Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az 1789-es Asszonyok Menetének állít emléket a párizsi olimpia maratonversenye

Eurosport Magyarország

Frissítve 05/10/2022 - 21:46 GMT+2

Az 1789-es Asszonyok Menete is inspirálta a 2024-es párizsi olimpia maratoni futóversenye útvonalának kialakítását. A menet 233. évfordulóján, szerdán megtartott útvonalbemutatón Tony Estanguet, a szervezőbizottság vezetője elmondta, a játékoknak ezt a meghatározó számát össze akarták kötni a férfiak és a nők közötti egyenlőség hangsúlyozásával.

Jelenet a Párizs Maratonról

Fotó: AFP

Párizs 2024 - Az Asszonyok Menete is inspirálta a maratoni futóverseny útvonalának kialakítását

A francia forradalom idején, 1789. október 5-én több ezer nő vonult XVI. Lajos király versailles-i kastélyhoz a kenyérhiány, az áremelés, valamint az uralkodó ellenforradalmi szándékairól terjedő hírek miatt. A király a nyomás hatására aláírta az Emberi és polgári jogok nyilatkozatát, de a tömeg azt is elérte, hogy családjával visszatérjen Párizsba.
A mezőny a versailles-i kastélyon kívül olyan világhírű műemlékek mellett halad majd el, mint az Eiffel-torony, a Louvre, a Garnier-palota, vagyis az Opera Garnier, illetve a Tuilériák kertje. Párizson kívül Hauts-de-Seine megye településeit érintik a futók, akik a Városházától indulnak és az Invalidusok dómja előtti téren érnek célba.
A 2024-es párizsi olimpia maratoni futóversenyének pontos útvonala
A kétszeres olimpiai bajnok, világcsúcstartó Eliud Kipchoge szerint egyedülálló élmény lesz ilyen lenyűgöző környezetben, történelmi útvonalon versenyezni. Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke elismerte, hogy a szokásosnál is megerőltetőbb lesz a pálya, amely nagyon komoly kihívást jelent majd a résztvevőknek, mivel a szintkülönbség 436 méter lesz.
Az útvonalat a férfi és női olimpiai mezőny mellett az amatőrök is kipróbálhatják majd, mivel a szervezők a játékok ideje alatt tervezik a "mindenki maratonja" futás lebonyolítását is 20 024 résztvevővel. A hagyományoktól eltérően ezúttal nem a férfiak, hanem a nők maratoni futóversenye lesz az atlétika utolsó eseménye, amelyre néhány órával a záróünnepség előtt kerül sor.
(MTI)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés