Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Peking még Tokiónál is szigorúbb buborékba zárhatja az olimpikonokat

Németh Dániel

Publikálva 09/08/2021 - 14:06 GMT+2

Nem kell sokat várni az ötkarikás játékokig, az pedig már most kijelenthető, hogy az sem lesz egy szokványos olimpia.

Pekingi olimpia

Fotó: AFP

A hat hónap múlva kezdődő téli olimpiára sokkal kidolgozottabb járványellenes tervekkel készül Kína, mint ami a nyárin látható volt.


Vegyvédelmi ruhás biztonsági őrök, ugrásra készen, ha valaki meg akarna lógni. Műanyag falak mögött, mikrofonon keresztül adott interjúk. Egész napos lázmérés, beépített jeladókkal, amelyek egyből jeleznek, ha valaki belázadosik.
Hat hónap múlva kezdődik a pekingi téli olimpia, a kínai hatóságok ezért máris kidolgozták a járványellenes intézkedéseket. Ezek várhatóan sokkal kiterjedtebbek lesznek, mint amik a vasárnap véget ért tokiói olimpián voltak, amelyen végül több mint 400 fertőzést regisztráltak.
Kína nem csinált titkot abból, hogy a vírus megfékezését kiemelt fontosságúnak tartja. Július 30-án, amikor épp Tokióban növekedést jelentettek az esetszámokban, a pekingi szervezők bejelentették, hogy mind a 39 olimpiai létesítményüket újratervezték. Jelenleg is azon dolgoznak, hogy a folyosókat külön szakaszokra tudják osztani, új mosdóhelyiségeket telepítenek, emellett egyéb létesítményeken is dolgoznak.
Ezeknek a változtatásoknak azt kellene biztosítaniuk, hogy a sportolók ne érintkezzenek a bírókkal, a nézőkkel vagy az újságírókkal, és a csoportokat teljesen elválasszák egymástól. Egyértelmű a cél: csökkenteni a fertőzés esélyét.
„Az építkezések tekintetében ezek a kiegészítő járványmegelőző intézkedések nem számítanak különösebben nagynak, építészetileg nem bonyolultak” – mondta Liu Yumin, a pekingi olimpia szervezőbizottságának egyik tagja. „Minden helyszín időben elkészül."
Kína tulajdonképpen a járvány kirobbanása óta zéró toleranciát hirdetett, és próbált minél nagyobb kontrollt gyakorolni a pandémia felett. A határokat szinte teljesen lezárták, az autoriter kormány komplett városok lezárásával, rengeteg ember mozgósításával fékezte meg a járványkitöréseket, közben sokat teszteltek és igyekeztek nyomon követni a fertőzéseket. Mivel az elmúlt napokban már a delta-variáns itt-ott megjelent az országban, a vezetők némi aggodalommal figyelik az eseményeket.
picture

Elaine Thompson-Herah üres stadionban nyerte meg a női 100 méteres síkfutást.

Fotó: Getty Images

Tokióban a hatóságok szinte teljesen kitiltották a nézőket az olimpiáról, a külföldről érkezőket pedig arra kérték, maradjanak a kijelölt szállásukon, és a különjáratokat vegyék igénybe a versenyekre való utazáshoz. A gyakorlatban viszont a fellépés meglehetősen esetleges volt, a hírek rengeteg szabálysértésről számoltak be. A fertőzések kétharmadáért azok a japánok feleltek, akiknek megengedték, hogy az otthonaikból ingázzanak az olimpiai buborékba.
Kínában ennél sokkal szigorúbb szabályokat terveznek, a február 4. és 20. között esedékes olimpia alatt ugyanis a sportolókat, a bírókat, a sofőröket, az idegenvezetőket, az újságírókat és egyéb alkalmazottakat, teljes egészében igyekeznek majd elzárni az 1,4 milliárdos lakosságtól.

Ha véget ért az olimpia, minden résztvevőnek azonnal távoznia kell, ellenkező esetben hosszú heteket kénytelenek a kormány által irányított karanténközpontokban tölteni, ahol rendszeres orvosi vizsgálat is várna rájuk.

Ebben a rendszerben lesz az a több ezer kínai is, akik majd az olimpia lebonyolításáért felelnek, ráadásul ők is csak hosszú karantén után térhetnek vissza a társadalomba. Arról még nem érkezett bejelentés, hogy a játékokon való részvételnek feltétele lesz-e az oltás, esetleg számíthatnak-e rövidített karanténra azok, akik külföldről utaznak az olimpiára.
Az ázsiai ország vezetői abban az esetben tekintik sikeresnek az olimpiát, ha képesek egyesíteni a nemzetet, megerősíteni a nemzetközi imidzsüket, miközben elkerülik, hogy berobbanjon a vírus, különösen a buborékon kívül – idézi forrását a New York Times. Aki azért kérte az anonimitását a cikkben, mert a tervet ismerőknek megtiltották, hogy arról nyilvánosan beszéljenek, mondván: nem tolerálják, ha valaki veszélyezteti a nemzet egészségét és biztonságát.
A szervezők nem hozták nyilvánosságra teljes mértékben, mit takarnak a megelőző intézkedések, erre várhatóan a következő hónapokban kerül majd sor. A pekingi szervezőbizottság az e-mailben feltett kérdésekre azt válaszolta: hamarosan hivatalos bejelentéseket tesznek.

Néhány részlet azért kiderült, például, hogy az újságírókat üvegfallal fogják elválasztani a sportolóktól, a mikrofonok védőszivacsait pedig interjúnként lecserélik.

Tokióhoz hasonlóan Peking is korlátozni szeretné a nyitó- és záróünnepségen megjelenő emberek maximális létszámát. Japán teljesen kizárta a külföldi nézőket, ugyanakkor több mint 42 ezer akkreditált személy így is beléphetett az országba, Peking pedig már most kijelentette, hogy 30 ezernél kevesebb akkreditációt fognak kiosztani – és ebben benne vannak maguk a sportolók is. Azt hivatalosan még nem mondták ki, hogy külföldi nézőket kitiltották-e az eseményekről.
picture

Biztonsági őr ellenőrzi a papírokat a holland szállás előtt

Fotó: Getty Images

„Egyszerűbb és ésszerűbb olimpiára van szükség a biztonsági kockázatok miatt” – mondta Zhong Bingshu, az egyik pekingi önkormányzati tisztségviselő.
Egyelőre a kínai karanténlétesítményekről sincsenek hivatalos információk, ugyanakkor az ország hozzáállása árulkodó ezen a téren. Kína egészségügyi szakértői megállapították, hogy a hotelszobák – bár kétségtelenül kényelmesek – de a járvány megfékezése szempontjából nem kimondottan hatékonyak, így aztán másfajta megoldást dolgoztak ki. Shijiazhuang városában például – ez amúgy durván négyórás autóútra van a fővárostól – 2000 konténert húztak fel, ahol az egyéneket elkülöníthették.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság meglehetősen szűkszavú volt eddig, amikor szóba kerültek a pekingi játékokon várható járványellenes intézkedések. Csütörtökön a bizottság szóvivője, Mark Adams például csak annyit mondott, kevés dologban döntöttek.
Nagyon nehéz most a februári játékokról beszélni. Annyit mondhatok csak, hogy mindent bevetünk annak érdekében, hogy a világjárvány szabta kereteken belül minden résztvevő számára a legjobb körülményeket teremtsük meg. Attól tartok, hogy a járvány elég nagy hatással lesz ránk jövő februárban.
A tokiói játékok alatt több nemzeti olimpiai bizottság idegesen cserélt információt a Kínában várható intézkedésekkel kapcsolatosan. Abban a látszólag egyetértettek, hogy a korábban példátlan tokiói korlátozásokat össze sem lehet majd hasonlítani.
Hogy mire lehet számítani, az a sportolók szempontjából nagyon nem mindegy. Különösen a csúszósportokban, mint amilyen a szánkó, a szkeleton és a bob számít sokat, mert ezekben rendkívül fontos a pályaismeret. 2010-ben, a vancouveri olimpián a grúz Nodar Kumaritashvili szenvedett halálos balesetet, amikor az egyik próbafutam során elveszítette a kontrollt a szánkó felett, és az egyik tartószerkezetnek csapódott.

A brit csapat már októberben szeretné kiküldeni a szakág képviselőit Pekingbe, rájuk több mint egy hónap szigorú karantén vár.

A szervezők közben drónfelvételek segítségével próbálják képbe helyezni azokat a csapatokat, amik nem tudnak a próbasorozatok céljából Kínába utazni. Sokan azt várják, hogy a kínaiak a szokásosnál jobban szerepelhetnek majd a csúszósportokban, mivel a riválisok jelentős hátrányból indulnak hozzájuk képest.
picture

Sophia Jeong

Fotó: Getty Images

Japánban sokan kritizálták a döntést, hogy a nehézségek ellenére megtartották az olimpiát, kockáztatva a fertőzés terjedését. Kínában az erős cenzúra miatt képtelenség megmondani, mi az emberek véleménye, de a kormány tisztában van a várható elégedetlenséggel, így minden oka megvan, hogy biztosítsa az embereket, az olimpia nem jelent semmilyen kockázatot.
Kína a járvány megfékezése érdekében a technológiát is bevetette. Pénteken az államilag irányított napilapban egy Vuhanban – ahonnan az egész járvány elindult – bevetett találmányt népszerűsítettek: ez lényegében egy robot, amely képes begyűjteni a covidteszthez szükséges mintát. Ez a lap szerint növeli az emberek biztonságérzetét a folyamat során.
Habár azt nem írták le a cikkben, hogy az olimpián bevetik-e a rendszert, a pekingi bizottság pedig nem árulta el, egy másik technológiát biztosan alkalmaznak: a hónaljhoz rögzített lázmérőket, amelyek egyből továbbítják az adott ember adatait.
Egy tavaszi kísérlet során több mint 600 ember tesztelte a rendszert a pekingi stadionban, és a készülék ki is szúrt valakit. „A létesítményben azonnal aktiválták a mentési és a járványmegelőzési mechanizmust, és egészen addig tartott a vizsgálat, amíg a teszt negatív eredményt nem hozott” – tájékoztatott a kormány a kísérlet eredményéről.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés