A 34 éves korábbi távolugró 3 éve vonult vissza az atlétikától, de azóta sem tétlenkedett. Az utóbbi hónapokban a brit bobcsapattal edz, a célja pedig Peking. Rutherfordot az sem zavarja, hogy korábban még sosem próbálta ezt a téli sportot, de a jég nem ismeretlen számára:
„Korábban kipróbáltam a szkeletont. Tudom, hogy sokak szerint nem normális, aki több mint százzal, fejjel előre száguld egy csatornában, de én nagyon élveztem.
A legtöbb ember szerint teljesen esélytelen, hogy egy év alatt megtanuljak egy új sportot és kijussak az olimpiára, de én nem tartozom közéjük. Csalódott lennék, ha csak a kijutás sikerülne. Nagyon keményen fogok edzeni és ha kifogunk egy jó napot, akkor simán összejöhet akár az aranyérem is.
Olympic Games 2020
Amikor falábbal is háromszoros olimpiai bajnok lehettél
EGY NAP
Rutherford a visszavonulása után bevallotta, hogy a teste már egyáltalán nem bírta a terhelést. Egy-egy ugrás után napokig még a földre se nagyon tudott leülni, hogy a gyerekeivel játsszon. Az idő és a pihenés persze sokat segített, de azért még mindig vannak problémák:
„Kicsit vicces a sztori. A karantén alatt nem tudtam semmit csinálni és nagyon untam magam, akkor kezdett el valami motoszkálni a fejemben. Elkezdtem edzeni és a testem teljesen jól reagált a terhelésre. Jó be kell vallanom, hogy a bal bokám még mindig nem tökéletes, de mivel már nem ugrok, ezért a mostani mozgást jól bírja.”
Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mégis miért a bob lett az új sportág. Az ötletgazda a kanadai olimpiai bajnok Kaillie Humpries volt, aki régóta jó barátja Rutherfordnak.
„Hallotta, hogy újrakezdtem az edzéseket és rábeszélt, hogy próbáljam ki a bobozást. Utána megkerestem a brit bobcsapat edzőit is, akik szintén biztattak. Tudom, hogy csak azért, mert erős és gyors vagyok még egyáltalán nem biztos, hogy bekerülök a csapatba.

Rutherford a londoni olimpián

Fotó: Getty Images

Nem akartam, hogy a többi bobosnak degradáló legyen, hogy új fiúként rögtön a csapattagságra pályázok, de egyáltalán nem jutottak el felém ilyen negatívumok. Mindenki őszintén örült, és áll a versenyhelyzet elé. Tudom, hogy az az első, hogy bekerüljek, de azért nem rossz érzés, amikor valaki azt mondja, hogy simán bekerülhetsz.”
Rutherford a visszavonulása óta felszedett pár kilót, de a pluszsúly most nagy előny lehet. A bobosoknál nagyon fontos, hogy a tolóemberek ne legyenek túl könnyűek.
„Az utolsó pár évben nem annyira figyeltem az étkezésemre, mint mikor még ugrottam, így most 100 kg körül lehet a súlyom, ez majdnem 14-el több, mint fénykoromban. Ebben is szerencsém van, mert a brit csapatból pont ilyen emberek hiányoznak, akik gyorsak, erősek és nehezek is. Az a vicc, hogy még egy keveset híznom is kéne, hogy 106 kg körül legyek. Eszek mint egy bolond és közben úgy edzek, mint egy testépítő.”
A brit kormányos Lamin Deen is elégedett Rutherford formájával. Könnyen előfordulhat, hogy ketten együtt fognak indulni Pekingben.
„Gregnek nagy esélye van a bekerülésre, nagyon jó a hozzáállása. Nyilván sokat kell még tanulnia, de pont ugyanannyi esélye van a kijutásra, mint bárki másnak. Fizikailag remek formában van, amit sprintben és emelésben tud, az egy szinten van a többiekkel. Elképesztő fizikuma van, csak a technikát kell megtanulnia.”
A bobcsapat tolóemberinek edzője Steve Smith is egyetért a többiekkel.
„Minden esélye megvan, hogy elérje a célját. Ennek ellenére nagyon őszinte vagyok vele, sokat kell még tanulnia. A bobozás nem csak arról szól, hogy gyorsan futsz a jégen.”
Greg Rutherford tisztában van a helyzetével, de ez egyáltalán nem tántorítja el.
„A csapatból ketten is 10 másodperc alatt futják a száz métert, és sem vagyok túl lassú. Ez lehet minden idők leggyorsabb csapata. Az persze problémás, hogy nem kapunk annyi támogatást az államtól, mint a vetélytársaink, így a mi technikai felszerelésünkkel nagyjából egy másodperces hátrányban vagyunk. Ugyanazt a bobot használjuk, mint 2006-ban is. Tök jó lenne, ha minket is támogatna egy olyan nagy cég, mint például az Ineos. Gondoljatok csak bele, hogy egy technikai sportnál, mint például a Forma-1, vagy a kerékpár mennyit jelentenek a legújabb fejlesztések. Remélem, hogy eljutunk egy olyan szintre, hogy a bob is érdekelje a befektetőket.”
Forrás: The Guardian
Olympic Games 2020
Női súlyemelő lehet az olimpiák első transznemű sportolója
EGY NAP
Olympic Games 2020
Komoly veszélyben a tokiói olimpia egyik legnagyobb párharca
05/05/2021 07:45