Lőrincz Viktor olimpiai döntőjével illusztris társaságba került a ceglédi testvérpár. Összeállításunkban felemlegetjük a magyar sport olimpiai éremszerző dinasztiáit a Monarchiától napjainkig.

Különös figyelem irányult a magyar sportszeretőktől az elmúlt napokban az olimpiai birkózó szőnyeg felé. Ki ne tudná, hogy London ezüstérmese, Lőrincz Tamás kedden olimpiai bajnok lett. Ma testvére, Lőrincz Viktor egy másik súlycsoportban tervezte megismételni bátyja bravúrját. Viktor nyakában ugyanúgy csillog az ezüstérem, ezért röviden összeszedtük kedvenc olimpiai dinasztiáinkat a magyar sporttörténelemből.
Messzire nyúlik vissza az olimpiai bajnok testvérpárok történelme, ezek nagy része természetesen a legsikeresebb hazai csapatsport, a vízilabda eredményei. 1932-ben, már az első aranyérmes csapatban is volt ilyen: Keserű Ferenc és a Lajos is ott volt Los Angeles-ben. Sokat kellett várni a következő pólós testvérpárra, Steinmetzékre. Az idősebb, Barnabás Sydney-ben és Athénben volt Kemény Dénes aranycsapatának tagja, a fiatalabb, Ádám pedig „csak” Athénben. És ne feledkezzünk meg természetesen a Varga testvérekről sem, Dani és Dénes 2008-ban nyerte az eddigi utolsó vízilabda-érmet. Novák Éva és Ilona pedig a 4x100 m gyorsváltó aranyérmes tagja volt 1952-ben. Ilyesmi az idei olimpián is elő-előfordul: Kaylee és Emma McKeon tagja volt a vasárnap aranyérmes ausztrál 4x100 m női vegyesváltónak.
Olympic Games 2020
Balettozva készült Tokióra az olimpiai bronzérmes különc bokszoló
19/10/2021 18:10

Családi összefonódások, dinasztiák

Testvéri aranyérmeknél persze vannak összetettebb rokoni szálak is. Az előbb említett magyar váltóban ott volt ugyanis az a Szőke Kató is, aki 17 évesen (!) a 100 m gyorsúszás győzteseként az olimpia sprintkirálynője volt. Minden idők legsikeresebb olimpiai szereplése volt a helsinki, hiszen 16 aranyéremmel és 42 éremmel Magyarország az USA és a Szovjetunió mögött harmadikként zárt az éremtáblán. Az itteni játékokon kezdődött a magyar vízilabda második aranykora, a csapatban gr. Markovits Kálmánnal, Szőke Kató férjével. Markovits később edzőként tevékenykedett, ott volt szövetségi kapitányként az 1968-as mexikóvárosi olimpián, később a mexikói válogatottnál vállalt edzői munkát. Pályája utolsó szakaszában a Barcelona vezetőedzője volt, ahol 1981-ben BEK-győzelemig is jutott. Szőke és Markovits végül elváltak, az úszónő második férje a szintén vízilabdázóDomján Árpád volt, akivel aztán az 1956-os melbourne-i játékokról már nem tértek vissza, hanem Kanadában telepedtek le.
Nem csak Szőke, hanem apja, Homonnai Márton is külföldre kényszerült. 1932-ben és 1936-ban is az olimpiai bajnok vízilabda-válogatott tagja volt, de foglalkozott az ifjúsági válogatottal, később sportújságíróként tevékenykedett. A Nyilaskeresztes Párt tagjaként a háború után Németországon át Argentínába emigrált, ahol a River Plate edzője volt.

Gyarmati Dezső és gr. Markovits Kálmán (felső sor 3. és 4.) a Melbourne-i olimpia felkészülésre közben (fotó: olimpia.hu)

Fotó: Other Agency

A másik nagy magyar vizes dinasztia szintén a legsikeresebb, helsinki olimpiához kötődik. A női gyorsváltó tagjai mellett Székely Éva sem maradt érmes családtag nélkül. A 200 m mellúszás olimpiai bajnoka Melbourne-ben nyert még egy ezüstérmet. Az 1960-as játékokra már nem engedték ki, attól félve, hogy a szintén kint lévő férjével együtt Nyugaton maradnak. Férje ugyanis Gyarmati Dezső, a második aranykort eltérő, fentebb már említett vízilabda-válogatott oszlopos tagja volt. Öt olimpiai érme mellé később szövetségi kapitányként még hármat hozzátett, köztük az 1976-os montreáli aranyérmet. A rendszerváltás után politikai pályára lépett, az első szabadon megválasztott Parlamentben a Magyar Demokrata Fórum képviselőjének választották.
Lányuk, Gyarmati Andrea ezüst- és bronzérmet szerzett Münchenben, férje, Hesz Mihály pedig a kajak 1-es 1000 méter olimpiai bajnoka volt 1968-ban. Azóta csak egy magyarnak sikerült ez: Kopasz Bálintnak idén Tokióban.
Fiuk, Hesz Máté a junior korosztályban lett vízilabda-világbajnok. Gyarmati Dezső második házasságából is született élsportoló. Bár olimpiára Szilágyi Liliána sem jutott, európa-bajnoki ezüstérme és szókimondó nyilatkozataira mindannyian emlékszünk.

Apáról fiúra... vagy lányra

Kevésbé ismert sportoló házaspár Gerevich Aladár és felesége. Minden idők legsikeresebb magyar olimpikonja a sokáig verhetetlen kardválogatott tagja volt. 7 olimpiai aranyérméből az elsőt még 1932-ben, Los Angeles-ben nyerte, ahol felesége, Bogen-Bogáti Erna is részt vett. A női tőrvívás küzdelmeinek bronzérmese így épphogy lemaradt arról, hogy ő legyen Magyarország első olimpiai bajnoknője. Arra még négy évet kellett várni, hogy ez a cím Elek Ilonáé legyen. 40 év múlva fiuk, Gerevich Pál volt az aktuális kardcsapat tagja, Münchenben és nyolc év múlva Moszkvában bronzérmet nyertek.
A családi vívó hagyományok azonban még korábban kezdődtek: Bogen-Bogáti Erna annak az Albert Bogennek volt lánya, akinek személyében megelevenedik Közép-Európa a 20. század első felében. A vajdasági Nagykikindán született, és a századelő zsidó vívó hagyományainak lelkes ápolója volt. 1912-ben Stockholmban még osztrákként szerez ezüstérmet az Osztrák-Magyar Monarchia csapatában, 1928-ban, Amszterdamban pedig már magyarként, Bogáthy Albert néven a magyar párbajtőrcsapat tagja. De vajon melyik a nagyobb kuriózum: országot vagy fegyvernemet váltani?

Szivós Márton (balra) a zágrábi vízilabda Európa-bajnokságon 2010-ben

Fotó: AFP

Jóval későbbi történet Németh Imréé és Németh Miklósé. Imre, az apa kalapácsvetésben szerzett aranyérmet 1948-ban, fia pedig az itthon kevésbé népszerű gerelyhajítás első embere lett az 1976-os játékokon. A fentebb említett vízilabda-testvérpárok mellett apáról fiúra is szállt a pólós tehetség. Szívós István az 1950-es évek nagy válogatottjának volt tagja, amíg fia, ifj. Szívós István a montreali tornán nyert aranyérmet. Az unoka, Szívós Márton valószínűleg minden idők egyik legjobb nem olimpiai érmes pólósa. Hiába volt tagja a 2007-es vb-2. és a 2013-as világbajnok válogatottnak, a 2008-as olimpiai bajnok csapatba nem kapott meghívót.
Az eddigi utolsó olimpikon, aki „örökölte” az olimpiai bajnoki hajlamokat, Csipes Tamara volt. A Rióban aranyérmes női kajak négyes tagja még meg sem született, amikor apja, Csipes Ferenc Szöulban ugyanebben a számban, vagyis annak férfi verziójában lett első.
Olympic Games 2020
Várható volt: A paralimpiáról is kizárják a nézőket
16/08/2021 13:18
Olympic Games 2020
Adósságtörlesztés Hosszabbítás módra
11/08/2021 17:01