Sophie Capewellt, Yana Tyshchenkót, Mina Satót vagy épp Anastasiia Voinovát is láthattuk érmet szerezni Roubaix-ban.
Az új, egyedi formátum lényege, hogy a versenyzők minden állomáson két kategóriában, sprintben és endurance-ban küzdenek meg egymással. A 72 induló fele-fele arányban áll rajthoz a két számban, a mezőnyben pedig szintén egyenlően vannak férfiak és nők, akik a sorozatban azonos díjazásért is küzdenek.
A sprinterek mezőnye most olyan nevekkel bővült, mint a korábbi Eb-győztes lengyel Mateusz Rudyk, a tokiói olimpián bronzot szerző francia Rayan Helal, vagy a korábbi kétszeres világbajnok német Stefan Bötticher. Nem marad el ettől az endurance rajtlistája sem, a nőknél Gulnaz Khatuntseva és Yumi Kajihara egyaránt friss olimpiai érmesek, míg a férfiaknál Tuur Dens, Rhys Britton és Michele Scartezzini a világbajnokság érmesei között voltak.
A kiadott rajtlistáról Francois Ribeiro, a szervező Discovery Sports Events igazgatója nyilatkozott:
"Bő egy héttel a start előtt ez a rajtlista jól megmutatja, miért lett kitalálva a Pályakerékpáros Bajnokok Ligája: egy versenysorozat a legjobb női és férfi pályásoknak a világon. Az, hogy ezeket a nagynevű versenyzőket – köztük olimpiai, világ-, Európa- és pánamerikai bajnokokat – be tudtuk vonzani, jól jelzi az erőfeszítést, amit a Discovery Sports Events a 2020-as kezdetek óta az eseménybe ölt.”
Lea Sophie Friedrich
„Ilyen nagyszerű versenyzők, kombinálva a pörgős, rövid versenyekből álló formátummal elképesztően izgalmas eseményt hoznak majd létre. Büszkék vagyunk az együttműködésünkre az UCI-val, ami létrehozta ezt a sorozatot, a következő hétben pedig mindent megteszünk, hogy november 6-i mallorcai nyitányra minden a helyén legyen.”
Az UCI szintén fontos szereplője volt a sorozat megvalósításának, részükről az elnök, David Lappartient beszélt az esemény fontosságáról:
„Ennyi várakozás után a Pályakerékpáros BL itt van a kertek alatt, én pedig alig várom, hogy lássam életre kelni ezt a fantasztikus formátumot. A roubaix-i világbajnokság egy csodálatos esemény volt, a vb legjobbai pedig most itt lesznek a mezőnyben. Csatlakozva hozzájuk az előre kiválasztott versenyzők egy olyan mezőnyt alkotnak majd, ami az egyik legrangosabb, amit az utóbbi időben láttunk. Ennyi olimpiai és világbajnok egy velodrome-ban garancia egy nagyszerű eseményre. A Discovery Sports Events-szel közösen egy olyan műsort rendezünk, amire korábban nem volt példa és elkápráztatja majd a sportolókat és a szurkolókat november és december folyamán.”
Hiszen a sorozatnak csak az első állomása a jövő hétvégi verseny, a teljes program öt állomásból áll majd, amit december közepéig rendeznek meg, az alábbi program szerint:
  • 1. forduló: November 6, Mallorca / Velodrom Illes Balears, Spanyolország
  • 2. forduló: November 27, Panevezys / Cido Arena, Litvánia
  • 3. forduló: December 3, London / Lee Valley VeloPark, Egyesült Királyság
  • 4. forduló: December 4, London / Lee Valley VeloPark, Egyesült Királyság
  • 5. forduló: December 11, Tel Aviv / Sylvan Adams National Velodrome, Izrael
Adott tehát egy mezőny a sportág legnagyobb sztárjaival, egy formátum, ami pörgőssé és izgalmassá teszi a pályakerékpárt minden néző számára, és egy sorozat, ami az országúti holtszezon nagyobb részére nyújt hétvégi közvetítéseket a sportág rajongóinak. Az élményt tovább növeli majd a korábban nem látott, látványos grafikákkal és élő adatokkal kiegészített élő közvetítés, amit a tévében és online egyaránt elérhetnek majd a nézők.
Ami a közvetítéseket illeti, mi jövő héten szombaton (November 6-án), este 18:45-kor jelentkezünk a sorozat első állomásával az Eurosport1-en, érdemes lesz velünk tartani!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés