Áldását adta a NOB Végrehajtó Tanácsa arra a javaslatcsomagra, amely a 2020-as tokiói játékokon bemutatkozó öt új sportágat jelöli ki.  Amennyiben a NOB augusztusi Riói kongresszusa is rábólint, akkor a 28 meglévő sportág mellett a sportmászás, a szörf, a gördeszka, a karate és a baseball/softball legjobbjai is olimpiai érmekért küzdhetnek 2020-ban. A NOB szerint „ez lenne a modern olimpiatörténet legátfogóbb sportági reformja”.
Ahogyan az a kiválasztott sportágakból jól látszik, a NOB célja a fiatal közönség elérése. Részben tradicionális, részben pedig feltörekvő sportágak, melyek Japánban és világszerte is népszerűségnek örvendenek. Megtalálhatók köztük a csapat- és egyéni, valamint fedett, szabadtéri és városi környezetben is űzhető sportok, melyek kimondottan vonzóak a fiatal közönség számára.
A sportágakat a tokiói olimpia szervezőbizottsága javasolhatta, az Agenda 2020 reformprogram irányelveinek megfelelően. A javaslat egy alkalomra szól, és nem kötelezi a jövőbeni szervezőket a sportágak megőrzésére. A meglévő olimpiai sportágakat vagy kvótákat semmilyen tekintetben nem veszélyeztetik, ezeken felül számolnak velük. Ez 18 plusz versenyszámot és 474 extra sportolót jelent.
Olympic Games 2020
A sérüléseket és a covidot már legyőzte, Tokióban az érmes helyeket venné célba
12 ÓRA
Az öt kiválasztott sportágat tartalmazó javaslatcsomagot az idei nyári játékok idejére meghirdetett 129. NOB-közgyűlésen bocsátják végső szavazásra. Ha minden igaz, ez már csak formalitás.

Örülünk, Vincent?

Ha megengedtek egy személyes véleményt: egyrészt örülök, másrészt aggódom.
Örülök, hogy a számomra oly kedves extrém sportok, közülük is leginkább a sportmászás, a világ legnagyobb színpadán bizonyíthatják, mennyire kiválóak. A sportmászásnak külön örülök, hiszen hatalmas lehetőség annak bemutatására, hogy ez az egyik legtökéletesebb és legösszetettebb mozgásforma, amely egyúttal egészséges életmódra, és a természet szeretetére, környezettudatosságra is nevel. Egy sportmászás olimpiai döntő közvetítésének korábban még a gondolata is abszurd álomnak tűnt, most viszont még akár meg is valósulhat.

Jeremy Flores az Eddie Aikau emlékversenyen

Fotó: Eurosport

Ugyanakkor aggódom is. Aggódom, hogy a NOB közismert rugalmatlansága miatt a sportágak veszítenek identitásukból. A snowboard és a szabadstílusú sí kapcsán láthattuk, hogy milyen komoly problémákat szül a NOB szponzorok megjelenítésére vonatkozó szabályozása. Az olyan, elsősorban szponzorációra épülő sportok, mint a gördeszka vagy a szörf, hasonló problémákkal lesznek kénytelenek szembenézni. Arról már nem is beszélve, hogy a vélhetően szigorúbb szabályi keretek mennyire nyirbálják majd meg az alapvetően szabadságra épülő sportágak szellemiségét. A snowboardosoknál ez évtizedes ellentétek forrása. Ha éppen a fiatal generáció megnyerése a cél, akkor itt komoly energiákat kell majd a NOB-nak mozgósítania az imázsa érdekében.
Ami viszont a leginkább aggaszt, hogy mi lesz akkor, ha tényleg csak Tokióban láthatjuk ezeket a sportokat? Hiszen nem kerülnek be az állandó olimpiai sportágak közé, az Agenda 2020 szerint pedig semmi sem kötelezi a jövendő rendezőket, hogy ugyanezeket a sportágakat válasszák. Kicsit olyan ez, mintha csak egyszer mehetnénk be Disneylandbe, aztán attól függően engednének be bennünket, hogy éppen ki az igazgató. Lehet, hogy soha többé.
Egy sportág számára aligha van nagyobb dolog, mint az olimpián szerepelni, egy sportoló számára pedig az olimpiai érem a legnagyobb elismerés. Az érem értékét azonban éppen az adja, hogy a versenyt csak négyévente rendezik, de a hangsúly itt a ritkaság mellett a folyamatosságon van. Az olimpiára bekerülés hatalmas lendületet adhat a sportágfejlesztésnek, extra motivációt jelenthet a mostani és utánpótlás generációnak. Egy mézesmadzag viszont nem biztos, hogy képes ugyanezt a hatást elérni.
Mindent figyelembe véve azért én inkább örülök. Bízom benne, hogy a sportágak többet nyerhetnek az akár egyszeri olimpiai részvétellel is, mint amennyit veszíthetnek.
Olympic Games 2020
Apa és fia egy olimpiai dobogón? A hőskorban ez is megtörtént!
17 ÓRA
Olympic Games 2020
Nem biztos hogy láthatjuk Nadalt az olimpián
TEGNAP 14:51