A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége szerdai ülésén döntött a Budapest 2032 bizottság létrehozásáról, amelynek vezetőjévé Szalay-Berzeviczy Attilát választották.

A szervezet honlapjának beszámolója szerint a bizottság létrehozásáról, valamint elnöke és tagjainak megválasztásáról a grémium egyhangúlag döntött.
"Idén olyan évhez érkeztünk, amikor kijelenthető, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság nem végezné jól a feladatát, ha nem foglalkozna komolyan a 2032-es olimpia megpályázását és megrendezését megelőző kérdésekkel, ne állítana fel erre vonatkozóan egy csapatot, és ne tenne lépéseket arra vonatkozóan, hogy az ügyet és annak feltételrendszerét szervezeti keretein belül alaposan megvizsgálja" - nyilatkozta Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke.
Olimpiai Játékok
A világ legcukibb állata olimpiai kabalafigura lehet
04/04/2022 18:25
Hozzátette, az eddigi tapasztalatok alapján az várható, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hét évvel korábban, azaz 2025-ben dönt majd a 2032-es helyszínről, tehát a pályázó városoknak jelen rend szerint, legkésőbb 2023-ban jelezniük kell pályázati szándékukat.
A kérdés átgondolására és körültekintő mérlegelésére a MOB nyolctagú bizottságot hozott létre, amelynek elnöke Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde korábbi elnöke lett. A további tagok is a gazdasági élet szereplői közül kerültek ki.
"A bizottság feladata kizárólag annak a kérdéskörnek az átfogó vizsgálatára terjed ki, hogy lehetséges-e, illetve érdemes-e Budapestnek megfontolni azt, hogy beadja-e a 2032-es nyári olimpia megrendezésére vonatkozó pályázatát. Egy minden részletre kiterjedő megvalósíthatósági és makrogazdasági hatástanulmány elkészítése és bemutatása a fő feladat, ami másfél éves komplex folyamat lesz, amiben a korábbi pályázatok minden elemét újra kell gondolni. Fel kell tennünk magunknak azt a kérdést, hogy mit tudunk, és az mire elég"
- fogalmazott Szalay-Berzeviczy Attila.
Vékássy Bálint MOB-főtitkár hozzátette, a bizottság létrehozása teljes mértékben önálló és független kezdeményezés, és ha a pályázás kilátásai pozitív eredménnyel kecsegtetnek, kiterjedt társadalmi vitára lesz szükség, hiszen egy olimpia és paralimpia megrendezése a teljes országot hét éven át megmozgató nemzetgazdasági vállalkozás.
"Ehhez természetesen állami garanciára is szükség van" - nyilatkozott a főtitkár.
Az elnökségi ülésen más témák is napirendre kerültek, így például az, hogy folyamatosan zajlanak az egyeztetések a tokiói és pekingi olimpiával kapcsolatban: legutóbb múlt pénteken volt egyeztetés a NOB és a nemzeti olimpiai bizottságok között.
"Legyen mindenki előtt világos, hogy Tokióban idén nyáron olimpia lesz" - jelentette ki Kulcsár Krisztián. A sportvezető a koronavírus elleni oltással kapcsolatban az mondta, hogy azt az olimpiára készülő sportolóknak a NOB és a MOB sem teszi kötelezővé, de ajánlja.
MTI
Olimpiai Játékok
Korábbi olimpiai bajnokokat is elértek az Oroszország elleni szankciók
27/03/2022 18:55
Olimpiai Játékok
“Ez beteg” - beleszálltak a társaik a Putyinnal parádézó orosz sportolókba
21/03/2022 18:15