A Nemzetközi Űrállomás francia asztronautája maga is komoly sportmúlttal érkezett a világűrbe, így nem volt kérdés, hogy figyelemmel kíséri majd a játékokat. Sőt, munkája és az elit sportolók élete között is meglepően sok hasonlóságot talált.
Ha azt mondjuk, az olimpia tényleg a világ minden táján megmozgatja az embereket, az gyakran üres frázisnak hat. Néha azonban még a legelcsépeltebb közhelyek is lehetnek igazak: mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a tokiói játékok alighanem legextrémebb nézői, akik egyenesen a Földön kívülről követik az eseményeket.
Szó szerint, ugyanis a Nemzetközi Űrállomás (ISS) asztronautáiról van szó. Közülük is kiemelkedik a francia Thomas Pesquet, aki amellett, hogy igazi rajongó, maga is komoly sportmúlttal rendelkezik, hiszen fekete öves cselgáncsmester. Az űrhajóst az olimpia hivatalos oldala kereste meg egy interjúra, Pesquet pedig örömmel mesélt kedvenc olimpiai élményei mellett arról is, milyen párhuzamok vannak munkája és az élsportolók teljesítménye között.
Olympic Games 2020
Várható volt: A paralimpiáról is kizárják a nézőket
16/08/2021 13:18
A európai asztronautát, aki két amerikai és egy japán társával áprilisban utazott fel az űrállomásra, egy hat hónapos küldetésre, először arról kérdezték, melyik sportágakat követi majd különösen figyelemmel. Sportmúltjából adódóan adta magát a válasz:
„Természetesen fogom nézni a cselgáncsot, hiszen fiatalon én is űztem ezt a sportot. Még fekete övet is szereztem.”
Pesquet emellett mindenképpen nézni fogja a kosárlabda-torna mérkőzéseit, de nem akar lemaradni az atlétikai és a tornaversenyekről sem. Előbbi két sportághoz gyermekkori emlékek kötik, Carl Lewis legendás los angelesi teljesítménye és az amerikai Dream Team barcelonai szereplése kapcsán, míg utóbbi esetében a tornászok gravitációt megszégyenítő mutatványai emlékeztetik saját munkájára.
Az űrállomás stábja már csak azért is ég olimpiai lázban, mert tartózkodik fent jelenleg japán asztronauta is. Hoshide Akihiko képviseli a rendezőket az űrben, ő pedig teljes lelkesedéssel támogatja honfitársait. Pesquet emellett elmondta, hogy maga is többször járt a rendezőváros Tokióban, így helyi barátai révén is kötődik a helyszínhez.
A fent lévő csapat ráadásul nem csak nézőként követi az eseményeket, hanem Pesquet elárulta, maguk is megtartották a saját „mini-olimpiájukat”. A gravitáció hiánya az űrállomáson egy kis kreativitással remek új „sportok” gyakorlására ad lehetőséget, a legénység pedig remekül szórakozott az űr-érmekért vívott versenyeken. A játékok egy jó lehetőség arra is, hogy emlékeztessék magukat, az ő munkájuk is egyfajta csapatsport, ahol a jó eredmény elérése gyakran életről és halálról dönthet.
Az interjú azt az érdekes kérdést is körüljárta, mennyiben hasonlítható egy profi sportoló egy asztronautához. Önmagában beszédes, hogy Pesquet sportmúltja koránt sem egyedi az űrhajósok között, egy másik korábbi ISS-dolgozó, a német Alexander Gerst például vívó háttérrel rendelkezett. A francia űrhajós válaszával rá is erősített erre a párhuzamra:
Asztronautaként fittnek kell lenned. A munka megköveteli, hiszen felszállásnál és landolásnál ki kell bírnod a rád nehezedő erőhatást… Szintén készen kell állnod hat hónapra az űrben. Ezalatt csont és izomtömeget veszítesz. Az emberi testnek általánosságban nem igazán tesz jót az űr. Fent kell tartanod az egészséged és csúcsformában lenned az induláskor.”
Az űrhajósok ezért naponta két és fél óra fizikai aktivitást is végeznek, hasonlót a katonák edzésmódszereihez, persze a helyi körülmények között. Lent a Földön pedig egy külön csapat figyeli például a vérnyomásukat, a megfelelő tartományban tartva azt az erőkifejtés alatt. Pesquet szerint ez az alaposság nagyon hasonló napjaink elit sportolóinak szinte tudományos felkészüléséhez.
Na, és ha egy konkrét párhuzamot kéne vonni a fönti munka és egy sport között? Pesquet úgy látja, van egyértelmű megfejtés:
Az űrséta olyan, mint egy maratonfutás, csak a felsőtesteddel
, mivel egy nyomás alatt álló ruhában vagy, ami ellenáll a mozgásodnak. Gyakran hét órán át, néha tovább használjuk ilyenkor a karunkat és a felsőtestünket. Nagyon fittnek kell lenni hozzá.
Összességében elmondható, a sport nagyon sok olyan értékre tanít, mely az űrben is hasznos az embernek. Pesquet kitartást és önismeret nyert a cselgáncsozásból, ahogy mások tiszteletére is az a közeg nevelte.
Végső soron pedig a sport nagyon hasonló módon inspirálja a gyerekeket, ahogy a világűr, az elit atlétákhoz hasonlóan pedig az űrhajósok is lehetnek példaképek. A francia űrhajós úgy látja, amit az ISS soknemzetiségű stábja képvisel fent az űrben, azt az üzenetet közvetítik az olimpiai játékok négyévente a Földön:
Idefönt tulajdonképpen a teljes világot és az emberiséget képviseljük. Szerintem lenyűgöző, ahogy az országok összegyűlnek az olimpiára. Még inkább az lenne, ha együtt tudnánk felfedezni a világűrt.
Forrás: Olympics.com
Olympic Games 2020
Adósságtörlesztés Hosszabbítás módra
11/08/2021 17:01
Olympic Games 2020
Az olimpiák történetének legszorosabb küzdelmét hozta a két szuperhatalom csatája
11/08/2021 11:30