Péntek reggel megkezdődik a nyári és a téli olimpiára készülő magyar sportolók koronavírus elleni oltása a Sportkórházban (OSEI).


A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapjának csütörtöki közlése alapján elsőként tízen kapják meg a vakcinát, köztük a dél-afrikai edzőtáborba utazó kajakválogatott keretének tagjai. Az oltóanyag a Moderna lesz. Hozzátették: a következő hetekben további sportolók és a közvetlenül mellettük dolgozó szakemberek folyamatos oltását is tervezik. Az oltási sorrend alapja az olimpiai kvalifikációs események és a külföldi edzőtáborok időpontjaiból összeállított naptár.
A MOB a sportági szövetségekkel közösen 868 fős listát állított össze, amelyen azok szerepelnek, akiknek van esélye a tavalyról idénre halasztott tokiói, vagy a jövő februári pekingi olimpián a részvételre. A lista nem tartalmaz egyetlen sportvezetőt sem, mivel az nem közvetlenül az olimpiai kiutazásra koncentrál, kizárólag az arra való felkészülésre.
Olimpiai Játékok
A világ legcukibb állata olimpiai kabalafigura lehet
04/04/2022 18:25
Kiemelték: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) több alkalommal egyértelműen kommunikálta, hogy az olimpián való indulásnak nem feltétele a beoltottság, tehát - az olimpiai részvételhez hasonlóan - az oltás is önkéntes.
A vakcina oké, de az olimpia megrendezésével kapcsolatban azért vannak kétségeik az Eb-győztes olimpikonoknak | Eurosport
A koronavírus-járvány miatt idén nyárra halasztották a 2020-as tokiói olimpiát, de még mindig nem feltétlenül biztos, hogy megrendezik a játékokat. A vakcina kifejlesztésével viszont a következő fél évben sok minden változhat, reméljük, a lehető legjobb irányba. Az olimpia megrendezéséről, a vakcinákról való véleményükről kérdeztük a világbajnok, kétszeres Európa-bajnok súlylökőt, Márton Anitát, az Európa-bajnok vízilabdázót, Manhercz Krisztiánt és a kétszeres vb-aranyérmes, Eb-első kajakozót, Birkás Balázst.
A MOB azt írta, hetekkel ezelőtt kéréssel fordult a kormányhoz, hogy vegyék fontolóra az olimpiai játékokra készülő sportolók mihamarabbi beoltását. Hozzátették, tekintettel arra, hogy a 2022 februárjában kezdődő téli olimpia kvalifikációs időszaka egybecsúszik a tokiói olimpiára való felkészüléssel, a téli sportolók beoltására is vonatkozott a MOB kérése.
"Az olimpiai eredményességet szem előtt tartó szervezetként a döntéshez két lényeges tényező megfontolása vezetett. Az egyik a külföldi olimpiai kvalifikációs eseményeken való komplikációmentes részvétel, a másik pedig az esetleges megbetegedések nyomán kényszerű, több hónapos kihagyás miatti formahanyatlás" - olvasható a MOB honlapján. Jelezték, az eddigi tapasztalat szerint az utóbbi szempont a legjobb állapotban lévő sportolók elé is olyan akadályt gördít, amelyet lehetetlen néhány hónapos távlatban legyűrni. Hangsúlyozták: az elvégzett mennyiségi kalkuláció megmutatta, hogy százas nagyságrendű érintettről van szó.
A nyári olimpia július 23-án kezdődik Tokióban, míg a pekingi téli ötkarikás játékok tervezett rajtja 2022. február 4.
MTI
Olimpiai Játékok
Korábbi olimpiai bajnokokat is elértek az Oroszország elleni szankciók
27/03/2022 18:55
Olimpiai Játékok
“Ez beteg” - beleszálltak a társaik a Putyinnal parádézó orosz sportolókba
21/03/2022 18:15