Hamarosan itt az olimpia, ennek apropóján minden hétfőre összegyűjtjük az előző hét legfontosabb, legérdekesebb híreit és eseményeit.

Ezen a héten foglalkozunk az olimpiai kvalifikáció nehézkes folyamatával, a szervezés bonyodalmaival, illetve bemutatjuk a legújabb magyar kvótákat is.

Kvalifikációs dilemmák

Olympic Games 2020
Nézők előtt rendezik az olimpiát, kizárták a román súlyemelő csapatot
21/06/2021 16:55
Több mint 7800 sportoló biztosította a helyét a 2020-as tokiói olimpiára – derült ki a NOB közleményéből, ami azt jelenti, hogy a kvóták 70%-a már elkelt. További 20% a világranglistás helyezések alapján derül majd ki, a maradék 10% pedig a még le nem bonyolított kvalifikációs eseményeken. Utóbbi több helyen problémát jelent, mivel a koronavírus-járvány miatt rengeteg verseny maradt el, ahonnan kvalifikálni lehetett volna az olimpiára.
Ennek következtében számos sportoló veszítette el az esélyét annak, hogy kijusson az olimpiára, elég az indiaiakra gondolni, akiket az országban kialakult járványhelyzet miatt be sem engednek a versenyek helyszíneire. De más esetekről is hallani: a kanadai Mandy Bujold például azt követően maradhat le az olimpiáról, hogy törölték az utolsó, Buenos Aires-i selejtezőversenyt. Így a világranglista biztosíthatna helyet, ő viszont a terhessége alatt nem gyűjthetett pontokat.
Múlt heti összefoglalónkban is írtunk arról, hogy elhalasztják a tollaslabdázók egyik legfontosabb kvalifikációs versenyét, a Malaysian Opent, így az kicsúszik az olimpiai kvalifikációs ablakból. Azóta bejelentették, hogy az egészségügyi hatóságókkal történő konzultációt követően az utolsó versenyt, a Singapore Opent is lefújják a koronavírus-járvány miatt. A szövetség közleményében azt írta, hogy a selejtezők menetéről a későbbiekben hoznak döntést.

Lesz olimpia?

Nem is annyira biztos a dolgában Tokiót illetően a NOB? Erre utalhat, hogy a World Sailing egyelőre nem hozta nyilvánosságra az éves pénzügyi beszámolóját, mivel a NOB még nem erősítette meg nekik, hogy Tokió 2020 megvalósul és a szövetség számíthat az anyagi támogatásra. David Graham, a World Sailing vezérigazgatója korábban elismerte: ha nincs a NOB által biztosított kölcsön a versenyek elhalasztását követően, a szövetség fizetésképtelenné vált volna.
Graham ezzel kapcsolatban azt is elmondta, hogy a World Sailing egészségtelen mértékben függ a NOB-tól érkező bevételektől, amiket mindig az olimpiai ciklusok végén folyósítanak.

Coe szerint sikerrel zárultak a tesztversenyek

Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke úgy látja, minden adott, hogy az olimpiát biztonságosan rendezzék meg, mivel a résztvevőket hermetikusan elzárják majd a helyi emberektől. Coe múlt hónapban Szapporóba és Tokióba is ellátogatott, előbbi az olimpiai maratonfutó számok helyszíne lesz; azért voltak kénytelenek váltani, mert nyáron a japán fővárosban rendkívüli hőség várható.

Sebastian Coe

Fotó: Getty Images

Coe a tesztversenyek kapcsán elmondta, mindenkit teszteltek, és csak negatív mintával vehettek részt az eseményen. A sportvezető a Daily Mailnek azt írta, külföldi nézők nem lesznek, és a szponzorok részéről is limitált számban képviseltethetik magukat, a külföldről érkezőket pedig hermetikusan elzárják a lakosságtól. Coe arra is felhívta a figyelmet, más sportesemények sem váltak „szuperterjesztőkké”, a 12 tokiói tesztversenyen pedig csak egy pozitív esetet regisztráltak.

Nem lett népszerűbb az olimpia

Nem véletlenül hangsúlyozta mindezt ennyire Coe: az olimpiarendezés gondolata továbbra sem számít túlzottan népszerűnek Japánban, az olimpia eltörlését szorgalmazó petíciót kilenc nap alatt 350 ezren írták alá. A tiltakozást elsősorban a növekvő koronavírusos esetek száma váltotta ki, valamint az a tény, hogy Japánban kifejezetten alacsony, alig pár százalékos az átoltottság, emellett tartanak a külföldiek által behurcolt variánsoktól is.
A Yomiuri Shimbun felmérése szerint a japán emberek közel 60%-a gondolja úgy, hogy ilyen feltételek mellett nem szabad megrendezni az olimpiát – a halasztásra nem lehetett szavazni, mert ezt az eshetőséget kizárta a NOB és a japán kormány is. Azok közül, akik arra szavaztak, hogy megrendezzék a játékokat, 23% mondta azt, hogy nézők nélkül tartaná meg az olimpiát. Az már korábban eldőlt, hogy külföldiek nem válthatnak jegyet, a hazai nézőszámot viszont egyelőre nem határozták meg.
Hasonló eredménnyel zárult a TBS News szavazása is: a válaszadók 65%-a szeretné elhalasztani vagy eltörölni az olimpiát; 37% inkább lefújná, 28% egy későbbi időpontra szavazna. Múlt hónapban a Kyodo hírügynökség végzett felmérést, amely arra jutott: a japánok 70% halasztaná vagy törölné a tokiói játékokat. Hogy a legfrissebb kutatásoknak van-e ehhez köze, nem lehet tudni, mindenesetre Thomas Bach végül júniusra halasztotta a Japánba tervezett látogatását.

Fáklyafutás nézők nélkül

Az olimpiai fáklyafutás programja is folyamatosan változik a japán koronavírus-helyzet miatt. Jövő héten 12 városban futottak volna körbe a lánggal, ám előbb Hirosimában, majd Okajamában is úgy döntöttek, hogy a növekvő esetszámokat figyelembe véve célszerűbb elmozdítani az utcákról az eseményt. Ryuta Ibatagi kormányzó a japán média kérdésére elárulta: nehéz döntést hoztak meg, de ez volt az egyetlen megoldás.

Olimpiai lángfutás

Fotó: Getty Images

Óvatosak az amerikai atléták

Az Egyesült Államok atlétikai válogatottja törölte az olimpia előtti, Japánba tervezett edzőtáborát, mert tartanak a koronavírus-fertőzéstől. Az amerikai atléták a Tokióhoz közel eső Csiba tartományban készültek volna, de a szövetség úgy ítélte meg, az utazás túl kockázatos lenne ennyi idővel az olimpia előtt. A USATF közleménye szerint a sportolóiknak az Egyesült Államokban biztosítanak edzési lehetőséget.

Nem versenyzett, mégis kijutott

Lidia Valentin zsinórban negyedik olimpiáján lehet ott, mostani kvalifikációját ráadásul anélkül szerezte meg, hogy versenyzett volna. A 36 éves súlyemelő a 87 kg-os mezőnybe nevezett, ahol átesett a bemutatkozáson és a doppingelllenőrzésen, teljesítve ezzel a Súlyemelő Szövetség minimális részvételi követelményeit. Pontjai alapján indulhat az általa favorizált 76 kilóban, de akár a 87 kilósok között is – utóbbinál az olimpia lenne az első versenye.
Nem számít egyedinek ez a súlyemelésben, vannak olyan sportolók, akik csak azért utaznak el egy versenyre, hogy teljesítsék a kvalifikációs követelményeket, ám a versenyt például erőnléti okok miatt nem vállalják. Azzal, hogy a Caliban megrendezett ezüst kategóriájú versenyen mérlegelték, Valentin a harmadik helyre lépett elő a 87 kilósok rangsorában, miután 2018 októbere óta 2700 pontot gyűjtött a selejtezőkben. Ezzel garantáltan ott lesz a legjobb nyolcban a kvalifikáció végén.

A világbajnok nem indul

Julian Alaphilippe a Twitter-oldalán bejelentette, nem indul a 2020-as játékokon, mert más céljai vannak ebben a szezonban. „Ez egy személyes és jól megfontolt döntés volt. Meghatároztam az idény végi célokat, ennek érdekében választottam. Nagyon büszke vagyok, hogy a francia nemzeti színeket viselhetem a jövő évi vb-n” – fogalmazott a sportoló. Öt évvel ezelőtt Alaphilippe közel járt a dobogóhoz, a negyedik helyen zárt, 22 másodperccel az első csoport mögött.

Julian Alaphilippe

Fotó: Getty Images

Lemarad az olimpiáról a Pánamerikai Játékok győztese

Omar Craddock nem lehet ott Tokióban, miután 20 hónapos eltiltást kapott az elmulasztott doppingtesztek miatt. Az amerikai hármasugró az elmúlt 12 hónapban három esetben elérhetetlen volt az ellenőrök számára, ami automatikusan eltiltással jár. A sportoló ügyvédei Craddock mentális állapotát hozták fel mentségül, állításuk szerint nagyon megviselte a George Floyd-gyilkosság, emellett a koronavírus miatti bizonytalanság is hozzájárult a mulasztáshoz.

Magyar kvótahírek

A szlalom kajak-kenu női kenu számában kvótát kapott a tokiói játékokra Magyarország - erről értesítette a Magyar Olimpiai Bizottságot a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF). Bár a múlt heti, olaszországi kvalifikációs Európa-bajnokságon a magyarok nem jártak sikerrel az indulási jog begyűjtését illetően, a kontinentális versenyek után az ICF kiosztotta a még rendelkezésre álló kvótákat, és ezekből a magyaroknak is jutott. (MTI)
Az utolsó kvalifikációs verseny, vagyis a júniusi, budapesti világbajnokság előtt, a világranglisták jelenlegi állása szerint hét cselgáncsozó képviselhetné Magyarországot az idén nyárra halasztott tokiói olimpián. Kvótát érő helyen található Tóth Krisztián (90 kg, 4. a világranglistán), Ungvári Attila (81 kg, 19.), Cirjenics Miklós (100 kg, 28. - kontinentális kvóta), illetve Csernoviczki Éva (48 kg, 23.), Pupp Réka (52 kg, 18.), Karakas Hedvig (57 kg, 11.) és Özbas Szofi (63 kg, 27.). (MTI)
Ha szeretnél minden reggel értesülni a legfrissebb híreinkről, iratkozz fel HÍRLEVELÜNKRE!
Olympic Games 2020
Montreal majdnem csődbe ment, feltűntek az NDK hírhedt úszói is
20/06/2021 11:00
Olympic Games 2020
Ennyi magyar érmet remél a MOB a tokiói olimpián
18/06/2021 13:03