A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kitart a tokiói olimpia megrendezése mellett, ugyanakkor jónéhány helyszíni és utazás előtti korlátozó intézkedést fog bevezetni a minél zavartalanabb lebonyolítás érdekében – számolt be a fejleményekről John Coates, a szervezet alelnöke.


A továbbra is erősen a mindennapok részét képező nemzetközi járványhelyzet közepette változatlanul komoly bizonytalanság övezi az eredetileg 2020-ra tervezett tokiói nyári olimpia 2021-es megrendezését. A NOB a japán kormánnyal és a helyi szervezőbizottsággal karöltve komoly munkát végez annak érdekében, hogy kidolgozásra kerüljenek azok a protokollok, amelyek lehetővé tehetik a nyári lebonyolítást. A szervezet alelnöke, John Coates Sky News Australiának nyilatkozva most elárult néhány publikus részletet. Az ausztrál sportdiplomata elmondta, hogy korlátozni fogják az olimpikonok tartózkodását az olimpiai faluban, akik a versenyük előtt leghamarabb öt nappal foglalhatják el a szállásukat, a versenyt követő két napon belül pedig el is kell, hogy hagyják a helyszínt. Az olimpiai falu „létszámstopja” természetesen azzal magyarázható, hogy minél inkább szellőssé téve a teret, próbálják meg elkerülni az esetleges vírusgócok kialakulását.

000_8VE98F.jpg

Fotó: Eurosport

Olympic Games 2024
Megérkeztek a 2024-es párizsi olimpiai hivatalos kabalafigurái
14/11/2022 - 11:46
A jelenlegi tervek szerint a Japánba érkező sportolókat, épp a fenti tartózkodási szabályok miatt, Tokióban nem kötelezik kéthetes karanténra, ellenben ezt az utazás előtti időszakra előírhatják nekik. Hasonlóan a napokban kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnoksághoz (Ausztrál Open), a Japánba érkező olimpikonok rendszeres, négynaponta esedékes tesztelésekre kell, hogy készüljenek a helyszínen való tartózkodásuk idejére. Ezen túlmenően, amíg az olimpia helyszínén lesznek, csak a falu és az edzés- valamint versenyhelyszínek között mozoghatnak, a főváros forgataga tiltott terület lesz számukra. Coates elmondása szerint nagyon komoly, megfeszített munka folyik a szervezőbizottság részéről azért, hogy az olimpiát meg lehessen rendezni, újabb halasztás ugyanis nem jöhet szóba. A NOB-alelnök ausztrál azt is bejelentette, hogy nagyjából március-áprilisra készülhetnek el azok a konkrét eshetőségekre érvényes protokollok, amelyeket az olimpia során alkalmazni fognak. Az ún. playbookokról tájékoztatva hozzátette:
„A playbookok tanácsokkal látják el a sportolókat arra vonatkozóan, hogy mi az elvárás velük szemben még az utazás előtt.”
Továbbra sem tisztázott, hogy ha lesz is olimpia, zártkapus vagy ha csak korlátozottan, de mégis nézők számára is nyilvános lebonyolítás mellett dönt-e a szervezőbizottság. Ezzel kapcsolatban is többféle forgatókönyv van jelenleg az asztalon, akár az is előfordulhat, hogy csak helyi nézők válthatnak jegyet a versenyekre. A Nemzetközi Atlétikai Szövetséget vezető Sir Sebastian Coe alig egy hete kiállt az olimpia megrendezése mellett, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a zártkapus megrendezés akár kényszerként is jelentkezhet. A NOB és a japán szervezők egyelőre kivárnak ezügyben, a járványügyi adatok alakulásának függvényében hozzák meg majd a döntést, amelynek nyilvánosságra hozatalát Coates márciusra ígérte.

000_8ZB7YD.jpg

Fotó: Eurosport

A lebonyolítási forgatókönyvek mellett a NOB részéről John Coates ismét határozottan cáfolta az olimpia újbóli elhalasztásának lehetőségét. Mint elmondta, az elmúlt héten a brit The Times által megszellőztetett hír nem több, mint spekuláció, az olimpiai mozgalom nemzetközi csúcsszervezete és a japán szervezők továbbra is előkötelezettek a játékok megtartásában. Amennyiben a biztonságos lebonyolítás nem garantálható, úgy a törlés lesz a megoldás, újabb halasztás ugyanis nem jöhet szóba. Egy az elmúlt hetekben Japánban végzett közvéleménykutatás adatai szerint a lakosság nagyjából 80%-a az újabb halasztást vagy a törlést támogatja. A tokiói olimpia koordinációs bizottságát is elnöklő Coates ezzel kapcsolatban megjegyezte:
„Ismerjük a felmérés eredményét, de az eredmény eleve félreinformálásból fakad. A kutatást végzők azt hitték, hogy a halasztás ismét egy lehetőség, de ez egyértelműen nem szerepel az opciók között.”
A halasztás alkalmával jóváhagyott módosítás szerint a XXXII. nyári olimpiai játékokra 2021. július 23-augusztus 8. között kerül sor Tokióban. A paralimpiát két héttel később, augusztus 24-szeptember 5. között rendezik meg.
via insidethegames
Olimpiai Játékok
Az oroszok szerint zajos visszhangja lehet ha az ökölvivást kizárják az olimpiáról
08/11/2022 - 12:13
Olimpiai Játékok
Több, mint 220 milliárdot osztott szét a NOB a sportági szövetségek között a tokiói olimpia után
03/11/2022 - 12:15