2015-ben az Eurosport anyavállalata, a Discovery nyerte el a 2018 és 2024 között sorra kerülő olimpiák európai televíziós és multiplatform közvetítési jogát. Így az első nyári olimpiára készül az Eurosport, ami minden eddiginél nagyobb volumenű műsorokkal hozza majd közelebb a tokiói nyári játékokat a csatorna nézőihez.

Az Eurosport az olimpia otthona

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott tokiói olimpia sok szempontból más lesz, mint az eddigiek. Az Eurosport legfontosabb célja, hogy a sportközvetítések során a nézők egyetlen fontos pillanatról se maradjanak le, ezért a közvetítések történetében a nyári játékok minden eddiginél nagyobb óraszámban kerülnek képernyőre, ahol a magyar vonatkozású sportesemények kiemelt szerepet kapnak majd.
Olympic Games 2020
Balettozva készült Tokióra az olimpiai bronzérmes különc bokszoló
19/10/2021 18:10
Ezt a célt szem előtt tartva az Eurosport 1 a magyar sikersportágak közvetítéseit - így az olimpiákon hagyományosan eredményes kajak-kenut, úszást és az atlétikát – kiemelten fogja kezelni. Mindezek mellett komoly figyelem irányul majd a tradicionális olimpiai sportágakra is, így az ökölvívás vagy a súlyemelés szerelmesei se maradnak le semmiről. A nézők szintén nyomon követhetik a labdarúgás, a torna, az evezés, a műugrás, a szlalom kajak-kenu, a röplabda közvetítéseit, illetve a Giro d’Italián csodálatos eredményeket elérő Valter Attila kerékpárversenyét is.
Az Eurosport 2 a tokiói játékok során legfőképpen a hazai sportolókra koncentrál majd, napi több órányi műsort szánva a bemutatásukra, mindemellett az új generációs sportágaknak is otthona lesz. Szintén itt kap helyet a Team USA-val fémjelzett kosárlabdatorna, a strandröplabda, a szörf, illetve a labdarúgás. Az olimpiai programban most először, Tokióban lesz látható a 3x3-as kosárlabda, a sportmászás, a gördeszka és a freestyle BMX, itt tér vissza a baseball és a softball, és újra látható lesz a Rióban nagy sikerrel debütáló 7-es rögbi.

Ez az olimpia más lesz minden korábbinál

„A csatorna magyar szerkesztősége komoly mérföldkőhöz érkezik a tokiói olimpiával, ugyanis az Eurosport története során először irányíthatjuk, hogy mikor mit mutatunk a képernyőn. Így minden korábbinál több magyar sportolót láthatnak majd a nézők. Az Eurosport mindig is a lehető legteljesebb képet adta az olimpiákról, különös figyelmet fordítva az olyan globális szinten kiemelkedő sportágakra, mint az atlétika, az úszás, a tenisz, a kerékpár vagy a labdarúgás. A világon mindenütt ezek az olimpia legnépszerűbb eseményei, de az is természetes, hogy ideahaza a magyar sportolókra irányul a legnagyobb figyelem” – mondta Szabó Gábor, az Eurosport vezető kommentátora, majd hozzátette:
Az Eurosport 1 képernyőjén a nemzetközi szinten legjelentősebb, népszerű sporteseményeket láthatják majd a nézők, míg az Eurosport 2 naponta több órán keresztül kiemelt, magyar vonatkozású műsorokra és a fiatalabb generációhoz közelebb álló sportágakra koncentrál majd.
"Egy kihívásokkal teli 18 hónap után július 23-án a világ figyelme Tokióra irányul, hogy végre elkezdődjön a sportvilág legfontosabb és legjobban várt eseménye. A Discovery csapata pedig keményen fog dolgozni azért, hogy a nézők számára Európa-szerte páratlan szurkolói élményt nyújtson” – nyilatkozta Andrew Georgiou, a Discovery Sports elnöke

Magyar sportolók a fókuszban

Július 24-én Szilágyi Áronnak szurkolhatunk majd a hatszoros világbajnok párbajtőröző Horváth Mariann kommentárja mellett, akinek kiváló szakmai elemzései mindenki számára egyszerűen követhetővé teszi ezt a néha igen bonyolult sportágat. Horváth Mariann közvetítette Szilágyi Áron eddigi két olimpiai aranyérmét is.
Szintén fókuszba kerül a dzsúdó, ahol az aznap tatamira lépő súlycsoport eseményeit minden délután összefoglaló műsorban elemzik ki az Eurosport magyar szakértői. A csapatsportok közül a kézilabdára is kiemelt figyelem irányul: a női válogatott valamennyi csoportmérkőzését láthatják majd a nézők az Eurosport 2 műsorán. Mindemellett pedig végigkövethetjük a hazai férfi teniszcsillag Fucsovics Márton meccseit is.

Minden eddiginél nagyobb stáb

Minden eddiginél nagyobb stáb és új stúdió várja majd az Eurosport nézőit az olimpiai közvetítések során, akik az adások után közvetlenül Facebook bejelentkezésekben is elemzik majd az eseményeket.
Az atlétika küzdelmeit a megszokott trió, Szabó Gábor – a csatorna vezető kommentátora – valamint Ajkler Zita és Németh Gergely közvetíti. Szabó Gáborral a nézők az atlétika mellett a komoly éremesélyeket ígérő úszóversenyeken is találkozhatnak, itt már Szathmári Attilával párban, akire a labdarúgó- és vízilabdatorna mérkőzésein is kiemelt feladat vár.
A vívóeseményekről ezúttal is a csatorna egyik legrutinosabb tagja, a korábbi hatszoros világbajnok párbajtőröző, Horváth Mariann jelentkezik, aki London és Rió után Tokióból is közvetíteni fogja az eseményeket.
A 3x3 kosárlabda és kajak-kenu történéseit Farkasvölgyi Gábor közvetíti majd, egy igazi sportági legendával, a kétszeres olimpiai-bajnok kajakossal, Horváth Gáborral kiegészülve.
A kézilabdatornáról Rév Dániel jelentkezik, ám rá a kerékpár közvetítések során is kiemelt szerep vár Lantos András és Bodnár Gergő mellett. „Lanti” a 7-es rögbi küzdelmei során, Bodnár Gergő pedig a kosárlabdatorna mérkőzései alatt lesz még hallható.
Az Eurosport olimpiai közvetítéseinek elmaradhatatlan programja, a mindig nagyon látványos és izgalmas versenyeket hozó műugrás, amelyet ezúttal is Szántó Petra közvetít, akivel természetesen a tenisztorna során is találkozni fognak a nézők.
Az ökölvívást, a cselgáncsot és a súlyemelést a csatorna két rutinos munkatársa közvetíti, előbbi kettőt Várhegyi Ferenc, utóbbit pedig Kovács Géza László, aki hallható lesz még az evezés és a labdarúgótorna során.
Az asztalitenisz szerelmesei már megszokhatták Vörös Csaba hangját, aki szeretett sportága mellett ezúttal a kajak-kenu szlalom küzdelmeit is közvetíti majd Tokióból. Buzás Gábor, – aki leginkább a csatorna snooker közvetítéseiből ismerős a nézőknek – ezúttal a röplabda eseményekről jelentkezik, míg Pintér László a gördeszka és a sportmászás eseményeit kommentálja a játékokról.
Olympic Games 2020
Várható volt: A paralimpiáról is kizárják a nézőket
16/08/2021 13:18
Olympic Games 2020
Adósságtörlesztés Hosszabbítás módra
11/08/2021 17:01