Amikor 2013-ban Tokió lehetőséget kapott arra, hogy a japán főváros történetében másodszor, 1964-et követően ismét nyári olimpiát rendezzen 2020-ban, biztosan nem számoltak a most véget ért játékokat kísérő nehézségek tizedével sem. A koronavírus-járvány miatt 2020 márciusában - addig példátlan módon - el kellett halasztani a játékokat, amelyek megrendezése ráadásul a bő másfél évvel ezelőtti képlékeny helyzetben korántsem tűnhetett biztosnak.

A helyzet a 2021-es lebonyolításig is jócskán megőrizte hullámvasút jellegét, hiszen Japán-szerte komoly társadalmi igény mutatkozott az olimpia újbóli elhalasztása, esetleg teljes törlése iránt. Thomas Bach és Abe Sinzo akkori japán miniszterelnök már a 2020-as halasztás bejelentésekor kijelentette, hogy újbóli halasztásról nem lehet szó, amennyiben esetleg a 2021-es rendezés sem megvalósítható, úgy a tokiói olimpiát törlik. Mint ahogyan arról az Eurosport honlapján mi is több alkalommal beszámoltunk, a törlést komoly társadalmi szándék támogatta, a világ sportja azonban talán nem bírta volna el egy olimpia teljes elmaradását. Különösen is igaz ez a vasárnapi záróünnepélyen elhangzott beszédek tükrében, amelyek döntő többsége a játékokat a remény és az élet jelképeként állították a hallgatóság elé.

Záróünnepség Tokióban

Fotó: Getty Images

Olympic Games 2020
Balettozva készült Tokióra az olimpiai bronzérmes különc bokszoló
19/10/2021 - 18:10
Egy nappal az olimpia hivatalos lezárását követően Yoshihide Suga japán miniszterelnök is mérleget vont a tokiói eseményekből. A kormányfő Nagasakiban szólalt fel, ahol az 1945-ös atomtámadás 76. évfordulójáról emlékeztek meg, a második világháború során ugyanis épp ezen a napon sújtotta nukleáris csapás a várost, három nappal a Hirosimára ledobott atombombát követően.
Beszédében Yoshihide Suga, akit az elmúlt hónapokban sok kritika ért amiatt, hogy a társadalmi szándék ellenére is támogatta az olimpia megrendezését, megköszönte a japán emberek hozzáállását, amely hozzásegítette a szervezőket egy biztonságos olimpia megrendezéséhez.
Úgy vélem házigazdaként megálltuk a helyünket és meg tudtunk felelni a felénk támasztott elvárásoknak.
szólt a miniszterelnöki köszönet.

Yoshihide Suga

Fotó: Getty Images

Mint ismert, Tokiót és környékét teljesen lezárták az olimpia idejére, aminek következtében a versenyeket zárt kapuk mögött, nézők nélkül voltak kénytelenek megrendezni. A sportolók csak és kizárólag az edzések és a versenyek idejére hagyhatták el az olimpiai falut, illetve korlátozták azt is, hogy a versenyek előtt leghamarabb mikor vehették birtokba a szállást, valamint, hogy mikor kellett azt elhagyni. Tilos volt mindenfajta érintkezés a buborékon belül, a sportolók kivételével minden segítő, versenybíró és önkéntes arcmaszkban teljesítette a feladatát. A sportolóknak a biztonsági követelményeken túl ráadásul az extrém meleg időjárással is meg kellett küzdeni, ami főleg az atlétikai számoknál éreztette leginkább a hatását.
A vasárnap véget érő olimpián Japán házigazdaként nagyot alkotott, a megszerzett összesen 58 érem ugyanis az ország történenétek legjobb szereplése az olimpiák történetében. Yoshihide Suga az érmet szerzők mellett természetesen azokról sem feledkezett meg, akik nem az élbolyban végezve, de részt vettek a játékokon. Mint mondta, "az ő teljesítményük is előremutató és büszkeségre okot adó”.
Forrás: apnews.com

Minden reggel elküldjük e-mailben a legérdekesebb híreket a sportvilágból, válogatunk a legjobb cikkeinkből. Az Eurosport napi hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Olympic Games 2020
Várható volt: A paralimpiáról is kizárják a nézőket
16/08/2021 - 13:18
Olympic Games 2020
Adósságtörlesztés Hosszabbítás módra
11/08/2021 - 17:01