Vannak fontos emberek a világban, akiknek a nevére kevesen emlékeznek a sporttörténészeken kívül. Amit csináltak, arra viszont már annál inkább. Jelentkezzen egy csokiért, akinek fejből megy például a '92-es barcelonai olimpián a lángot egy nyílvesszővel távolról meggyújtó mozgássérült íjász neve, vagy kapásból tudja, hogy hívták azt az ókori görög futót, aki első "maratoni futóként" vitte Marathonból a győzelem hírét az athéniaknak. De hozhatjuk példaként nyugodtan az 1968-as mexikói olimpián a győzelmi dobogón a feketéket elnyomó rendszer ellen felemelt kezükkel tiltakozó amerikai atlétákat is.
Ilyen vonatkozásban emlékezhet vissza az utókor a napokban elhunyt Yoshinori Sakai-ra is. A 69 éves korában távozó japán sportember éppen ötven évvel ezelőtt került rivaldafénybe, hiszen ő volt az, aki meggyújtotta a tokiói olimpia megnyitóján a lángot. A megrögzött olimpia-fanatikusok közül is csak kevesen tudják a nevét, az viszont jóval közismertebb, hogy miért pont őt választották a japánok erre a feladatra. A váltófutásban 100.713. emberként, egyben utolsóként futó Sakai ugyanis szimbólum lett, pusztán csak azzal, hogy éppen azon a napon (1945. augusztus 6.) született (alig 60 km-re az érintett várostól), amikor Hiroshima felett ledobták az első atombombát.
A megnyitó idején alig 19 éves Sakai kiváló atléta volt, két évvel Tokió után japán bajnok lett 400 méteres síkfutásban, az 1966-os Ázsia Játékokon pedig aranyérmes volt a 4x400-as váltó tagjaként. Sportolói karrierje befejezése után újságíró lett, majd a Fuji televíziós társaságnál dolgozott sportműsorokra specializálódott producerként. Halálával most ismét "forgott" ugyan a neve a világsajtóban, de pár nap múlva aligha tudja majd bárki is fejből megnevezni őt. Igaz, a tokiói olimpián általa megszemélyesített békeszimbólum azért így is örök életű...
Olympic Games 2020
Nézők előtt rendezik az olimpiát, kizárták a román súlyemelő csapatot
TEGNAP 16:55

Yoshinori Sakai tavaly szeptemberben

Fotó: Eurosport

U.I. Ha valakinek nem ugrott volna be rögtön és/vagy lusta volt utánanézni: a barcelonai íjászt Antonio Rebollonak hívták, a győztes csata után  Marathonból hazafutó katona pedig Pheidippides névre hallgatott. Az 1968-as mexikóvárosi olimpián pedig a 200 méteres síkfutásban győztes Tommie Smith és a bronzérmes John Carlos viselt fekete kesztyűt magasba nyújtott karján.
Olimpiai Játékok
Még több, mint egy hónap az olimpiáig, de már van koronavírusos eset
20/06/2021 13:17
Olympic Games 2020
Montreal majdnem csődbe ment, feltűntek az NDK hírhedt úszói is
20/06/2021 11:00