Ganna megdöntötte az egyórás kerékpározás rekordját.
A 26 esztendős Gannát hosszú ideje a világcsúcs megjavítására legesélyesebb bringásként tartotta számon a sportág közvéleménye. Az Ineos Grenadiers országúton kétszeres időfutam-világbajnok, pályán olimpiai és ötszörös vb-aranyérmes olasz bringása arra készült, hogy megdöntse Daniel Bigham augusztusban tekert 55,548 kilométeres csúcsát. A brit Bigham épp az Ineos Grenadiers csapat időfutamok és aerodinamikai fejlesztésekért felelős versenymérnöke, specialistája, aki komoly részt vállalt Ganna felkészítésében.

Ganna megsemmisítette az eddigi világcsúcsot, sőt, annál többet is

UCI Champions League
Álomdöntő a férfiaknál, szívszaggató német kiszállás a nőknél Berlinben
20/11/2022 - 11:25
Jelentős részben 3D nyomtatással készült speciális tervezésű Pinarello kerékpáron vágott neki a kísérletnek Ganna, aki visszafogott tempóban kezdett, az első 10 kilométert 3 és fél másodperccel teljesítette lassabban, mint Bigham. Húsz perc elteltével azonban már a brit versenymérnök részidején belül volt a "Top Ganna" becenevű olasz, innentől pedig fokozatosan növelte sebességét. Végül 56,792 kilométert tekert, amivel nemcsak Bigham világcsúcsát, de a brit Chris Boardman 1996-ban elért 56,375 kilométeres teljesítményét is felülmúlta - utóbbit a nemzetközi szövetség (UCI) később hivatalosan törölte egy szabályváltoztatás nyomán.

Ganna bringája

Fotó: Twitter

Idén háromszor dőlt meg Grenchenben az egyórás világcsúcs, mivel a nőknél májusban a holland Ellen van Dijk is ott állított fel rekordot 49,254 kilométerrel.
MTI
Pályakerékpár
Bukás, körelőny, visszafogottabb listavezetők, és befűtő üldözők Berlinben
20/11/2022 - 11:11
Pályakerékpár
Ifikre jellemző hiba után dupla győzelemmel vágott vissza a címvédő
20/11/2022 - 11:06