Az Ausztrál Labdarúgó-szövetség és az Ausztrál Rögbiszövetség is kénytelen volt vizsgálatot indítani sportolóik viselkedése miatt a Tokióból Sydneybe tartó repülőjáraton történtek miatt. Ráadásul nem ez volt az egyetlen ügy, ami miatt magyarázkodniuk kellett.


Egyelőre nem tudni, pontosan mi történt a szóban forgó gépen, mindenesetre az Ausztrál Olimpiai Bizottság elnöke, Matt Carroll elárulta: több panaszt is kaptak a múlt heti, Sydneybe tartó járaton tartózkodó sportolók miatt, a két szövetség pedig vállalta a felelősséget a játékosaik miatt. „Habár nem érkezett formális panasz a társaságtól, elfogadhatatlan viselkedésre hívták fel a figyelmünket, az ügyet pedig azonnal a szövetségek vezetőihez továbbítottam.”
Olympic Games 2020
Várható volt: A paralimpiáról is kizárják a nézőket
16/08/2021 13:18
Nagyon csalódottak vagyunk, ugyanakkor a rögbi- és a futballszövetség egyaránt azt mondta, nem tűrik az ilyesfajta viselkedést, és elnézést kértek az ausztrál olimpiai csapattól. Már a vezetők kezében van az ügy, és miután megteszik a szükséges lépéseket, jelentést tesznek róla nekünk.
Az ügy kirobbanását követően mindkét szövetség adott ki azóta saját közleményt is, elsőként a rögbisek. „A Rugby Australia már megkezdte a saját vizsgálatát az Ausztrál Olimpiai Bizottság által szolgáltatott információkra támaszkodva. Minden alkalmazottunktól a legmagasabb szintű elvárásaink vannak, tükrözve a játék értékeit: a tiszteletet, az integritást, a szenvedélyt és a csapatmunkát” – írták.
Hasonló gondolatokat fogalmazott meg a futballszövetség is. „A Football Australia tisztában van azokkal a jelentésekkel, amelyek szerint néhány sportoló elfogadhatatlanul viselkedett a Tokióból Sydneybe tartó pénteki járaton. Az ügyet megbeszéltük az Ausztrál Olimpiai Bizottsággal, egyúttal vállaljuk, hogy megvizsgáljuk a labdarúgók felelősségét.” Rossz napja volt az ausztráloknak, ugyanis egy másik ügyben is magyarázkodniuk kellett.

Az ausztrál U23-as labdarúgó-válogatott

Fotó: AFP

Nem sokkal korábban ugyanis kiderült, többen „elfogadhatatlan állapotban” – hagyták maguk mögött az olimpiai faluban elfoglalt szobájukat, ami azért problémás, mert a helyüket az újonnan érkező sportolóknak kellett átadniuk. A hírek szerint kárt okoztak a berendezésben, néhány ágyat például megviselt az ott-tartózkodásukat, de az egyik szoba falán is keletkezett egy lyuk. Ian Chesterman csapatvezető elmondta, nem indítanak fegyelmi eljárást.
„Néhány fiatal hibát követett el, mivel elfogadhatatlan állapotban hagyták a szobáikat. Nem tették tönkre a szobákat. Inkább arra szeretnék koncentrálni, hogy pár fiatalember hibázott, és olyan állapotban voltak a szobák, amiket mi elfogadatlannak tartottunk. Elsősorban azért, mert később más emberek érkezetek. Ezt a hibát egy kisebb csoport követte el, mostantól nekik kell együttélniük ezzel” – fogalmazott a csapatvezető.
Nagy megbánást tanúsítottak, akik érintettek voltak. Csalódottak voltak, hogy a viselkedésükről kell beszélni abban a csapatban, amely egyébként a pályán és azon kívül is példásan tartotta magát.
Van az ügynek egy nem kevésbé érdekes szála is, eltűnt ugyanis a csapat két kabalaállata, egy emu és egy kenguru. „Már épp azon voltunk, hogy kiplakátoljuk a falut és felájánlunk valamit jutalomdíjat cserébe. Örülök, hogy végül mindkettő visszakerült hozzánk. Nagyjából 28-án tűntek el, és az előző este kerültek elő, tudomásom szerint kellemesen érezték magukat Németországban” – utalt arra, hogy a német csapat részlegéből kerültek elő a figurák.
Forrás: Guardian

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az olimpia legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Olympic Games 2020
Adósságtörlesztés Hosszabbítás módra
11/08/2021 17:01
Olympic Games 2020
Az olimpiák történetének legszorosabb küzdelmét hozta a két szuperhatalom csatája
11/08/2021 11:30