Közösen szólalnak fel az öttusa legnagyobb klasszisai a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) novemberi döntése ellen, miszerint kiveszik a lovaglást a sportág programjából. A versenyzők szerint az olimpiákon 110 éve szereplő öttusának szerves része a lovaglás.

Mint ismert, a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) egy november elején megtartott titkos ülésen mindenféle egyeztetés nélkül eldöntötte, hogy a 2024-es párizsi olimpiát követően kiveszik a lovaglást az öttusa programjából. A döntés komoly ellenérzetett váltott ki az öttusatársadalmon belül, jelenlegi és korábbi bajnokok is úgy vélik, hogy tönkreteszik ezzel a nagy múltú sportágat.
November közepén aktív és már visszavonult magyar öttusázók egy közös sajtótájékoztatón szólaltak fel a döntés ellen. Ezúttal az összes magyar és brit olimpiai érmes, valamint 11 másik nemzet olimpiai érmesei írták alá azt a nyílt levelet, melyet Thomas Bachnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének címeztek. Az UIPM korábban azzal indokolta döntését, hogy a lovaglás megtartásával veszélybe kerülne az öttusa olimpiai programban maradása, a NOB azonban ezt nem erősítette meg.
Öttusa
Ha ki is nyírják az öttusát, a sportolók nem adják magukat egykönnyen
13/11/2021 12:22
A levélben szerepel, hogy az öttusa az újkori olimpiák leghosszabb ideje programban lévő sportága 110 éves történelmével, és az UIPM mindenféle egyeztetés nélkül vette ki a lovaglást a programból, mindezt a NOB-ra hivatkozva tették.
Azt állították, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság követelte ( a lovaglás lecserélését), cserébe azért, hogy a megcsonkított sportág az olimpiai programban maradjon. Függetlenül attól, hogy ez így van-e, mi, az öttusa olimpikonjai, a sportág valamennyi versenyzője nevében, személyesen Önhöz fordulunk, hogy határozott ellenlépést kérjünk.
"A lovaglás alapja sportágunknak - hogy ideális sportolók legyünk-, ezért meg kell őrizni. Mint az elmúlt két évtized bizonyította, mindannyian készen állunk, hogy alkalmazkodjunk a változásokhoz a versenyszabályokat illetően, azért, hogy sportágunkat modernizáljuk, népszerűbbé és elérhetőbbé tegyük. Mindazonáltal, mély meggyőződésünk, hogy a lovaglás kivétele nem oldja meg az öttusával kapcsolatos általános fenntartásokat, hanem további kihívásokat teremt, és többszáz sportoló több éves kemény munkáját teszi tönkre."

Kovács Sarolta

Fotó: AFP

A levélben megfogalmazzák, hogy a lovasoktatás fejlesztése lehetne a megoldás, illetve az UIPM-nek, akár új vezetőséggel, reagálnia kell a lovaglással foglalkozó munkacsoportok javaslataira.
"Úgy véljük, ez a fajta megközelítés mindannyiunk érdeke, beleértve a NOB-ot is. Arra kérjük Önt, mint a NOB elnökét, hogy használja fel befolyását egy olyan döntés ellen, amely egyértelműen káros és romboló hatással bír, nemcsak az öttusára, hanem az olimpiai játékok presztízsére nézve is"- zárul a levél.
A közös levelet a magyar öttusa olimpiai bajnokai és érmesei mellett többek között a tokiói olimpia két aranyérmese, a brit Joe Choong és Kate French, a riói győztes orosz Alexander Lesun és az ausztrál Chloe Esposito is aláírták. A levél végén "fő aláíróként" Marosi Ádám és a brit Kate Allenby szerepelnek.
Öttusa
Diktatorikus eszközökkel akarják kinyírni az öttusát
10/11/2021 09:40
Öttusa
Magyar sportolók is kiállnak az öttusáért, lemondatnák az egyeztetés nélkül döntéseket hozó vezetőt
06/11/2021 13:02