Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Irány Peking! A lány, aki a nyári és a téli olimpiák történetébe is beírta a nevét

Gecsei Dina

Publikálva 24/10/2021 - 21:53 GMT+2

Road to Beijing 2022 című sorozatunkban hihetetlen teljesítményekről, elképesztő emberekről hozunk történeteket, hogy hangolódjunk kicsit az olimpiára. Clara Hughes történet.

Irány Peking! A lány, aki a nyári és a téli olimpiák történetébe is beleírta a nevét

Sohasem elég! Clara Hughes története.

A kanadai Clara Hughes 1988 telén szeretett bele az olimpiába, amikor a tévében a gyorskorcsolyázók csatáját figyelte a hazai rendezésű ötkarikás játékokon. A Calgary olimpia idején tizenhat éves volt, és bármennyire is egyértelműnek tűnne, hogy azonnal belevágott valamilyen otthon népszerű téli sportba, jött is az első csavar. Nyolc évvel később, az 1996-os atlantai nyári olimpián kerékpáron találta magát, méghozzá nem is akárhogy sikerült a debütálása: két bronzéremmel tért haza, egyet az országúti mezőnyversenyben, egyet időfutamban. A következő olimpiai élménye kevésbé volt sikeres, a mezőnyversenyben csak a 43. lett, és az időfutamban is csak a hatodik helyre tudott betekerni. Ezzel úgy döntött, véget is vet a nyári olimpiai karrierjének, és visszatér az első szerelemhez.
Rengeteg munkát tett bele, hogy ott lehessen Salt Lake Cityben 2002-ben, gyorskorcsolyázás pedig remekül ment neki (nem véletlen, sok kerékpárosnak jelenleg is ez az egyik kedvenc kiegészítő sportja, és fordítva), a befektetett energia pedig megtérült: az 5000 méteren szerzett bronzérmével 1896 óta ő lett mindössze a negyedik olyan ember, aki mind a téli, mind a nyári olimpián érmet tudott szerezni. Előtte Eddie Eagan (ökolvívás és bob) 1920-ban és 1932-ben, Jacob Tullin (síugrás és vitorlázás) 1924-ben és 1936-ban, valamint Christa Luding (szintén gyorskorcsolya és pályakerékpár) 1984-ben és 1992-ben volt erre képes. Azóta Lauryn Williams (futás és bob) csatlakozott még ehhez a négyeshez, ő 2004-ben és 2014-ben hozta össze a nem mindennapi teljesítményt.
Clara Hughes nem elégedett meg a teljesítményével, folytatta az edzést, hogy utána 2006-ban, Torinóban az aranyérmet is megszerezze 5000 méteren, így nem elég, hogy a téli és a nyári olimpiákon is érmes volt, ő lett az első, akinek több érme is volt (az már csak hab a tortán, hogy csapattal egy ezüstöt is hazavitt). Az imént említett Williams követte őt ebben a rekordban is.
A 38. születésnapja alkalmából Hughes úgy döntött, az ötödik olimpiáján is részt vesz, pláne, hogy ezt épp hazájában, Vancouverben rendezték 2010-ben, amikor még Kanada zászlaját is rá bízták a megnyitó ünnepségen. Pályafutását az 5000 méteren fejezte be, egy bronzérmet ekkor is szerzett.
Forrás: olympics.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés