2016, Rio de Janeiro. A legutóbbi olimpia igazi brazilos, látványos és élénk hangulatban telt. Összejött a brazilok első aranyérme férfi labdarúgásban Neymar vezetésével, de ezen kívül is olyan teljesítmények és botrányok történtek, amelyek mellett nem lehet elmenni…

1. Bonyodalmak, nehézségek az olimpia előtt… 2016 kísértetiesen hasonlóan indult, mint 2020. Mindkét időpontban megkérdőjeleződött az olimpia megrendezése, és mindkettőre az okot egy vírus adta. 2020-ban végül a koronavírus nyert, így 2021-re tolódott az olimpia, de 2016-ban a braziloknak sikerült megfékezniük a zika-vírust. Számos külföldi néző, turista és sportoló nem utazott el akkor Brazíliába a vírustól való félelem miatt.
Ezenkívül a vízhálózat eléggé szennyezett volt, a nyíltvízi sportolókat óva intették attól, hogy véletlenül is vizet nyeljenek, illetve javasolták a verseny utáni azonnali zuhanyzást. További komoly problémát jelentett a közbiztonság, de a hatóságok igyekeztek az olimpia alatt extra források biztosítása révén mérsékelni az addigi állapotokat. Ehhez még hozzájön egy igencsak komoly korrupciós botrány, amit a brazil gazdaság kezdett megsínyleni, így sok brazil az olimpiára mint teherre tekintett. De ezeknek a problémáknak a játékok ideje alatt szinte nyoma sem volt, ebből a szempontból a szervezők és hatóságok nagyszerű munkát végeztek.
Olimpiai Játékok
Equestrian Individual dressage - Tokió 2020 - Olimpiai főhírek
37 PERCE
2. A Lochtegate. Ryan Lochte, hatszoros olimpiai bajnok úszó igazi amerikai sztárként utazott Rióba, viszont botrányhősként tért haza, ami alaposan megváltoztatta a sportoló megítélését. Azon az ominózus augusztus 15-i napon az a hír járta be a világot, hogy Lochte-t és három úszótársát fegyveresek rabolták ki egy benzinkútnál, amikor taxival tartottak egy buliból vissza az olimpiai faluba. Végül a rendőrök a videófelvételek alapján rájöttek, hogy nem úgy történt az eset, ahogy azt az amerikai korábban leírta.
Valójában Lochte és bandája randalíroztak, rongáltak és inzultálták a benzinkút alkalmazottjait. Végül a korai visszautazása az Egyesült Államokba még több kérdést vetett fel az üggyel kapcsolatban. Később Lochte elismerte, hogy hazudott, erős alkoholos befolyásoltság alatt állt, amikor nyilatkozatát tette, illetve az eredeti tervek szerint is akkor akart hazautazni, amikor utazott. Ez nem hatotta meg az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságát, és végül 10 hónapra eltiltották, a házigazdák felé tanúsított viselkedése, a hazugság, valamint az amerikai csapat sikereinek bemocskolása miatt.

Ryan Lochte egy 2016-os riói sajtótájékoztatón

Fotó: Le Buzz

3. A papírforma meglepetés. 2016-ban két nagy visszatérő sportágról beszélhettünk: a golf és a rögbi (7 fős, azaz hetes rögbi). Utóbbi ebben a formában még sosem szerepelt olimpián, legutóbb 1924-ben a hagyományos 15 fős verzióban küzdhettek a felek. Így is megjelentek a mezőnyben a hagyományos rögbi nagyhatalmak: Új-Zéland, Ausztrália, Dél-Afrika, Nagy-Britannia és a Fidzsi-szigetek. Utóbbi ország nem tartozik a legnagyobb olimpiai sportnemzetek közé, mégis ennek a számnak az egyik, ha nem a legnagyobb esélyese volt. A döntőt nagyon simán, 43-7-re nyerte meg Nagy-Britannia ellen. Szinte megállt az élet a 900 ezres lakosú országban, és a döntő után leírhatatlan öröm lett úrrá a lakosságon. Nem meglepő, hogy a győzelem miatt munkaszüneti napot rendeltek el, hisz mégiscsak a csapat Fidzsi eddigi első és egyetlen érmét, ráadásul aranyérmét szerezte meg az olimpiák történetében.
4. A torna új csillaga! Simone Biles Rio egyik legmeghatározóbb személyisége volt a maga aprócska termetével (142 cm) és mosolygós, szimpatikus kisugárzásával. Emellett az egyik legeredményesebb sportolóról beszélhetünk, hiszen 4 aranyérmet és 1 bronzérmet szerzett, ami igencsak figyelemre méltó teljesítmény. Csapatban, egyéni összetettben, talajon és ugrásban nem talált legyőzőre és meglepő módon az egyik, ha nem a legerősebb számában, gerendán "csak" bronzérmes lett.
Ezenkívül a világbajnokságokon is halmozta az érmeket, szám szerint 19 aranyat, 3 ezüstöt és 3 bronzot szerzett. Az első tornásznő lett, aki három egymást követő világbajnokságon megnyerte az egyéni összetettet. A nehéz gyerekkorból (államilag gondozott volt testvéreivel) beírta magát a tornasport történelmébe, szó szerint. 2019-ben az amerikai bajnokságon két új sikeres gyakorlatot mutatott be: gerendán dupla háltaszaltót dupla csavarral, míg talajon tripla fordulatot csinált duplaszaltóval. Utóbbi még a férfiak körében is ritkaság, így nagy valószínűséggel a neve a jövőben is fenn fog maradni az újításai révén.

Simone Biles a riói olimpián

Fotó: Getty Images

5. A legek legje! A Baltimore-i Golyó vagy a Repülő Hal megnevezésekkel illetett úszó az egyetlen, aki e cikksorozat során kétszer is főszereplő lett. Ő nem más, mint Michael Phelps. 2008-ban a híres nyolc arany került terítékre, most pedig az a teljesítmény, amit ha felül is múlnak, azt nagy valószínűséggel csak emberöltőkkel később teszik. 2004, 2008, 2012 és 2016 legeredményesebb olimpikonja, zsinórban négy olimpián, már ez önmagában elképesztő teljesítmény. 28 érem, amiből 23! arany.
200 méter vegyesen például zsinórban négy olimpián nyert. Ezenkívül, amit ki lehet emelni nála, az a jellemfejlődés. Karrierje első felében mint egy gép, úgy szerezte az aranyakat, nemhiába jött elő nála a depresszió. 2012 után visszavonult, majd 2016-ra egy utolsó táncra visszatért. Ekkor már családapaként látszódott rajta, hogy "megtanulta" élvezni a sikert, és kis túlzással ugyanúgy örült az ezüstjének 100 méter pillangón (ahol riválisaival és jóbarátaival, Cseh Lászlóval és Chad le Clos-val holtversenyben végzett), mint a pekingi aranyainak. Azóta három fiú boldog édesapja és saját jótékonysági alapítványában dolgozik, ami a gyermekek mentális egészégére fekteti a hangsúlyt.

Michael Phelps a riói olimpián

Fotó: Eurosport

5+1. A női dominancia. A magyarok részéről nehéz kiemelni akárkit 2016-ból, így összefoglalva a nőket választottam. A szerzett nyolc aranyéremből hét, az ezüstöknél háromból egy és a bronzoknál négyből két érmet szereztek a nők, vagyis "csak" minden harmadik érem fűződik a férfiakhoz. Nem szabad kihagyni Kozák Danuta és Hosszú Katinka triplázását, hiszen Egerszegi Krisztina óta először fordult elő (ráadásul kétszer is), hogy valaki egy olimpiáról három arannyal távozzon. De sokak számára emlékezetes lehet Márton Anita utolsó dobásos bronzérme a súlylökőknél. A férfiaknál a vívás hozott felemás érzéseket: Szilágyi Áron címvédése és Imre Géza fájdalmas ezüstérme egy igazi érzelmi hullámvasutat hozott a szurkolóknak. De már 2021-ben járunk, egy karnyújtásnyira az olimpia, úgyhogy itt az idő és alkalom az urak számára, hogy visszavágjanak…
Forrás: Britannica, New York Times, Nemzeti Sport, 24.hu, M4 Sport, M4 Sport, HVG, Britannica, Team USA, olympics.com, olympics.com

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Olimpiai Játékok
Az Eurosport 2. napi adása: három magyar az úszódöntőkben, bemutatkoznak női kéziseink is
EGY ÓRÁJA
Olympic Games 2020
Még az űrből is nézik: megvannak az olimpia legextrémebb követői
9 ÓRÁJA