Az Olimpiai Menekültügyi Alapítvány (ORF) és a NOB menekültek olimpiai csapata kapta az Asztúria Hercegnője Alapítványtól a 2022-es Asztúria hercegnője-díjat. A díjat Leonor, Asztúria hercegnője adta át Thomas Bach NOB-elnöknek, akit elkísért a menekült csapat két tagja is, Eldric Sella (ökölvívás) és Masomah Ali Zada (kerékpározás) jelent meg a ceremónián, mindketten versenyeztek a 2020-as tokiói olimpián.
Az Asztúria hercegnője-díj az Asztúria Hercegnője Alapítvány (korábban Asztúria Hercege Alapítvány) által Spanyolországban évente odaítélt díj, amelyet a világ minden tájáról származó, a tudományok, a humán tárgyak, a közügyek és a sport terén figyelemre méltó eredményeket elért személyeknek, testületeknek vagy szervezeteknek ítélnek oda. Gyakran a spanyol Nobel-díjként emlegetik.
"Az Olimpiai Menekültügyi Alapítvány és a Menekültek Olimpiai Csapata arra emlékeztet bennünket, hogy a sport, az élsport és az olimpiai mozgalom arra is kiválóan alkalmas, hogy eszünkbe juttassa, hogy elgondolkodtasson minket, és enyhítse is - amennyire csak lehetséges - azt a kemény valóságot, amelyet oly sok ember kénytelen átélni a világban" - mondta beszédében VI. Fülöp, spanyol király.
Olympic Games 2024
Megérkeztek a 2024-es párizsi olimpiai hivatalos kabalafigurái
14/11/2022 - 11:46
A menekült szó egyike azoknak a kifejezéseknek, amelyek mély elkeseredettséget váltanak ki a hallgatókban.
"A világ menekültjei mindent elvesztettek, arra kényszerültek, hogy elhagyják otthonukat, hazájukat rajtuk kívül álló okokból, mindezt rendkívüli körülmények között, akár az életüket is veszélyeztetve" - folytatta VI. Fülöp.
"Arra vagyunk hivatottak, hogy szolidaritást vállaljunk, hogy személyes céljaikat megvalósíthassák. Ezt teszi ez az Alapítvány és a Menekültek Olimpiai Csapata azzal, hogy támogatja a világ különböző országaiból érkező sportolókat, hogy méltó körülmények között folytathassák tevékenységüket, és részt vehessenek sportversenyeken."

VI. Fülöp, spanyol király

Fotó: AFP

"Sok sikert kívánunk Eldric Sellának és Masomah Ali Zadának, akik ma délután velünk vannak, és akiket arra bátorítunk, hogy továbbra is küzdjenek álmaikért. És köszönjük a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének, Thomas Bachnak a támogatást, a vezetést és az energiát."
A 16 éves hercegnő, Leonor így folytatta:
"Engem is foglalkoztat és rendkívül aggaszt, hogy a sportolók nem tudnak edzeni vagy előrébb lépni a karrierjükben, mert arra kényszerültek, hogy elmeneküljenek az országukból. Ezért olyan nagyszerű a kezdeményezés, amit az Alapítvány és a menekültek csapata megvalósított, nekik köszönhetően az ilyen helyzetben lévő sportolóknak már néhány éve lehetőségük van arra, hogy folytassák az olimpiai játékokon való versenyzést."

Asztúria hercegnője, Leonor

Fotó: AFP

A zsűri - amelynek elnöke a kétszeres spanyol maratoni világbajnok, Abel Antón - kiemelte azt a lehetőséget is, "amelyet a konfliktusövezetekben és olyan helyeken élő sportolóknak nyújtanak, ahol az emberi jogokat megsértik, és megakadályozzák őket abban, hogy sportoljanak vagy éljék a mindennapi életüket."
A zsűri azt is hozzátette:
a menekültek olimpiai csapata 'egyesíti a sport valódi értékeit: az integráció, az oktatás, a szolidaritás és az emberség, és a remény üzenetét képviseli a világ számára'.
Thomas Bach, a NOB elnöke így nyilatkozott:
"Nagy megtiszteltetés és öröm számunkra, hogy ma este ezen a lenyűgöző ceremónián átvehettük az Asztúria hercegnője-díjat. Amikor 2015-ben láttuk, ahogy a menekültválság kibontakozásik, arra gondoltam, hogy bizonyára sok fiatal sportoló van, akik éppen az olimpiai álmot álmodják, de akik hamarosan elveszítik az álmukat."
Segíteni akartunk nekik, hogy álmaik valóra váljanak.
És ezért hozta létre a NOB a Menekültek Olimpiai Csapatát. Ezeknek a sportolóknak már nem volt zászlójuk, himnuszuk és otthonuk. Mi adtunk nekik olimpiai himnuszt, olimpiai zászlót és otthont az olimpiai faluban. Ezzel megmutattuk, hogy a menekültek gazdagítják a társadalmat, a remény erős üzenetét küldtük a világnak.
A 2016-os riói olimpiai játékokon a NOB első menekült olimpiai csapatának sikere után meg akartuk erősíteni az összes menekültnek nyújtott segítségünket, nem csak az élsportolóknak. Ezért hoztuk létre az Olimpiai MenekültügyiAlapítványt, amely olyan programokat működtet, amelyek a sporthoz való hozzáférést biztosítják a fiatal, lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek számára a befogadó közösségeikben, szerte a világon, azzal a céllal, hogy 2024-ig egymillió menekültet érjünk el közülük".

A spanyol király és Leonor hercegnő gratulál Masomah Ali Zadának az ünnepségen.

Fotó: EFE

Masomah Ali Zada is megköszönte a díjat, ő Afganisztánból származik jelenleg Franciaországban él.
"Amikor Franciaországba jöttem, és értesültem a NOB Menekültek Olimpiai Csapatáról, nagyon boldog voltam. A Menekültek Olimpiai Csapatával képviselhetem a világot, képviselhetem a békét, és képviselhetem az összes menekültet, akiknek el kellett hagyniuk az országukat.
Mindannyiunknak el kellett hagynunk az országunkat, de mindannyian megtaláltuk a bátorságot, hogy legyőzzük a kihívásokat, hogy minden újrakezdjünk, és hogy erősebbek legyünk. A Menekültek Olimpiai Csapata nagyon erős jelentéssel bír. A remény üzenetét küldi minden menekültnek és a menekülttáborokban élő gyermekeknek. A 2020-as tokiói olimpián egy álmom vált valóra." - mondta.
"Egy csapatként érkeztünk Tokióba, és ez az erős kötelék örökre megmarad közöttünk" - mondta Eldric Sella, aki Venezuelából származik, és jelenleg Uruguayban él.
"Kisfiúként mindig arról álmodtam, hogy részt vehetek az olimpián. Soha nem adtam fel ezt az álmot, bár el kellett hagynom a hazámat, és nehéz időket kellett átélnem, amíg Uruguayban letelepedhettem.
Nagyon hálás vagyok, hogy lehetőséget kaptam arra, hogy a világ legjobb sportolóival versenyezessek, és megmutathattam, hogy a menekültek bármit elérhetnek, ha a világ hisz bennük. Soha nem voltam még ennyire eltökélt, hogy eljussak Párizsba. Keményen fogok edzeni, és ami a legfontosabb, továbbra is népszerűsíteni fogom a sport erejét, és azt, hogy mit tud nyújtani a hozzám hasonló menekült sportolóknak, de a világ több millió lakóhelyét elhagyni kényszerült fiataljának is".

Masomah Ali Zaha, Thomas Bach és Eldric Sella a díjátadón

Fotó: AFP

A remény üzenete

A NOB 1994 óta segíti a menekülteket a sporton keresztül az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) partnerségben. A NOB 2015-ben hozta létre az első olimpiai csapatát a menekültstátuszú sportolóknak. A csapat 10 sportolóval vett részt a 2016-os riói olimpián - akik eredetileg Etiópiából, Dél-Szudánból, Szíriából és a Kongói Demokratikus Köztársaságból érkeztek. A csapat a remény és a befogadás üzenetét küldte az otthonát elhagyni kényszerült embereknek.
A csapat sikerét követően egy külön olimpiai szolidaritási programot hoztak létre, amely 13 ország 56 ígéretes menekült sportolóját támogatja a 2020-as tokiói olimpiai játékokra való felkészülés során, ahol a menekült olimpiai csapat ismét részt vett, 29 sportolóval, 12 sportágban versenyeztek. A NOB azóta bejelentette, hogy a csapat a 2024-es párizsi olimpiai játékokon is ott lesz.
Eddig 47 sportoló kapott olimpiai ösztöndíjat, hogy felkészülhessen a 2024-es párizsi olimpiai játékokra és a csapatba való bekerülésre.
A NOB által 2017-ben alapított Menekültügyi Alapítvány, az ORF célja, hogy segítsen javítani a lakóhelyüket elhagyni kényszerült és hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok életminőségét világszerte azáltal, hogy biztonságos helyeket alakít ki számukra a sportoláshoz és a versenyzéshez.
Az indulás óta az ORF 13 programot koordinált hét országban (Kongói Demokratikus Köztársaság, Jordánia, Kenya, Mexikó, Ruanda, Törökország, Uganda és a Kongói Demokratikus Köztársaság). Ennek eredményeként eddig több mint 200 000 fiatal részesült a legkülönfélébb sportprogramokban. Célja, hogy 2024-ig egymillió, a lakóhelyváltoztatás által érintett fiatal számára biztosítsa a sporthoz való hozzáférést.
Forrás: Nemzetközi Olimpiai Bizottság/International Olympic Committee
Olimpiai Játékok
Az oroszok szerint zajos visszhangja lehet ha az ökölvivást kizárják az olimpiáról
08/11/2022 - 12:13
Olimpiai Játékok
Több, mint 220 milliárdot osztott szét a NOB a sportági szövetségek között a tokiói olimpia után
03/11/2022 - 12:15