A tokiói olimpia szervezőbizottságának elnöke várhatóan lemond, miután szexista botrányba keveredett. A nőket érintő sértő kijelentései ellen az elmúlt napokban több szponzor, japán politikus és a NOB is felemelte hangját.

A korábbi miniszterelnök, Yoshiro Mori a Japán Olimpiai Bizottság egyik ülésén tett degradáló megjegyzéseket női kollégáira:
„Mindig elhúzódnak a megbeszélések, ha nők is jelen vannak, muszáj lenne szabályozni, hogy mennyit beszélhetnek. Egyszerűen képtelenek időben befejezni, nagyon idegesítőek. Nagy bennük a versenyszellem, ezért ha egyikük megszólal más is úgy érzi, hogy hozzá kell valamit tennie. Ha nem korlátozzuk a beszédek időtartamát, akkor sosem végzünk. A rendezőbizottságban heten vannak nők (24-ből), mindenki tudja hol a helye."
Peking 2022
Már tizenöt koronavírus-fertőzöttet találtak a pekingi olimpiára érkezettek között
2 ÓRÁJA
Mori már politikusként sem tartozott a legkimértebbek közé, hírhedt volt politikailag inkorrekt vicceiről, megjegyzéseiről, de az is előfordult, hogy lefotózták, amint együtt iszogat a Yakuza egyik vezetőjével. 2014-ben nevezték ki az olimpiai szervezőbizottság élére, de már a szocsi téli olimpia idején felhívta magára a figyelmet, miután beleszállt a műkorcsolyázó Mao Asadába, valamint a Cathy és Chris Reed alkotta jégtáncpárosba is.
A legfrissebb botrány kirobbanását követően egy gyors sajtótájékoztatón fejezte ki sajnálatát, de a kérdésekre adott válaszaival csak további olajat öntött a tűzre: „Nem annyira szoktam rájuk figyelni, amikor beszélnek, szóval nem tudom, hogy mi az aktuális helyzet velük.”

Mori a bocsánatkérése után

Fotó: Eurosport

A nemzetközi felháborodás ellenére Mori nem akart lemondani, de a rá nehezedő nyomás alatt könnyen lehet, hogy megváltozik az álláspontja. A japán miniszterelnök is megszólalt az ügyben, de a szexizmus ellen még a parlament tagjai is tiltakoztak. A női képviselők fehérben jelentek meg a férfiak pedig szolidaritásként fehér rózsát tűztek a zakózsebükbe, ezzel emlékezve a 20. századi szüfrazsett mozgalomra.
A legnagyobb problémát az okozhatja Mori számára, hogy az olimpiai bizottság is elítélte, valamint a legnagyobb támogatók is egymás után adták ki közleményeiket. A Toyota, az Eneos és az Asahi is mélyen sértőnek és a nemi egyenlőséget hátráltatónak nevezte az elnök szavait. A lemondását követelő petíciót eddig több, mint 145.000-en írták alá, valamint tiltakozásként visszalépett 400 önkéntes is. Az egyre dagadó botrányt a NOB sem nézhette tétlenül:
„A NOB az elmúlt 25 évben komoly szerepet vállalt, hogy a nők érvényesülését segítse a sporton keresztül, a jövőben is ez az egyik legfőbb célunk. A mai világban egyre fontosabb, hogy tiszteljük és erőt merítsünk a sokszínűségből. Mori elnök szavait mélységesen elítéljük és az mindenben szemben áll az általunk képviselt értékekkel. Később bocsánatot kért, de emelett fontosnak tartjuk, hogy ismét kiálljunk az alapértékeink mellett.”
Végül a szervezőbizottság vezetői válságtanácskozást hívtak össze, ahol a sajtóinformációk szerint az elnök felajánlja lemondását. Az utódja a hírek szerint a korábbi labdarúgó-szövetségi elnök Saburo Kawabuchi lehet, aki az olimpiai falu polgármestere volt eddig.
insidethegames.biz
Olimpiai Játékok
Katonai fegyelmet várnak el az olimpikonoktól a téli olimpia előtt
21/01/2022 09:14
Olimpiai Játékok
A klímaváltozás miatt szinte már egyik korábbi házigazda se tudna újra téli olimpiát rendezni
20/01/2022 13:51