1968-ban a játékok Mexikóvárosba költöztek. Érdekes választás volt a NOB részéről, sokan ellenezték is ezt, leginkább amiatt, hogy 2200 méternél is magasabban fekszik a főváros. Akkor még nem lehetett tudni pontosan, hogy ez mennyire fogja majd vissza a sportolók teljesítményét. Kiderült, hogy bizonyos számokban hátrányt jelentett, máshol pedig óriási előnyt…

1. Ellentmondásos kezdés, hasonló folytatás…

10 nappal a játékok kezdete előtt egyetemisták tüntettek az olimpia ellen, mivel a pénzt a sportlétesítményekre szánták, miközben az emberek nyomorban éltek. A tüntetést sortűzzel verték le, 260 egyetemista halt meg. Állítólag maga az elnök adott engedélyt a tüzelésre, úgyhogy egy ideig a lázadás és puccs veszélye fenyegetett. Az olimpia ideje alatt a Black Power, azaz a Fekete Erő nevű radikális szervezet igyekezett hangot adni a faji megkülönböztetéssel szembeni küzdelmének. A legismertebb eset a 200 méteres síkfutás eredményhirdetése volt, ahol a győztes Tommie Smith és a bronzérmes John Carlos lehajtott fejjel, felfelé tartva ökölbe szorított kesztyűs kezüket demonstrálták tiltakozásukat. A NOB nem tűrte ezt és eltiltotta őket a további olimpiai játékoktól.
Olympic Games 2020
Újabb nap, amikor a többiek Milák Kristóf hátát nézhették
30 PERCE

Tommie Smith, John Carlos

Fotó: AFP

2. Az újítás „magasiskolája"!

Általános iskolában, ha magasugrásról van szó, a lelkes gyerekek ollózó technikával ugorják át a lécet. Sokáig a profi sportot is ez a stílus határozta meg. De mégis, egy felnőtt atlétikai versenyen mindig dobnak egy hátast. És a fordulópont 1968. október 20.-án történt. Egy bizonyos Dick Fosbury ugrott először háttal, amit sokan csak cirkuszi mutatványnak tituláltak akkor. A saját edzője is viccnek tartotta ezt, de Fosbury hajthatatlan és elszánt volt, és ami az úttörök jellemzője, kitartott az újítása mellett. Végül a kétkedők zömét elhallgattatta olimpiai bajnoki címével, és nem sokkal ez után motivációhiány miatt vissza is vonult. Ma már elképzelhetetlen, hogy valaki ne ezzel a technikával legyen olimpiai- vagy világbajnok. Fosbury azóta értelmi fogyatékos sportolók felkészítésével foglalkozik. Neve örökre fennmaradt, hiszen a Fosbury flop, mint az ugróstílus angol neve, ma is használatos az atlétika szaknyelvében.

1968 Fosbury Flop

Fotó: Imago

3. Amikor egy pillanatra megállt a sportvilág!

A magaslati viszonyok miatt rengeteg világcsúcs született atlétikában, ezért is dominálja ezt a cikket a sportok királynője. 1968. október 18-án 15 óra 42 perckor hihetetlen dolog történt az olimpián. Távolugrásról van szó, ahol már akkor 835 centiméter volt a világcsúcs, ebben az évtizedben érték utol Jessie Owens eredményeit. Ekkor már elektromos mérőrendszert használtak a gyorsabb és pontosabb eredményjelzés érdekében. De jött Bob Beamon, akit azon a napon úgy tűnik minden segített: a magasság, az akkor újnak számító rekortán burkolat és a hátszél. És akkor jött az az ugrás… Beamon összeomlott idegességében, sem a nézők, sem a versenytársai nem hittek a szemüknek. Hatalmas ugrást láttak, elő kellett venni a mérőszalagot, mivel csak 860 centiméterig volt bekalibrálva a távolugrógödör. Végül kijött a hihetetlen eredmény: 890 centiméter! 23 évig maradt meg ez az óriási eredmény világcsúcsnak, de a mai napig olimpiai rekord, az egyik legrégebbi…

Bob Beamon

Fotó: Eurosport

4. Na de ki volt az első?

A modern olimpiákhoz sajnos hozzátartoznak a doppingesetek. A WADA, azaz a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség próbálja minél jobban kiszűrni a doppingoló sportolókat, de egyelőre ez egy macska-egér párharchoz hasonlít. Felmerül a kérdés, hogy ki volt az első sportoló, akit doppingvétség miatt zártak ki. Az első doppingvizsgálatot (vizelet teszt) ezen az olimpián végezték és meg is lett az első „áldozat.” Hans-Gunnar Liljenwall öttusázó a kelleténél több alkoholt ivott. Elmondása szerint a lövészet előtt le akarta nyugtatni magát valamivel, de túlzásba esett, túlzott alkoholfogyasztás miatt versenyzésre alkalmatlannak nyilvánították. Pedig biztosan sokan szteroidra gondoltak volna az első esettel kapcsolatban, de ekkor még ez igencsak gyerekcipőben járt.

5. Akkor most együtt vagy külön?

Ez volt az első olimpia, amikor a két Németország az olimpián is külön szerepelt. Az akkori NOB elnök, Avery Brundage próbálta távol tartani a hidegháborús politikától az olimpiát, így 1956-ban, 1960-ban és 1964-ben egységes német csapat indult. 1968-ra azonban a helyzet már menthetetlen volt, mivel az 1965-ös NOB ülésen elismerték az NDK-t önálló olimpiai tagként. Innentől kezdve a kelet-németek megkezdték az olimpiai éremhalmozást: az 1988-as utolsó olimpiájukig 409 érmet, ebből 153 aranyat vittek haza. Utólag tudjuk, sőt már akkor is sejtették páran, hogy szisztematikusan doppingolták a sportolóikat a jobb eredmény elérése érdekében. Nem szép történet, de ez is az olimpia része…

5+1. Mi, ha nem a foci!?

A magyar küldöttség hozta zseniális formáját: 32 érem, 10 arany, 10 ezüst, 12 bronz. Nem volt kiemelkedő sportág, de például atlétikában a dobószámokban kétszer hangzott el a magyar himnusz, Zsivótzky Gyula kalapácsvető és Németh Angéla gerelyhajító ceremóniáján. A párbajtőr királya a néhány éve elhunyt Kulcsár Győző volt két arannyal. De mégis egy olyan címvédést emelek ki, amit ma már többször is visszasírunk. Akkoriban úgy konstatálták a labdarugó válogatott címvédését az olimpián, hogy ahh, csak hozták a kötelezőt! Nem kellett selejtezőt játszani és csak az elején, Ghána ellen játszottak egy 2-2-es döntetlent. Az elődöntőben Japánt verték 5-0-ra, a döntőben a bolgárokat 4:1-re, lehengerlő teljesítménnyel. Érdekesség, hogy ha csak a férfi labdarúgó tornát nézzük az olimpián, máig Magyarország a legsikeresebb nemzet három arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel.
Forrás: britannica.com, olympic.org, olympedia.org, ghdi.ghi-dc.org, nemzetisport.hu, olimpia.hu, theolympians.co

Túl sok a hír, de kevés az idő? Reggelente összegyűjtjük a legérdekesebb cikkeinket és a legfontosabb híreket a sport világából, és elküldjük hírlevélben az olvasóinknak. Aki fel szeretne iratkozni, ezen a linken megteheti.
Olympic Games 2020
Az Eurosport 3. napi adása: döntőt úszik a 4x100-as gyorsváltó, bemutatkozik a női pólóválogatott
17 ÓRÁJA
Olympic Games 2020
Ha Ukrajna, akkor Csernobil – furcsa árukapcsolással mutatta be az országokat a koreai tévé
TEGNAP 07:28