Hamarosan itt az olimpia, ennek apropóján minden hétfőre összegyűjtjük az előző hét legfontosabb, legérdekesebb híreit és eseményeit.

Nagyon úgy tűnik, hogy korlátozott számban, de lesznek nézők a tokiói olimpián, a hatóságok azt is elárulták, pontosan hány emberrel számolnak. Súlyemelésben napról napra új doppingbotrány alakítja át a kvalifikáció menetét, ezúttal is hoztunk néhány érdekesebb ügyet. Olimpiai összefoglalónkban természetesen beszámolunk a magyar kvótákról, így Olasz Anna sikeréről, illetve a triatlonosok helyzetéről is.

Olympic Games 2020
Várható volt: A paralimpiáról is kizárják a nézőket
16/08/2021 13:18

10 ezer fős plafon

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy lesznek nézők a tokiói olimpián, persze a létszámukat korlátozni fogják a hatóságok. Habár több régióban veszélyhelyzetet hirdettek ki a járvány terjedése miatt, úgy számolnak, hogy akár 10 ezer néző is kilátogathat a versenyekre, de a létesítmények legfeljebb 50%-os kapacitással üzemelhetnek, egy 5000 fős csarnokban tehát legfeljebb 2500-an lehetnek egyszerre. Külföldiek természetesen nem mehetnek nézőként az olimpiára.

20 ezer egy másikon

Nagy durranás szokott lenni az olimpiákon a megnyitóünnepség is, amelyre a Kyodo News értesülései szerint akár 20 ezer embert is beengedhetnek – ez a szám a nézőket és a hivatalos olimpiai személyzetet is tartalmazza. Ugyanakkor ezek még mindig csak előzetes tervek, nincsenek kőbe vésve, amint arra Katsunobu Kato, a kormány kabinetfőnöke is figyelmeztetett. „Ha növekedést észlelünk a fertőzésszámot illetően, alapszabály, hogy meg kell tenni a szükséges intézkedéseket, és ugyanúgy kell kezelni az olimpiát, mint bármely más eseményt.”

Ami 25 ezerrel kevesebb

Rossz hír a külföldről érkező olimpiai tisztségviselőknek, hogy további 25 ezerrel csökkenthetik a létszámukat Tokióban. A járvány előtt még úgy számoltak, 180 ezren utazhatnak ki Japánba, később drasztikus csökkentésről döntöttek, melynek értelmében 78 ezer külföldit vártak az országba. Ezt a számot azonban még tovább faragták, így a végleges 59 ezer lehet: ebben benne van 23 ezer tisztségviselő, 17 ezer közvetítésért felelős szakember, 6000 médiadolgozó.

Olimpiai stadion - Tokió 2020

Fotó: Getty Images

Így legyen belépőjegyem a lottón!

Miután sikerült megállapodni a végleges nézőszámokban, arról is dönteniük kell a szervezőknek, hogy a már meglévő jegytulajdonosok közül kik léphetnek be a helyszínre nézőként. A Kyodo News értesülései szerint többféle lehetőséget fontolgatnak a szervezők, köztük azt, hogy a szerencsére bíznák a kérdést, vagyis egyfajta lottóval határoznának a sorrendről. Eddig egyébként 4,5 millió jegyet értékesítettek Japánban – a részvételnek egyébiránt feltétele lesz az oltottság vagy egy negatív covid-teszt.

Nem zárják ki a covidos sportolókat

Azok a sportolók, akik az olimpia alatt elkapják a vírust, értelemszerűen nem folytathatják a küzdelmeket, ám ez nem szükségszerűen jelent kizárást. Ez főleg azoknál az eseményeknél érdekes, amiket nem egy nap alatt bonyolítanak le, ilyen például a tenisz vagy a tollaslabda. Elsősorban az éremért folyó meccsek lehetnek ilyen szempontból érdekesek, a visszaléptetett sportolók ugyanis megkapják azt az eredményt, amit legrosszabb esetben megszerezhettek volna.

Például ha a döntő előtt kell kiszállniuk a versenyből, akkor hivatalosan is megkapják az ezüstérmet.

Érdekesség, hogy az aranymeccset ennek ellenére lejátszanák, az a sportoló lépne egyel feljebb a sorban, aki a visszaléptetett versenyzővel szemben alulmaradt – ez a korábbi fordulókban is így működne. „Ezek a változtatások összhangban vannak azzal a szándékkal, hogy megőrizzük a verseny integritását és a tervezettnek megfelelő maradjon a lebonyolítás és a formátum” fogalmazott Kit McConnell, a NOB sportigazgatója.

Első fecske

Megérkezett Japánba az ugandai olimpiai küldöttség, melynek egyik meg nem nevezett - egyébként védőoltással rendelkező és a beutazás előtt 72 órával negatív tesztet produkáló - tagja fennakadt a covidszűrésen. Ez az első koronavírusos eset, ami az egyik külföldi delegációhoz köthető, ráadásul rögtön az egyik sportolóhoz, ő nem is hagyhatta el a repülőteret. A kilencfős ugandai olimpiai csapat többi tagja Izamisanóban folytathatja felkészülését a játékokra.

Oltás a dolgozóknak

Az olimpia helyszínén dolgozók számára jó hír lehet, hogy a japán kormány megállapodást kötött a Pfizerrel, melynek értelmében további 20 ezer adag vakcinát tudnak biztosítani. Tamayo Marukawa olimpiai miniszter közölte, így már 40 ezer alkalmazottjuk számára elérhető az oltás. Magát a programot kiterjesztették az olimpiai faluban dolgozó önkéntesekre, a szervezőbizottságok tagjaira, illetve a média hazai képviselőire is. Az oltási program június 17-én indult.

Románia nem indulhat súlyemelésben

Sorozatos doppingvétségek miatt Romániát kizárták a 2020-as tokiói olimpiáról súlyemelésben – jelentette be csütörtökön a Nemzetközi Tesztügynökség (ITA). Ezzel egy potenciális aranyesélyesük nem utazhat az olimpiára, az Európa-bajnok Loredana-Elena Toma az egyik favoritnak számított a súlycsoportján belül. Eltávolították a tokiói technikai delegátusból a Román Súlyemelő-szövetség régóta regnáló elnökét, az 1984-ben olimpiai bajnok Nicu Vladot is.

Loredana Elena Toma - Fotó: Sefa Karacan

Fotó: AFP

Románia ügye még a 2012-es londoni olimpiáig nyúlik vissza: az egyik súlyemelőjükről már novemberben kiderült, hogy doppingolt, négy további sportoló pedig a minták újraelemzését követően bukott le. Ezt követően az ITA a szankciós testület elé terjesztette az ügyet, az országot ugyanis két vádpont miatt is eltilthatták: egyrészt, mert egy idényen belül több doppingügyük is volt, másrészt pedig a sportág hírnevének csorbítása miatt.
A mintákat egyébként 2019-ben és 2020-ban vizsgálták meg újra, ezt követően Roxana Cocos és Razvan Martin elveszítette ezüst-, illetve bronzérmét. Az öt mintából négyben több tiltott anyagot is találtak, a sportolókat kétéves eltiltással sújtották. Gabriel Sincraian és Martin egyébként produkált már korábban is pozitív doppingtesztet, előbbi 2013-ban, utóbbi a 2016-os riói játékokon. Az ügy érdekes lehet Kolumbiára és Vitnamra nézve, ugyanis mindkét országot eltiltaná az ITA.

Veszélyben a bolgár csapat egyik kvótája

Bulgáriában Yunder Beytula ügye váltott ki nagy visszhangot, a 81 kilósok között versenyző súlyemelő ugyanis téves információt adott a hollétét illetően egy decemberi ellenőrzés alkalmával, amikor pedig az ellenőrök ennek ellenére megtalálták, nem volt hajlandó mintát adni. Beytulát egyszer már eltiltották két évre, mivel sztanozololt találtak a szervezetében, vagyis ezúttal már nyolcéves eltiltással nézhet szembe.
Ráadásul az ügye a bolgár csapatra is hatással lehet, az országnak ugyanis ez lenne a 20. doppingügye 2008 óta, márpedig a szabályok értelmében ennyi vétséget követően négy helyett csak kettő súlyemelőt küldhetnek az olimpiára. Beytula nem kvalifikálta magát a játékokra, Hristo Hristov (109 kg) és az éremesélyes Bozhidar Andreev (73 kg) kapott helyet a csapatban – közülük valaki lemaradhat Tokióról.

Nadal nem indul az olimpián

Rafael Nadal a közösségi oldalain bejelentette, hogy kihagyja a wimbledoni tenisztornát, illetve az olimpián sem áll rajthoz ezúttal. A korábbi világelső döntését a hosszú és megerőltető salakszezonnal indokolta, illetve hogy a Roland Garros halasztása miatt csupán két hét telik el a salakos és a füves pályás Grand Slam-torna között. „Ez sosem egyszerű döntés, de hallgatnom kell a testemre, és a csapatommal történő konzultációt követően megértettem, ez a helyes lépés.”

Kell nyilatkoznia Osakának?

Naomi Osaka úgy döntött, Wimbledonban még nem kíván pályára lépni, az olimpiát viszont nem szeretné kihagyni. A japánok sztárjának jó hír lehet, hogy a NOB közleményben azt írta, „a sportolóknak nem kötelező sajtótájékoztatón részt venniük”, vagyis nem fenyegeti az a veszély, mint a Grand Slam-tornák esetében, akik közös közleményben kizárást helyeztek kilátásban arra az esetre, ha a sportoló – akár a mentális egészségére hivatkozva – kihagyná a sajtóeseményeket.

Naomi Osaka

Fotó: Getty Images

Magyar kvótahírek

Olasz Anna megnyerte szombaton a nyíltvízi úszók portugáliai olimpiai kvalifikációs versenyét, így indulhat a tokiói játékokon. Rohács Réka 14. lett. Az esemény honlapja szerint Olasz 2:01:55.50 órával győzött, két és fél másodperccel előzte meg a második helyen záró spanyol Paula Ruiz Bravót és 2,9 másodperccel a kanadai Kate Farley Sandersont. Rohács 2:03:09.50 órával lett 14. Azzal, hogy Olasz Anna győzött a 10 kilométeres távon, a másik magyar induló, Rohács Réka nem szerzett kvótát. (MTI)
A Nemzetközi Triatlon Szövetség hivatalosan is megerősítette, hogy a férfiaknál és a nőknél egyformán két magyar versenyző indulhat Tokióban, akik így a szabályok értelmében az olimpiai programban először szereplő vegyes váltók versenyében is rajthoz állhatnak. A férfiaknál Bicsák Bence és Tóth Tamás, míg a nőknél Bragmayer Zsanett, valamint Kovács Zsófia végzett olimpiai részvételt érő helyen a magyarok közül. (MTI)
Balogh Mátyás meglőtte az olimpiai szintet az íjászok pótkvalifikációs versenyén Párizsban, ezzel az ötkarikás részvétel egyik feltételét teljesítette. A szombati rangsorolóban a 21 éves magyar bajnok egyéni legjobbját elérve 657 FITA kört lőtt - 22. legjobbként a 94 fős mezőnyben -, ezzel teljesítette az olimpiai induláshoz szükséges 640 FITA körös szintet. Ahhoz, hogy elindulhasson a japán fővárosban, a Párizsban elérhető négy kvóta valamelyikét is meg kell szereznie. (MTI)

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Olympic Games 2020
Adósságtörlesztés Hosszabbítás módra
11/08/2021 17:01
Olympic Games 2020
Az olimpiák történetének legszorosabb küzdelmét hozta a két szuperhatalom csatája
11/08/2021 11:30