A járvány miatt sokaknak csak pár napjuk van, hogy hozzászokjanak a magas hőmérséklethez és a páratartalomhoz. Éppen ezért aggódnak a szakértők a sportolók egészségéért, akiknek az extrém hőséggel is meg kell küzdeniük Japánban.


Mintha a koronavírus-járvány és az azzal járó korlátozás önmagában nem lenne elegendő, a tokiói olimpián az időjárás is hatalmas kihívás elé állítja majd azokat a sportolókat, akik szabadtéren küzdenek a következő két hét során. Ebben az esetben – ellentétben a vírussal – szó nincs váratlan fordulatról, hiszen már 2013-ban is sokan szóvá tették, hogy nem feltétlenül a legszerencsésebb dolog a hírhedten forró és párás tokiói nyárra időzíteni az olimpiát.
Olympic Games 2020
Az Eurosport 12. napi adása – A bőség zavara
6 ÓRÁJA
Pályázati anyagukban a japánok azt írták, a júliusi és augusztusi enyhe nyár ideális feltételt teremt a sporthoz, egy évvel az olimpia kezdete előtt mégis olyan lépésre szánták el magukat, amellyel lényegében elismerték, annyira azért nem lesz kellemes az a klíma. Miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság némi nyomás alá helyezte a szervezőket, kénytelenek voltak úgy dönteni, hogy a maratoni és gyaloglószámokat a Tokiótól 800 kilométerrel északabbra fekvő Szapporóban rendezik meg.
1964-ben a szervezők a viszonyokat figyelembe véve úgy döntöttek, hogy a nyári olimpiát pár héttel később, ősszel rendezik meg – ekkorra ugyanis már lényegesen hűvösebb az idő. Ezen az olimpián azonban maradt a szokásosnak mondható időpont, vele együtt a szélsőséges meleg és a magas páratartalom, még az is könnyen előfordulhat, hogy ez lesz minden idők legforróbb olimpiája. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy valamennyi szabadtéri esemény próbára fogja tenni a játékosok erőnlétét.
Tokió lakosait a hatóságok már figyelmeztették, hogy ha lehet, inkább ne sportoljanak a szabadban, közben viszont az olimpikonok már javában készülnek a versenyeikre. Köztük a strandröplabdázókkal, akik a foglalkozásukból adódóan viszonylag ritkán panaszkodnak a melegre, ezúttal azonban többen elmondták, a homok egyszerűen túl forró volt, hogy játszani tudjanak rajta. Jobb híján a szervezők slagokkal próbálták hűteni a játékteret, miközben a sportolók az árnyékban várakoztak.

Birhanu Legese győzelme a 2020-as Tokió Maratonon

Fotó: Getty Images

Egyéb intézkedésekkel is igyekeznek mérsékelni a hőség hatásait, például hűtő sátrakat alakítottak ki, páraventillátorokat szereltek fel, az önkénteseiket pedig fagylalttal próbálják megóvni. A környezetvédelmi minisztérium színskálás rendszer segítségével figyelmezteti a lakosokat, ha egészségügyi szempontból jobb elkerülni a rendszeres vagy intenzív testmozgást. Kedd délelőtt a minisztérium közölte, hogy a nedves hőmérséklet elérte 31,8 fokot, vagyis a veszélyes kategóriába került.

Ez a mutató egyszerre veszi figyelembe a hőmérsékletet, a páratartalmat, a szelet és a napsugárzást – az előrejelzések pedig valamelyest kedvező tendenciát mutatnak, hiszen a következő három napban 30 alatt maradhat ez a szám.

A hivatalos állásfoglalás szerint a sporttevékenységeket akkor célszerű felfüggeszteni, ha a mutató meghaladja a 31-et – de értelemszerűen az olimpiára ez nem vonatkozik. A Kyodo News hírügynökség egyébként kiszámolta, tavaly július végétől augusztus elejéig összesen 13-szor kérte arra a kormány a lakosságot, hogy ne sportoljanak szabadban. Ez ugye pontosan az az ablak, amelyben a halasztást követően lebonyolítják az olimpiát.
Azzal, hogy a létesítmények nagy részéből kitiltották a szurkolókat, legalább miattuk nem kell aggódniuk, hiszen többségük a légkondicionált otthonaikból követhetik majd az eseményeket. Közvetve ugyanakkor lehet hatása az olimpiára, mert a hőhullámok idején sokkal nagyobb a nyomás az egészségügyi dolgozókon, ami a koronavírus terjedése miatt most még a szokásosnál is nagyobb terhet jelent.
Japánban a nyarak alaposan megviselik az emberek szervezetét, különös tekintettel az idősebb lakosokra. 2019-ben több mint 71 ezer embert kellett ellátni a hőséggel összefüggésbe hozható egészségügyi problémák miatt, június és szeptember között 118-an haltak meg. Tavaly a járvány miatt ritkábban mozdultak ki az emberek, de még így is 65 ezer esetet és 112 áldozatot regisztráltak a nyár végére.
„Az, hogy az olimpiát júliusban és augusztusban rendezik, már a koronavírus pandémia előtt is súlyos probléma volt” – mondta Haruo Ozaki, a Tokiói Orvosi Szövetség elnöke. „A gyalogláshoz, a triatlonhoz vagy a strandröplabdához hasonló eseményeken még mindig magas a hőguta kockázata.” Sokakat a járvány arra kényszerített, hogy néhány nappal a versenyük előtt érkezzenek meg, de néhány szerencsésnek több ideje volt akklimatizálódni.
Többek között az ausztrál softball válogatottnak, amely június elején foglalta el az edzőtábort, szerdán pedig épp a házigazda Japán ellen lépett pályára Fukusimában. Ennek ellenére a házigazda magabiztos, 8-1-es győzelemmel nyitotta a 2020-as tokiói olimpiát.
Forrás: Guardian

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Olympic Games 2020
Nehéz nap az ausztráloknál: a sportolók viselkedése miatt kellett magyarázkodni
6 ÓRÁJA
Olympic Games 2020
Micsoda nap! Mutatjuk, hogy jött össze a két arany-, két ezüst- és egy bronzérem
13 ÓRÁJA