Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nem bojkott, de... Japán sem küld diplomatákat az olimpiára

MTI

Publikálva 24/12/2021 - 11:29 GMT+1

Japán politikusok sem utaznak a február 4-én rajtoló pekingi téli olimpiára.

Seiko Hashimoto a záróünnepségen

Fotó: Getty Images

Peking 2022 - Japán sem küld diplomatákat az olimpiára

A japán kormány szóvivője, Matsuno Hirokazu pénteken bejelentette, hogy a küldöttségüket három sportdiplomata kíséri el: a japán olimpiai, illetve paralimpiai bizottság elnöke, Yamasita Yasuhiro és Mori Kazayuki, valamint Hashimoto Seiko, a tokiói olimpia szervezőbizottságának vezetője.
Amikor az okokról kérdezték, Matsuno nem diplomáciai bojkottként magyarázta a döntésüket, viszont ahhoz hasonló érveket említett.
"Az olimpia és a paralimpia a béke és a sport ünnepe, amely bátorságot ad a világnak" - nyilatkozta. Hozzátette: közvetlen magyarázatot adtak a rendező kínaiaknak, hogy számukra kiemelten fontos az egyetemes és a nemzetközi közösségek értékeinek biztosítása, beleértve a szabadságot és az emberi jogokat.
Korábban több ország jelezte már, hogy politikai okokból nem küld diplomatákat a pekingi olimpiára. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Új-Zéland és Ausztrália is sérelmezte, hogy Kína folyamatosan megsérti az emberi jogokat, legfőképp az ujgur kisebbség elnyomása miatt bírálták a következő téli olimpia házigazdáit. Kína kezdettől kategorikusan visszautasította, és politikai állásfoglalásnak minősítette a neki címzett vádakat.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés