Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya szombat este kihirdette 15 fős keretét a trieszti olimpiai kvalifikációs tornára, ahol kedden Izrael ellen kezdi meg szereplését. A lehető legerősebb csapattal vágnak neki a küzdelmeknek a mieink, klasszisokkal a fedélzeten.


Szűk egy éve a magyar női vízilabda-válogatott Európa-bajnoki bronzérmének örülhettünk, amelyet parádés játékkal szerzett meg a hollandok ellenében a Duna Arénában. Azóta kétszer halasztották el az olimpiai selejtezőt, így hónapok óta csak a magyar bajnokikkal és kupameccsekkel, illetve két, buborékban tartott edzőtáborral készülhettek együtt a nemzeti együttes tagjai. Miközben nem tudtak felkészülési mérkőzéseket sem játszani a járványhelyzet miatt, így csak abból indulhatunk ki, hogy fertőzés miatt Bíró Attilának szerencsére senkit nem kellett kihagynia a tornára nevezett keretből, a lehető legerősebb összeállításban vehetik fel a versenyt a mieink a riválisokkal, elsősorban a komoly kategóriába tartozó göröggel, és/vagy a hollandokkal, olaszokkal. 
"Ha ez itt a vég, hát az nagyon derék" - csodálatos második félidővel lettek Eb-bronzérmesek női pólósaink | Eurosport
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt Háromgólos hátrányból fordítva, 5-1-es második félidőt produkálva 10-8-ra legyőzte a magyar női vízilabda-válogatott a címvédő Hollandiát a budapesti Európa-bajnokság bronzmérkőzésén, ezzel a harmadik helyen zárta az Eb-t. Helyszíni tudósításunk a Duna Arénából Illés Anna, Leimeter Dóra és Bíró Attila nyilatkozatával.
Olimpiai Játékok
A világ legcukibb állata olimpiai kabalafigura lehet
04/04/2022 18:25
A tavalyi Eb-bronzérmes 13 fős csapatból 11 játékos ott lesz Triesztben is, a különbséget Kasó Orsolya és Máté Zsuzsanna kihagyása jelenti, a bekerülésért folytatott versenyt előbbivel szemben Magyari Alda, utóbbival pedig a klassziskategóriába tartozó Szücs Gabriella nyerte. A bő keretből Horváth Brigitta maradt még ki, Kasó és Antal Dóra lesznek a tartalékok, akiket a debreceni férfi Világliga-tornához hasonlóan csak pozitív koronavírus-teszt esetén lehet becserélni. 
"Mint az elmúlt világversenyek előtt, ezúttal sem volt könnyű dolgom a szűkítésnél, hiszen mind a 17 keretbe hívott játékos edzésteljesítményével elégedett vagyok." - fogalmazott Bíró Attila a Magyar Vízilabda-szövetség honlapján
A mag adott, a kulcsjátékosok mindegyike a fedélzeten van. A mi értékítéletünk szerint Keszthelyi Rita, Szücs Gabriella - két világklasszisunk legendás játékkapcsolatukra rengeteget lehet építeni -, Gurisatti Gréta, Leimeter Dóra, Illés Anna, Vályi Vanda, Szilágyi Dorottya, Garda Krisztina és a két center, Gyöngyössy Anikó és Parkes Rebecca tartozik ide, illetve a kapusok közül az elmúlt évek alapján Gangl Edina.  
Az elmúlt négy év legjobb teljesítményével lettek Eb-bronzérmesek női pólósaink | Eurosport
A magyar női vízilabda-válogatott négy év után szerzett újra érmet világversenyen. Ez a budapesti bronz nagyon kellett úgyis, hogy sajnos az olimpiai kvótáról most még lemaradt Bíró Attila csapata.
A magyar válogatottra hat nap alatt hat meccs vár, a nagy menet 19-én, kedden Izrael ellen veszi kezdetét, majd Kazahasztán és az addigi két ellenfélnél erősebb Görögország következik. A csoportmérkőzésen után a negyeddöntőben várhatóan Franciaország vagy Szlovákia következhet, ami után jöhetne a 23-ai elődöntő, amely eldönti a tokiói kvótát. Várhatóan Hollandia vagy a házigazda Olaszország lesz az ellenfelünk a négy között, vagyis két, a világ élvonalába tartozó gárda. A két finalista csapat már hátradőlhet, és tervezheti olimpiai útját. 
Az elődöntőig nem lehet gond, gyakorlatilag arra az egy ki-ki meccsre lesz felépítve az egész hét és idény. Keszthelyi Rita révén a selejtező legjobb képességű játékosa a magyar csapatban lesz, a férfi válogatottban látott Hosnyánszky Norbert komplexitásához hasonló szerepet játszó Szücs Gabriella is bevethető, ő a kvangdzsui világbajnokságot gerincsérv miatt hagyta ki, tavaly az Eb-n sem szerepelt, vagyis vele alaposan erősödött a gárda. Garda Krisztina és Illés Anna a bekkelés mellett elöl pluszgólokkal jelentkezhet, ahogy a budapesti Eb-n is láthattuk, Keszthelyi, Gurisatti, Szilágyi és Leimeter révén jöhet a gólok java. 
Az Eb bronzcsatája után a Világligában is legyőzték a hollandokat női pólósaink | Eurosport
A nem a legerősebb összeállításában szereplő magyar női vízilabda-válogatott 12-7-re legyőzte a holland csapatot a Világliga Szentesen rendezett mérkőzésén. Napra pontosan egy hónappal ezelőtt nyerte meg Bíró Attila együttese a hollandok elleni, csodálatos emlékű Európa-bajnoki bronzmérkőzést. Akkor háromgólos hátrányból fordítva, 5-1-es második félidőt produkálva 10-8-ra diadalmaskodtak Keszthelyi Ritáék úgy, hogy eggyel kevesebb játékos szerepelt nálunk, mert Gurisatti Gréta a spanyolokkal vívott elődöntőben kézsérülést szenvedett.
A görögökkel vívott parti lesz az első igazi értékmérő, a negyeddöntő nem okozhat sok problémát, az elődöntő viszont igen, az lesz az elmúlt egy, de inkább négy év legfontosabb mérkőzése. "Bármelyik válogatott következzék is a négy között, azt mondhatom, hogy egyik nehezebb, mint a másik, de a magyar csapat is a világ élvonalába tartozik" - szögezte le a szövetségi kapitány, aki mondandóját azzal fejezte be: "ha nem tudjuk megverni az elődöntőben valamelyiket, nem is érdemeljük meg az olimpiai indulást...".
A Covid okozta kiszámíthatatlan helyzet lehet a legnagyobb ellenfele ennek a nagyon erős magyar csapatnak, amely az olimpia éremesélyesei közé tartozhat. Tokióba idén Trieszten keresztül lehet eljutni. Jó utat, lányok!
A magyar női vízilabda-válogatott olimpiai selejtezős keretekapusok: Gangl Edina (UVSE), Magyari Alda (Dunaújváros)
mezőnyjátékosok: Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Illés Anna (FTC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (FTC)
tartalékok:
kapus: Kasó Orsolya (FTC)
mezőnyjátékos: Antal Dóra (UVSE) 
Női olimpiai selejtező, Trieszt - 2021. január 19-24.A-csoport: Hollandia, Franciaország, Olaszország, Szlovákia
B-csoport: Görögország, Magyarország, Izrael, Kazahsztán
A magyar csapat programjacsoportmérkőzések
január 19., kedd - 1. forduló 
Magyarország-Izrael, 14:00
január 20., szerda - 2. forduló
Magyarország-Kazahsztán, 14:00
január 21., csütörtök - 3. forduló
Magyarország-Görögország, 14:00
január 22., péntek - negyeddöntő
A2-B3, 14:00
A3-B2, 16:00
A1-B4, 18:00
A4-B1, 20:00 
január 23., szombat - helyosztók
az 5-8. helyért, 14:00 és 16:00
elődöntő, 18:00 és 20:00
január 24., vasárnap
a 7. helyért, 14:00
az 5, helyért, 16:00
a 3. helyért, 18:00
döntő, 20:00
Olimpiai Játékok
Korábbi olimpiai bajnokokat is elértek az Oroszország elleni szankciók
27/03/2022 18:55
Olimpiai Játékok
“Ez beteg” - beleszálltak a társaik a Putyinnal parádézó orosz sportolókba
21/03/2022 18:15