Csütörtökön útjára indult Fukushimában az olimpiai láng, mely 121 nap után érkezik majd meg a tokiói Olimpiai Stadionba a nyári játékok megnyitó ünnepségére.

A lángváltó a fukushimai atomerőmű közelében található labdarúgó edzőközpontból rajtolt el, s a fáklyával először a japán női futballválogatott tagjai futottak, legelsőként is Azusa Iwashimizu, aki a tragédia évében, 2011-ben világbajnokságot nyert a nemzeti együttessel. Az észak-keleti városban volt Japán történetének legnagyobb nukleáris balesete, amikor egy földrengést követő cunami következtében megrongálódott az erőmű három reaktora. A tragédiában 18 ezer ember hunyt el és a régióban azóta sem tért vissza az élet a korábbi kerékvágásba.

Azusa Iwashimizu az olimpiai lánggal

Fotó: Eurosport

Olimpiai Játékok
A klímaváltozás miatt szinte már egyik korábbi házigazda se tudna újra téli olimpiát rendezni
18 ÓRÁJA
A fukusimai rajton, illetve a teljes váltó során az eredeti tervek szerint óriási tömeg gyűlt volna össze az utcákon, ám a koronavírus-járvány miatt ezt a szervezők megtiltották, s arra kérték az érdeklődőket, hogy lehetőleg otthonukból, online kövessék az eseményeket. Ugyanakkor az utcákat nem zárták le, kevesen csütörtökön is voltak az utak mentén, viszont az érdeklődők maszkot viseltek és tartották egymástól a biztonságos távolságot, illetve nem üdvözölték hangosan a lángot.
"Az elmúlt egy évben az egész világ nagyon nehéz időszakot élt át, de eközben őriztük az olimpiai lángot csendesen, de erőteljesen"
- mondta a rajt előtti, szűk körben rendezett, a nyilvánosság elől elzárt ceremónián
Seiko Hashimoto
, a szervezőbizottság vezetője. -
"A láng várt erre a pillanatra, mint a cseresznyevirág rügyek, hogy kinyílhassanak."
Az olimpiai láng az ország mind a 47 prefektúrájába eljut a következő négy hónapban és útja során mintegy tízezer futó viszi majd. A szervezők viszont fenntartják a jogot arra, hogy a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a váltófutás bizonyos szakaszait menet közben töröljék, illetve zárt körűvé tegyék, hogy azon csak a lánggal futók vehessenek részt.
A tavalyról idénre halasztott tokiói olimpiára - amelynek az elnevezése változatlanul Tokió 2020 - a tervek szerint július 23. és augusztus 8. között kerül sor.
MTI
Peking 2022
Cenzúraelőkészítés is lehet a pekingi olimpia appjában
EGY NAPJA
Olimpiai Játékok
Folytatódik a MOB-botrány, a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése megvonta a bizalmat Kulcsártól
30/12/2021 11:09