Erős a támogató elköteleződése az olimpiai mozgalom irányába, ezt jól mutatja a nyolcéves távlat, amelyben a kezdeményezést meghirdették.

Az olimpia az egyetemes sport legnagyobb presztizsű eseménye, az olimpiai mozgalomhoz való tartozás pedig hasonlóan nagy jelentőséggel bír. A nyilvánvalóan kecsegtető gazdasági szempontok mellett épp a fenti, inkább magasztos elv miatt is láthatjuk, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) támogatói között a világ legnagyobb és legismertebb cégeit találjuk.
A „békeidőben” (tehát a vírus előtti és reményeink szerint a vírust követő időszakban is) nagy népszerűségnek örvendő Airbnb is egyike az olimpiai világszervezet tizenöt legnagyobb támogatójának. A népszerű közösségi szállásadó rendszer 2019 novemberében kötött öt olimpiára szóló támogatói szerződést a NOB-bal, amelynek értelmében a cég 2028-ig kötelezte el magát az olimpia támogatása mellett.
Olympic Games 2020
Ha Ukrajna, akkor Csernobil – furcsa árukapcsolással mutatta be az országokat a koreai tévé
6 ÓRÁJA

Airbnb logo

Fotó: Getty Images

A napokban ezt az együttműködést sikerült a feleknek új szintre emelniük egy új, az alap szponzorációs kereteken felüli, meglehetősen impresszív programmal. Mindannnyian tudjuk és saját bőrünkön érezzük, hogy a COVID-19 világjárvány felbukkanása óta az utazás és a szállásfoglalás tulajdonképpen teljesen megszűnt létezni világszerte. Az egyre inkább újrainduló világban azonban a sportolók továbbra is úton vannak, edzésre és versenyekre járnak, utazásaik alkalmával pedig meg is kell szállniuk valahol.
A sportvilágra is komoly csapást mérő gazdasági nehézségek hatására pedig az edzés- vagy versenyhelyszínen való szállásfoglalás egyes sportolókra, jelen helyzetben nagyon komoly, sokszor akár megoldhatatlan terheket ró. Ezt a helyzetet ismerte fel az Airbnb, amely a NOB-bal egyetértésben a teljes szponzorációs időszakra érvényes szállásfoglalási pályázati rendszert jelentett be a minap.
A bejelentés szerint a szponzor a következő nyolc évben vállalja, hogy éves szinten 500 sportolónak biztosít fejenként 2000 USD értékű Airbnb szállásokon beváltható kuponokat. A kezdeményezés célja, hogy a sportolókat mentesítse a szállásköltségek alól, egyúttal pedig ezáltal kicsit saját, mostanában pangó forgalmát is felpörgesse.

Airbnb

Fotó: SID

Kirsty Coventry, a NOB Sportolói Bizottságának elnöke, korábbi kiváló hátúszó, örömmel kommentálta a formabontó támogatásról szóló bejelentést:
„Nagy büszkeséggel tölt el, hogy az Airbnb-vel együttműködve korábban életre tudtuk hívni az olimpiai és paralimpiai élményprogramot, most pedig bejelenthetjük a szállásfoglaló kezdeményezést. Mindkét program a sportolók számára közvetlen tapasztalatot nyújt a NOB és az Airbnb szövetségéről.”
A zimbabwei sportdiplomata által is említett élményprogramot 2020-ban hívta életre a NOB és az Airbnb, amelynek keretében mintegy 200 sportoló egy ötnapos virtuális fesztivál keretében engedett betekintést saját életébe, kitárva ezzel az élsport és a polgári lakosság közé gyakran ékelődő fal kapuját. A program segítségével a résztvevő sportolók közvetlen bevételhez juthattak, ami a pandémia helyzet tombolásának közepén igencsak hathatós segítséget jelentett nekik, emellett pedig saját sportáguk nagyköveteként is megmutathatták magukat, ezúttal saját természetese környezetükben, távol a versenypályáktól.
Az Airbnb részéről Catherine Powell kommentálta az új program létrejöttét. A vállalat szállásadásért felelős vezetője reakciójában arra világított rá, hogy a cég felismerte, hogy már eddig is sok sportoló élt az általuk kínált szállásokkal, a támogatási programot tehát egy meglévő igényre építve hívták életre.
„A Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, valamint a Nemzetközi Paralimpiai Bizottsággal folytatott együttműködésünk középpontjában az olimpiai mozgalom velejét adó egyéni sportolók támogatása áll. Többezer sportoló használta már eddig is a szolgáltatásainkat arra, hogy edzéslehetőséghez jusson, versenyezzen vagy épp az olimpiai kvalifikációt teljesítse. A most bejelentett program reményeink szerint a szükséges plusz anyagi erőforrásokkal tud a segítségükre lenni.”
A pályázati folyamat már el is indult, a pályázni kívánó sportolók ezen a linken keresztül nyújthatják be jelentkezésüket a május 14-i határidőig. A jelentkezés lezárását követően a NOB választja ki az 500 nyertes pályázatot, akik részesülhetnek a fejenként 2000 USD támogatásban. Az elbírálás során a NOB ügyel majd arra, hogy minél több sportág minél szélesebb körű képviselője juthasson a nem mindennapi támogatáshoz.
Forrás: olympic.org
Olympic Games 2020
Még az űrből is nézik: megvannak az olimpia legextrémebb követői
TEGNAP 11:41
Olympic Games 2020
Tájfun közeleg Japán felé, de a szervezők nyugodtak
TEGNAP 08:39