Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Barcelona, ahol a profizmus megérkezett az olimpiára

Pintér Tibor

Publikálva 02/07/2021 - 10:10 GMT+2

1992-re a NOB enyhített a profi sportolókra vonatkozó szabályokon, így az egész világ leesett állakkal figyelhette Jordanék varázslatait.

Barcelona 1992 Olympic Torch Lighting Epic Olympic Moments

Fotó: Eurosport

1992-ben az olimpiát Juan Antonio Samaranch akkori NOB-elnök szülővárosában, Barcelonában rendezték meg. Óriási szerepe volt abban, hogy a katalán főváros olimpiát rendezhetett, mégis minden idők egyik leglátványosabb sporteseményét lehetett akkor átélni, tele hihetetlen csúcsteljesítményekkel…

1. Micsoda megnyitó…! Már az olimpia dalának is kalandos története van, hiszen az eredeti duó nem tudta együtt előadni a megnyitón a Barcelona című számot, mivel az operaénekesnő Montserrat Caballé párja a sajnos 1991 novemberében elhunyt Freddie Mercury lett volna. A láng meggyújtása igencsak látványosra sikeredett, de utólag kiderült: túl szép volt, hogy igaz legyen. Antonio Rebollo mozgássérült íjász 70 méterről egy lángoló nyíllal hibátlan lövéssel gyújtotta meg a kandelábert. Vagy mégsem!? A nyíl valójában túlrepült a célponton, de a technikus gombnyomása révén a lángok mégis felcsaptak, és minden tökéletesnek tűnt. Állítólag a nyíl a stadionon kívülre zuhant, de mindez csak pletyka a mai napig.
2. Jelentem, nincs hiányzó! 1992-t írunk, véget ért a hidegháború, a Szovjetunió felbomlott. Az új világrend első olimpiáján rekordszámú, azaz 169 ország vett részt. A NOB nem zárt ki senkit a részvételből, talán Jugoszlávia tekinthető kivételnek, de Szerbia és Montenegró sportolói önállóan indulhattak. Kuba és Észak-Korea visszatért, ahogy Dél-Afrika is, hiszen az apartheid rezsim is a végét járta. Ismét az egységes Németország vett részt a játékokon, ahogy Jemen is, a volt szovjet országok pedig Független Államok Közösségeként versenyeztek. Mindezek jól mutatják azt, hogy a NOB a világszerte végbemenő politikai változásokra pozitívan próbált reagálni, és előnyben részesíteni az olimpiai eszmét. Több, mint 9300 sportoló mérethette meg magát 257 versenyszámban. Bemutatkozott a baseball, a női cselgáncs és visszatért a kajak szlalom.
3. „A világ legjobb csapata, amely valaha pályára lépett!” Ha Barcelona, akkor Dream Team. Barcelonába már nemcsak egyetemisták jöhettek, hanem az NBA-ben szereplő profik is. És jöttek is! De micsoda veretes névsor érkezett az olimpiára: Michael Jordan, Magic Johnson, Larry Bird, Charles Barkley, Karl Malone, Scottie Pippen a legismertebbek közülük. Kellett is bizonyítaniuk, hiszen Szöulban csak a bronzérem jött össze az akkor még egyetemistákból álló amerikai válogatottnak.
John Stockton, Clyde Drexler, Magic Johnson, Michael Jordan, David Robinson, Patrick Ewing, Charles Barkley, Team USA 1992, Imago
De a sztárok ragyogtak. Mind a nyolc meccsüket megnyerték, átlagban 44 pontos különbséggel. 117 pontot átlagoltak és Chuck Daly edző egyszer sem kért időt a torna során. A döntőben Horvátországgal játszották a legszorosabb meccsüket, aminek 117-85 lett a vége. De a torna utóhatása talán fontosabb, hiszen ezzel az NBA egyre jobban nyitott Európa felé. Megugrottak a termékeladások, illetve egyre több európai kosaras szerződött a tengerentúlra.
4. A 20 éves sztár letornázott mindenkit! Vitaly Scherbo mindössze 20 évesen olyat hajtott végre, ami mindenképpen sporttörténelmi tett volt. A nagyszerű tornász hat olimpiai aranyérmet nyert Barcelonában és ami még kiemelkedőbb, hogy ötöt egyéni számban: egyéni összetett, korlát, lólengés, ugrás, gyűrű és a FÁK színeiben csapatban is bajnok lett. De mégis a leghihetetlenebb, hogy egy nap alatt négy aranyat gyűjtött, egyszerűen nem tudott hibázni.
A fehérorosz versenyzőnek ezután fokozatosan jött a lejtmenet, nehezen tudta feldolgozni a sikert. Sztárallűrjei lettek, arrogánssá vált, így 1996-ra árnyéka volt önmagának és „mindössze” négy bronzérmet nyert. A világbajnokságokon is 12-szer végzett a dobogó első fokán, tehát egy hihetetlen karriert tudhat magáénak, ami 25 éves kora után ért véget a visszavonulásának bejelentésével.
5. A sportok királynője nem volt tétlen. Az atlétika világában számos érdekes eset történt, például 10000 méteren. Kenyai-marokkói (Chelimo-Skah) harc volt a győzelemért, amikor egy lekörözött marokkói úgy döntött, hogy visszaelőzi a kenyait többször is, és kizökkenti őt a ritmusából. Ez be is jött neki, Chelimo elfogyott a végén és Skah nyert. Az első görög női aranyérem atlétikában született meg itt, ráadásul 100 méter női gáton.
Voula Patoulidou kihasználta, hogy a favorit Gail Devers az utolsó gáton elesett és megnyerte a számot. De Devers nem szomorkodhatott annyira, hiszen a 100 méteres síkfutást behúzta, itt az első öt között mindössze hat századmásodperc döntött. Végül a legemlékezetesebb jelenet a brit Derek Redmondhoz köthető, aki esélyesként vágott neki a 400 méter elődöntőjének. 150 méter után a combjához kapott, megsérült, de mindenképpen át akart haladni a célvonalon így sérülten, ugrálva, édesapja segítségével sikerült bebicegnie, 65 ezer ember álló ovációja közepette.
picture

Derek Redmond (L) of Great Britain is helped by his father, Jim Redmond

Fotó: Getty Images

5+1. Atom Anti színre lépése. A magyar küldöttség 11 aranyat, 12 ezüstöt és 7 bronzot szerzett, ennél csak Helsinkiben volt sikeresebb magyar csapat. Számos hihetetlen eredmény született: Egerszegi Krisztina három aranyérme, Darnyi Tamás két aranya vagy Ónodi Henrietta ugrásban megszerzett győzelme. De mégis a magyar cselgáncs sport idáig egyetlen magyar aranyérmét emelném ki.
A férfiak 95 kilós kategóriájában a magyarokat Kovács Antal képviselte. 20 évesen előbb lett olimpiai aranyérmes, mint magyar bajnok. Nem sokat lehetett tudni addig róla, csak egy Európa bajnoki bronzéremmel rendelkezett. De kivételes állóképessége, ereje és nyerni akarása sikert eredményezett. A döntőben hátrányból fordítva kétszer földre dobta ellenfelét. 1993-ban világbajnok lett, viszont utána egyik olimpián sem jött ki úgy a lépés, ahogy itt, pedig 2004-ben igencsak bizakodó volt. A kétdiplomás bajnok jelenleg a paksi atomerőmű kommunikációs igazgatója.
Forrás: origo.hu. nemzetisport.hu, olimpia.hu , m4sport.hu, espn.com, espn.com, 24.hu, nemzetisport.hu, olympic. org, index.hu , Reinhardt, Karl-Walter: 1000 olimpiai bajnok (2007)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés