Öt évvel ezelőtt történelme legjobb szereplését érte el Japán a riói olimpián, hiszen 41 éremmel zárták a játékokat. Tokióban még nagyobb célokat fogalmaztak meg: az Egyesült Államok, Kína és az orosz sportolók mögött Japán megkaparintaná az éremtáblázat negyedik helyét. Miközben eddig maximum 16 aranyérmet tudott elhozni Japán egy olimpiáról, ez két alkalommal, 1964-ben Tokióban és 2004-ben Athénban sikerült, addig most 30 aranyérem az előzetes célkitűzés. Az optimistának tűnő becslés részben a Tokióban debütáló, vagy ideiglenesen olimpiai programba kerülő sportágaknak köszönhető, melyekben a rendezők kifejezetten erősnek számítanak. Összegyűjtöttünk néhány japán sportolót, akik az olimpia hazai hőseivé válhatnak.

Kohei Uchimura

A japán sportélet egyik legnagyobb klasszisa a háromszoros olimpiai bajnok tornász, Kohei Uchimura, aki az elmúlt két olimpián egyaránt megnyerte az összetett versenyt, és éveken át a sportág egyik legdominánsabb alakjának számított. A 32 éves King Kohei becenévre hallgató tízszeres világbajnok az utóbbi időszakban rengeteg sérüléssel bajlódott, és egyre nehezebben vette fel a versenyt a fiatalokkal. Szervezete már nem bírja, hogy megpróbálkozzon a címvédéssel egyéni összetettben, szerspecialistaként viszont elindul nyújtón Tokióban, és negyedik olimpiájáról is szeretne szép emlékekkel távozni.
Olympic Games 2020
Svájci-cseh döntő női teniszben
EGY ÓRÁJA

Shohei Ono

A japánok egyik legerősebb versenyszáma nagy valószínűséggel a cselgáncs lesz a tokiói olimpián. A szintén a japán fővárosban rendezett 2019-es világbajnokságon összesen 16 érmet, köztük öt aranyérmet gyűjtöttek, Tokióban is nagy reményekkel vágnak neki a cselgáncs versenyeknek. A férfiak 73 kg-os súlycsoportjában Shohei Ono készül olimpiai címvédésre. A háromszoros világbajnok idén még egyetlen nemzetközi versenyen sem vett részt, ennek ellenére a hazai szurkolók nagyon bíznak abban, hogy Ono címet véd.

Shohei Ono

Fotó: Eurosport

Uta és Hifumi Abe

Nagy nap lehet július 25-e a cselgáncsban jeleskedő Abe-családnak, hiszen a férfiak 66 kg-os versenyében Hifumi, a nők 52 kg-os súlycsoporjában pedig Uta lép a tatamira. Hiába nagyon eredményes Japán a sportágban, női 52 kg-ban még sosem nyert japán versenyző, így Abe Uta történelmet írhat ebből a szempontból. Az pedig még nagyobb szenzációnak számítana, ha egy japán testvérpár mindkét tagja ugyanazon a napon érmet szerezne a hazai olimpián.

Naomi Osaka

A tokiói olimpia egyik arca a nemzetközileg is nagy érdeklődéssel kísért Naomi Osaka, aki első japán teniszezőként nyert Grand Slam-tornát, és elmondása alapján nagyon várja már a hazai olimpiát. Osaka több mint egyhónapos kihagyás után tér vissza a versenyzéshez, az utóbbi időszakban mentális problémákkal küzdött, így két Grand Slam-tornától, a Roland Garrostól, majd később Wimbledontól is visszalépett. A japán szurkolók mellett az egész világ kíváncsian várja, milyen állapotban tér vissza a korábbi világelső, aki tenisztudása alapján egyértelműen a némileg hiányos női mezőny egyik nagy favoritja.

Naomi Osaka

Fotó: Getty Images

Ryo Kiyuna

Az egyik legbiztosabb japán aranyérmesnek tűnik Ryo Kiyuna, aki a karate Kata elnevezésű pontozásos szakágában az elmúlt három világbajnokságot egyaránt megnyerte. A versenyzők elsősorban technikai tudásukat mutatják be, egy láthatatlan ellenféllel küzdenek meg ütő és rugó mozdulataikat alkalmazva, s pontozás alapján kerül ki a győztes. 2019 januárjában új pontozási rendszert vezettek be, hogy objektívebbé váljon az értékelés, szakértők szerint ez tovább növeli a japány versenyző esélyeit. Kiyuna a karate szülőhelyének tartott Okinava szigetéről származik, így ebből a szempontból is különleges lenne az ő olimpiai bajnoki címe.

Daiya Seto

Daiya Seto Rióban bronzérmet szerzett 400 méteres vegyesúszásban, most ennél is nagyobb eredményekben reménykedik, és a japán úszóválogatott sikerembere lenne Tokióban. A 2019-es kvangdzsui világbajnokságon 200 és 400 vegyesen sem talált legyőzőre, 200 pillangón pedig Milák Kristóf mögött szerzett ezüstérmet, így egyértelműen a japánok egyik legnagyobb reménységének tűnt úszásban. 2020 őszén azonban házasságtörés miatt a japán úszószövetség felfüggesztette, a többhónapos kihagyás után idén februárban tért vissza. Seto az aranyéremért száll harcba Tokióban, a japán válogatóversenyen úszott idejével vezeti a ranglistát 400 vegyesen. Magyar szempontból is érdemes követni Seto versenyszámait, 400 vegyesen Verrasztó Dávid és Bernek Péter, 200 vegyesen Cseh László és Kós Hubert, 200 pillangón pedig Milák Kristóf és Kenderesi Tamás versenyez Seto ellen.

Daiya Seto

Fotó: Reuters

Ayumu Hirano

Hirano téli olimpián már felállhatott a dobogóra, hiszen 2014-ben Szocsiban és 2018-ban Phjongcshangban is ezüstérmet szerzett snowboard félcsőben. A 22 éves japán versenyző a nyári játékokon gördeszkában szerezte meg az indulási jogot, és csatlakozik ezzel azon sportolók közé, akik nyári és téli olimpián egyaránt résztvettek.

Rikako Ikee

Bármilyen eredménnyel is zárja az olimpiát, a japán úszó már részvételével nyertesnek érezheti magát. Ikee a leukémiát legyőzve, nyolc hónappal visszatérését követően sikeresen kvalifikálta magát a tokiói játékokra, ahol a váltóversenyekben kap szerepet. A hatalmas tehetségként induló 21 éves úszó betegségén túljutva elsődlegesen a 2024-es párizsi olimpiát tűzte ki célul, végül a vártnál hamarabb tudott visszatérni, és már Tokióban tagja a japán csapatnak.

Rikako Ikee kijutott a tokiói játékokra.

Fotó: Getty Images

Olympic Games 2020
Kínai világcsúcs, kiütött operatőr, meg egy nullapontos ugrás
8 ÓRÁJA
Olympic Games 2020
Az Eurosport 6. napi adása: A nap, amire 57 éve vár a magyar úszósport összes szerelmese
EGY NAPJA