A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) törölte a műugrók utolsó, április 18. és 23. közé tervezett, tokiói olimpiai kvalifikációs versenyét.

A törlésről az idén nyárra halasztott ötkarikás játékok szervezői számoltak be, akiket a FINA levélben értesített a határozatról.
Az indoklás szerint a döntés hátterében az áll, hogy a FINA nem jutott egyetértésre a szervezőkkel a járványhelyzet miatt szükséges óvintézkedések mértékéről, valamint azok költségeiről. A versenyre 600 sportoló és hivatalos személy érkezett volna több mint 40 országból.
Olympic Games 2024
Megérkeztek a 2024-es párizsi olimpiai hivatalos kabalafigurái
14/11/2022 - 11:46
"A szervezőbizottságnak nagyon fontosak a tesztversenyek, de az egészség és a biztonság mindenek előtt való" - fogalmazott Hasimoto Szeiko, a testület elnöke.
Azt egyelőre nem tudni, a viadalt pótolják-e, de a versenynaptár így is sűrű a májusi, budapesti Európa-bajnokság miatt. A közlemény arra sem tér ki, hogy ha nem rendezik meg a versenyt, miként dől el a maradék tokiói helyek kérdése.
A magyarok közül Bóta Botond próbált volna meg kvótát szerezni a viadalon.
A Kyodo japán hírügynökség egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt is közölte, a FINA a május 1. és 4. közötti, ugyancsak tokiói és szintén kvalifikációs szinkronúszó-viadalt sem rendezi meg, továbbá elmarad a Fukuokába május 29-30-ra tervezett nyíltvízi úszó kvótaszerző verseny is. Előbbire magyar részről Gács Boglárka és Farkas Linda, valamint Hungler Szabina és Apáthy Anna készült a szövetség korábbi tájékoztatása szerint, utóbbin a nőknél terveztek két magyart indítani, akik közül egy szerezhetett volna kvótát.
MTI
Olimpiai Játékok
Az oroszok szerint zajos visszhangja lehet ha az ökölvivást kizárják az olimpiáról
08/11/2022 - 12:13
Olimpiai Játékok
Több, mint 220 milliárdot osztott szét a NOB a sportági szövetségek között a tokiói olimpia után
03/11/2022 - 12:15